20 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

CİNSEL İLİŞKİ KÖLESİ OLARAK KULLANILAN KADINLAR TAZMİNATI KABUL ETMEDİ

Savaş senelerinde Japon silahlı gücü tarafından seks kölesi olarak kullanılan Güney Koreli kadınlar, 8 milyon dolar tazminatı reddetti .

Cinsel ilişki kölesi olarak kullanılan Kadınlar tazminatı kabul etmedi

27 Ocak 2016 Çarşamba 12:06

Japon silahlı gücü tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında seks kölesi olarak kullanılan Güney Koreli bayanlar , tazminat almayı reddederek Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin kendilerinden surat yüze özür dilemesini talep etti .

''DİZ ÇÖKÜP ÖZÜR DİLEMELİ''

Güney Koreli 2 mağdur kadın Lee Ok-sun ve Kang Il-chul, düzenledikleri basın toplantısında, 2 ülke aralarında aralık ayı içinde yapılmış olan ve Japonya'nın köle olarak kullanılan kadınlara 8,3 milyon dolar tazminat ödemesini öngören anlaşmayı kabul etmediklerini bilgisini verdi ."Abe ne yapıyor?" diye soran Kang, "O bizim önümüzde diz çöküp özür dilemeli." ifadesini kullandı.

''PARA HUZURUMUZU SATIN ALAMAZ''

Şu an 80'li yaşlarında olan Lee ve Kang paranın huzurlarını satın alamayacağını belirterek son çözümün kendilerine danışılmadan akıbete bağlandığını ifade etti .

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore'ye aralık ayındaki ziyareti esnasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Abe'nin köle olarak kullanılan kadınlardan genellikle özür dilemesi ve Japonya'nın mağdurlara 8,3 milyon dolar tazminat ödemesi öngörülmüştü.

CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEYE ZORLANDILAR

Kore, Filipinler, Tayvan ve öbür Asya ülkelerinden tahmini 200 bin kadın, 1910-1945 seneleri aralarında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye girmeye zorlanmıştı.Savaş senelerinde Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan yalnızca 50'si şu an yaşamda . Mağduriyetlerinin halen aynı ritimde devam ettiğini ifade eden bayanlar , her hafta Japonya'nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto tertip ediyor .

SORUNLARIN ÇÖZÜLDÜĞÜNÜ İLERİ SÜRÜYOR

Eski Japonya Başbakanı Tomiçi Murayama, 1990'larda iktidarda yer aldığı dönemde İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlar için özür dilemişti. Güney Kore Hükümet Başkanı Park Geun-hye da özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi için Japon yetkililere çağrıda bulunmuştu. Japonya, 1965'te imzalanan anlaşmayla Kore'yi işgal ettiği dönemle ilgili tüm tazminat konularının çözüldüğünü ileri devam ediyor . Güney Kore ise bazı vatandaşlarının seks kölesi olarak kullanılması da dahil işlenen savaş suçlarının yeniden ele alınması gerektiğini savunuyor. Güney Kore'de, Abe ve bazı sağ görüşlü Japon politikacıların Japonya'nın emperyalist geçmişindeki zorbalıklarını kabul etmediği düşünülüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA