25 Nisan 2024
  • Lefkoşa29°C
  • Mağusa28°C
  • Girne29°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara26°C

ÇOK İLACA DİRENÇLİ BAKTERİYEL SEPSİS KURSUNA YDÜ’DEN KATKI SAĞLANDI

Çok İlaca Dirençli Bakteriyel Sepsis Kursuna YDÜ’den Katkı Sağlandı

19 Haziran 2015 Cuma 11:46

Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Antibiyotik Direnç Çalışma Grubu’nun (ADÇG) toplantısı Urla’da düzenlendi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalından Doç.Dr. Kaya Süer; Sepsis kelime anlamı olarak eski yunanda çürüme, kokuşma, ekşime anlamında kullanılıyordu. Bir infeksiyon etkenine bağlı olarak gelişen ağır bir tabloyu tanımlamaktadır. Klinikte yüksek ateş, artmış kalp atım sayısı,  artmış solunum sayısı ve şuur bulanıklığı ile görülen bir hastalık durumudur dedi.

Doç.Dr. Kaya Süer , Sepsis tanısı olan bir hastanın tedavisindeki her bir saatlik gecikmenin % 7 ölüm riskini artırdığı bilinmektedir.  Sepsis tüm dünyadaki görülebilen ve ölümle sonuçlanan klinik durumlar arasında ilk sıralarda yer almakta olduğunu vurguladı.

Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Antibiyotik Direnç Çalışma Grubu’nun (ADÇG) Urla’da düzenlendiği kursta çok ilaca dirençli bakteriyel sepsis konusu hem teorik açıdan anlatılan sunumlarda hem de pratik açıdan maketler üzerinde gözden geçirildi. KLİMİK-ADÇG dönem başkanı Prof.Dr. Çağrı Büke başkanlığında düzenlenen toplantı da  sekiz konuşmacı konu ile ilgili olarak teorik sunumlarını anlattıktan sonra, ikinci günde bilgisayar programlı maketler üzerinde değişik klinik tablolar oluşturuldu ve kursa katılanlara pratik eğitimde bu yöntemle anlatıldı.

YDÜ Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç.Dr. Kaya Süer ise yaptığı konuşmada ‘’Sepsis tanısında kullanılan biyolojik markerlar’’ hastalığın erken dönemde daha hızla tanınmasını sağlayacak olan biyobelirteçlerden bahsetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA