06 Mayıs 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele25°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C

ÇIRALI: “HELLİM DENETİME TABİ ÜRÜN LİSTESİNE ALINMALI”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, K. T. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve beraberindeki heyetle hellim denetimi konusu gündemiyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Çıralı: “Hellim denetime tabi ürün listesine alınmalı”

19 Kasım 2016 Cumartesi 13:31

Bakan Çavuşoğlu, toplantıda hellimin hem kültürel hem de ekonomik bir değer olarak önemine dikkat çekerek, etkin bir denetim yapılması için Hellim Denetleme Kurulu ile işbirliği içinde gerekeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, gerek denetim gerekse ilgili mevzuatın oluşturulması konusunda önümüzdeki hafta girişim başlatacaklarını açıkladı.  K. T. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’da toplantıda, odaya bağlı Hellim Denetleme Kurulu’nun denetleme yetkisine karşın yaptırım gücü olmadığını ifade ederek, ilgili dairelerden destek talep ettiklerini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: GEREKENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, K. T. Sanayi Odası ile gerçekleştirdiği toplantıda hellimin kültürel ve ekonomik bir değer olarak Kıbrıslı Türkler için çok önemli olduğunun altını çizerek hellimin standarda uygun üretilmesi halinde değer kazanacağını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, Bakanlığa bağlı Veteriner Dairesi’nin son derece gelişmiş laboratuvarlarında hellimin içeriğinin tahlil edilebildiğini belirterek, Hellim Denetleme Kurulu ile dairenin işbirliği içinde çalışabileceğini ifade etti. Çavuşoğlu, gerekli yasal düzenlemeleri de en hızlı şekilde yapmaya hazır olduklarını belirterek, etkin bir denetim mekanizması oluşturulmasını arzu ettiklerini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, gerek denetim gerekse ilgili mevzuatın oluşturulması konusunda önümüzdeki hafta girişim başlatacaklarını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, hellimin coğrafi tescilinin alınmasıyla, ihracat fırsatlarının da arttığını belirterek, konuya verdikleri önemin, hayvan hastalıklarıyla mücadele konusundaki çalışmalarından da anlaşılabileceğini kaydetti. Çavuşoğlu, Bakanlık olarak hayvan hastalıklarının eradike edilmesi ve küçükbaş hayvan sütünün artırılarak standartlara uygun hellim üretilmesi için bakanlık olarak gerek yasal düzeyde gerekse uygulamada yoğun bir çaba yürüttüklerinin altını çizdi.

cav.jpg

ÇIRALI: HELLİM DENETİME TABİ ÜRÜN LİSTESİNE ALINMALI

K. T. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da toplantıda yaptığı konuşmada, ülkemizde üretilen hellimin sıkı bir denetime tabi tutulması, ve üretilen tüm ürünlerin hellim tescili standartlarına getirilmesi gerektiğini kaydetti. Coğrafi İşaretler Koruma Yasası altında kurulan ve odalarına bağlı olan Hellim Denetleme Kurulu’nun denetleme yetkisine sahip olmakla birlikte yaptırım gücü olmadığına değinen Çıralı, bunu yapabilecek dairelerle işbirliği içinde hellimin toplatılması veya hellim adının kullanılmamasına kadar varacak yaptırımlar uygulamak istediklerini iletti. Çıralı, bunun hayata geçirilebilmesi için hellimin denetime tabi ürünler listesine alınması için de Bakan Çavuşoğlu’ndan destek istedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA