19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

ÇİN'DE ''MAYMUN YILI'' KUTLANIYOR

Çin'de Bahar Bayramı olarak da bilinen Çin Yeni Yılı, ülkenin dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor.

Çin'de ''Maymun Yılı'' kutlanıyor

09 Şubat 2016 Salı 12:04

Çin Ay Takvimi'ne göre, "Koç Yılı"nı geride bırakarak 8 Şubat'ta "Maymun Yılı"na giren ülkede, halk 7 günlük resmi tatili fırsat bilerek eğlence yerlerine akın ediyor. Şanghay'daki imparatorluk bahçesi olarak bilinen Yuyüen bölgesi, ziyaretçi akınına uğruyor.

Her yaştan Çinliler, burada alışveriş yapıyor, birbirinden renkli maymun figürlerinin önünde aile fotoğrafları çektiriyor. Çin mimari özellikleri taşıyan binalar ve dar sokaklarda ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle yer yer izdiham yaşanıyor.

Ülkenin ekonomi ve finans lokomotifi Şanghay ve başkent Pekin gibi büyük metropollerde sayfiye ve eğlence yerleri ile restoran ve kafelerde, bayramı aile ve arkadaşları ile geçirmek isteyen kent sakinlerinin oluşturduğu uzun kuyruklar göze çarpıyor.

Çin'in en önemli geleneksel bayramı olan Çin Yeni Yılı, çalışma hayatının giderek daha sıkılaştığı ülkede halkın, aileleri ve arkadaşları ile rahatlıkla vakit geçirebileceği bir zaman dilimi konumuna geldi.

Çinlilerin kullandığı 12 Hayvanlı Takvim'e göre bu sene ‘‘Maymun Yılı’’ olarak kutlanıyor ve her yıl takvimde yer alan faklı bir hayvanın ismi o yıla veriliyor. Çin takvimi, ayın hareketlerine göre belirlendiğinden, yılbaşı her yıl farklılık gösteriyor. Maymun Yılı, 27 Ocak 2017'de sona erecek.

Çin Yeni Yılı, Malezya, Endonezya, Tayland ve Japonya gibi Asya ülkelerinde de kutlanıyor.

(AA/ÖZ/GÜL)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA