28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

ÇİN'DEN JAPONYA'YA YANIT: YETKİ ALANIMIZDA DEVRİYE GEZMEMİZ MEŞRU VE YASAL

Çin Savunma Bakanlığı, Doğu Çin Denizi’nde ‘ülkelerine ait sularda’ devriye gezmelerinin hakları olduğunu açıkladı.

Çin'den Japonya'ya yanıt: Yetki alanımızda devriye gezmemiz meşru ve yasal

10 Haziran 2016 Cuma 09:53

Japonya, Çin’e ait bir savaş gemisinin Doğu Çin Denizi’ndeki tartışmalı takımadaların çevresinde devriye gezmesine tepki göstermişti.

 

Tokyo’nun bu tutumuna yanıt Çin Savunma Bakanlığı’ndan geldi. Açıklamada, taraflar arasındaki tartışmalı Diaoyütay ve bağlı takımadaların Çin’e ait bölge olduğu ifade edilerek, Çin savaş gemilerinin, yetkileri altındaki sularda devriye gezmelerinin meşru ve yasal olduğu kaydedildi.

Söz konusu adalar çevresinde Çin donanmasına ait bir fırkateynin görülmesinin ardından dün Çin'in Tokyo Büyükelçisi Çıng Yonghua’nın Japonya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

DOĞU ÇİN DENİZİ’NDEKİ GERİLİMİN NEDENİ NEDİR?

Japonya, takımadaların kendi karasuları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye art arda gözetleme gemileri gönderen Çin'i karasularını ihlal etmekle suçluyor. Söz konusu adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.

Çin, Japonya ve Tayvan arasında Doğu Çin Denizi'nde kıta sahanlığı ihtilafları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor. Buradaki takımadalarını Çin ‘Diaoyü’, Japonya ‘Senkaku’, Tayvan da ‘Diaoyütay’ olarak adlandırıyor ve üç taraf da adaların kendisine ait olduğunu savunuyor.


sputnik

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA