26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ÇİN'DEN OBAMA-DALAİ LAMA BULUŞMASINA TEPKİ

Pekin yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama ile Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama arasındaki buluşmayı protesto etti.

Çin'den Obama-Dalai Lama buluşmasına tepki

16 Haziran 2016 Perşembe 16:11

ABD Başkanı Barack Obama'nın Dalai Lama ile yaptığı buluşma Çin yönetiminin tepkisini çekti. Resmi Çin haber ajansı Şinhua'da yayınlanan bir yorumda ABD'nin, Tibet'in bağımsızlık taleplerini desteklemeyeceğine dair verdiği sözü tutmadığı dile getirildi. Yorumda, ‘Buluşmanın ABD ile Çin arasındaki ilişkiler açısından ciddi bir tehlike oluşturduğuna ve Çin halkının duygularını yaraladığına' yer verildi. Çin'in Washington Büyükelçiliği buluşmadan önce protesto notası vermiş, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de ‘Beyaz Saray'daki buluşmayı kesinlikle ret ettiklerini' söylemişti.

Başkan Obama Tibetin'in ruhani liderini daha önce dört kez Beyaz Saray'da ağırlamış ve iki Nobel ödülü sahibi arasındaki görüşme Beyaz Saray'ın gayrı resmi buluşmalarında kullanılan bir bölümünde yapılmıştı.

Barack Obama'nın sözcüsü Josh Earnnest Başkan'ın Dalai Lama'ya ve onun öğretilerine şahsi sempati beslediğini söyledi. Sözcü, Obama'nın Tibet'in din, dil ve kültür geleneğinin korunmasına önem verdiğini de belirtti.

1959 yılından bu yana Hindistan'da yaşayan Dalai Lama 1950 yılında Çin hâkimiyetine geçen Tibet'e genişletilmiş özerklik tanınmasını talep ediyor. Pekin yönetimi ise Dalai Lama'yı Tibet'in bağımsızlığı ve Çin'i bölmek için çalışmakla suçluyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA