29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ÇOCUKLARDA NEDENİ AÇIKLANMAYAN BELİRTİLERE DİKKAT!

Çocuklarda nedeni açıklanmayan belirtilere dikkat!

19 Şubat 2014 Çarşamba 23:09

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 200 bin, Türkiye'de ise 3 bin çocuğun çocukluk çağı kanserine yakalandığını kaydetti.

Avrupa'da verilerin çocukluk çağı kanser vakalarında her 10 yıllık dilimlerde yüzde 1'lik bir artış olduğunu gösterdiğine işaret eden Kutluk, Uluslararası Çocuk Kanserleri Derneği, Uluslararası Çocuk Çağı Kanseri Ebeveyn Örgütleri Konfederasyonu, Dünya Kanser Kontrol Örgütü'nün birlikte yürüttüğü kampanyanın bu yılki temasının ''belirtiler ve bulgular'' olduğunu söyledi.

Erken tanı hayat kurtarıyor

Kampanyanın amacının çocukluk çağı kanserlerinde erken tanı ve doğru tedaviye erişiminin sağlanması olduğunu vurgulayan Kutluk, çocuk kanserlerinde erken tanının hayat kurtardığını söyledi. Kutluk, şöyle devam etti:

''Çocuk kanserlerine bakıldığında 1960'lı yıllarda yüzde 10-20'lerde olan yaşam yüzdelerinin yüzde 80'leri aştığını görüyoruz. Tabii bu tedavi başarılarını gelişmiş ülkelerde görmek mümkün. Gelir düzeyi düşük ve orta olan ülkelerde bu oranlar yüzde 10 ile yüzde 60 arasında değişiyor. Çocuk kanserleri erişkin kanserlerine göre daha az görülen hastalıklar olduğu için bu hastalıkların bilinilirliği az. Bu da kanserin erken anlaşılmasına önemli bir engel oluşturuyor. Erken tanı ile gelişmiş ve gelişmemiş tüm ülkelerde yaşam şansını artırabiliriz. Gelir düzeyi düşük ülkelerde yüzde 10'lara inen tedavi başarısının Türkiye'de yüzde 70'lere yaklaştığını görmekteyiz, bu Türkiye için iyi bir rakam. Çocuk kanserlerinin erken evrede tanınıyor olması hastalığın tedavi başarısında önemli oluyor''

Açıklanamayan ateş, kemik ağrısı ve morarmalar varsa dikkat

Kanser tanısı öncesi çocuklarda genellikle bir aylık bir belirti bulgu dönemi olduğuna işaret eden Kutluk, ''Eğer hasta onkoloji uzmanına ulaşmadan önce çok dolaşmışsa ve gecikmişse ileri evrede kanser merkezine ulaşmış oluyor, bu da tedavi başarısını olumsuz etkileyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor, Bu nedenle erken tanı çok önemli '' şeklinde konuştu. Kutluk, ebeveynlere şu uyarılarda bulundu:

''Eğer çocuğunuzda uzun süre düzelmeyen veya tekrarlayan morarma var ise, açıklanamayan kanamalar, yaygın kemik ağrıları, vücudun herhangi bir bölgesinde açıklanamayan şişlikler, sebat eden ateş, karın şişliği, açıklanamayan baş ağrıları, sabah kusmaları varsa, göz bebeği beyaz gözüküyorsa o zaman bu belirti ve bulgular için bazı kanser türleri akla gelebilir. Bu belirtilerde mutlaka bir çocuk hekimine başvurulmalı''

Çocuklarda görülen kanserler daha çok genetik kökenli

Erişkinlerde en çok akciğer kanseri, prostat, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri görülürken, çocuklarda daha çok genetik kökenli kanserlerin ön plana çıktığını bildiren Kutluk, çocuklarda görülen kanser türlerinde ilk sırayı lösemi, ikinci sırayı beyin tümörleri (astrositom, medulloblastom ve diğer beyin tümörleri), üçüncü sırayı lenfomaların aldığını kaydetti. Kutluk, bunu takip eden sık görülen tümörlerin de Nöroblastoma, Wilms tümörlerinin olduğunu ifade etti.

Kutluk, gerek çocuk gerekse erişkin kanserlerinde erken tanı için halkın bilgi düzeyinin ve farkındalığının artırılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA