25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa34°C
  • Girne34°C
  • Güzelyurt35°C
  • İskele34°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

ÇOCUKLARINA HOMEOPATİ UYGULAYARAK ÖLÜMÜNE SEBEP OLAN AİLE SUÇLU BULUNDU

Çocuklarına yaygın görülen bir kulak enfeksiyonunda antibiyotik tedavisini reddedip homeopati adı verilen sözde bilim şarlatanlığını uygulayarak ölümüne sebep olan İtalyalı aile suçlu bulundu.

Çocuklarına homeopati  uygulayarak ölümüne sebep olan aile suçlu bulundu

11 Haziran 2019 Salı 22:00

İtalya’nın Cagli kentinde kulak enfeksiyonu geçiren 7 yaşındaki oğullarını antibiyotik kullanmadan sadece  alternatif tıp olarak adlandırılan  homeopati şarlatanlığı ile  tedavi etmeye çalışarak ölümüne yol açan aile ölüme sebebiyet vermekten suçlu bulundu.

Independent gazetesinin, Corriere della Sera'ya dayandırdığı habere göre, Cagli şehrinde yaşayan Marco ve Marie Bonifazi, oğulları Francesco’nun hastalığının “sanıldığı kadar ciddi olmadığını” iddia eden bir homeopati şarlatanının yöntemine başvurdu.

Ancak çiftin homepati şarlatanlığıyla  tedavi etmeye çalıştığı çocukta bulunan kulak iltihabı hızla beyin iltihabına dönüştü ve komaya giren çocuk 3 gün sonra yaşamını yitirdi.

DOKTOR DA YARGILANACAK

Aileye alternatif tıp  olarak lanse edilen  şarlatanlık yöntemini öneren homeopati şarlatanı  Massimiliano Mecozzi de eylülde mahkemeye ifade verecek.

Mecozzi ihmalkarlık, tecrübesizlik ve “medikal doktorların koyduğu ciddi bir kulak enfeksiyonunu teşhisini hafife alma, semptomların nüksetmesine rağmen şarlatanlığa dayalı bir terapiyi reçete etmekle” suçlanıyor.

Savcılık ayrıca Mecozzi’yi, “herhangi bir tanısal analiz hazırlığı yapmamak ve hastalığın iyileşmesi için gereken antibiyotik tedavisini reçete etmemekle” de suçluyor.

Duruşmanın ardından konuşan Francesco’nun dedesi, ailenin normalde medikal tıp kullandığını, ancak çocuğun geçirdiği pek çok ciddi hastalık süresince çok fazla antibiyotik aldığını, ve bu yüzden alternatif tıp denen sözdebilime  yöneldiklerini söyledi. Dede, “Acımız taze ancak yine de adalete inanıyoruz” diye konuştu.

Üç ay ertelemeli ceza alan çiftin temyize başvuracağı kaydedildi.

HOMEOPATİ ŞARLATANLIĞI NEDİR?

Homeopati, bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan bir şarlatanlık yöntemidir.

Homeopatide, ilaçlar arka arkaya defalarca seyreltilerek hazırlanır. Seyreltme işlemi sonunda ilaç, genellikle aktif maddeden bir adet molekül bile barındırmayabilir. İlacın içerisinde bir adet molekül barındırma şansı kabaca milyonda birdir. Seyreltme işlemi nedeniyle Homeopatik ilaçların farmakolojik herhangi bir etkisi yoktur. Homeopati'nin plasebo etkisi dışında bir faydası olduğu bilimsel ve klinik olarak kanıtlanamamıştır. Bu ilaçların geleneksel tıbbın yerine kullanılması hastaları tehlikeye atmaktadır

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA