19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

ÇİN'DE BASINA 'SUS' BASKISI ARTIYOR

Çin'de basına 'sus' baskısı artıyor

14 Temmuz 2014 Pazartesi 12:45

Çin basın özgürlüğü konusunda sıkıntılı bir ülke. Ancak son alınan bazı kararlarla bu sıkıntının daha da artması bekleniyor.

Çin Print ve Elektronik Medya Merkezi, Temmuz başında gazetecileri bağlayan bazı yeni uygulamaları yaşama geçirdi. Buna göre Çinli gazeteciler, yaptıkları haberleri çalıştıkları yayın organlarının dışında başka medya kuruluşlarıyla paylaşamayacaklar. Bundan böyle Çinli gazeteciler yabancı yayın kuruluşlarına, sosyal medyaya ve bloglara haber veremeyecekler. Konferanslarda konuşmacı olamayacaklar. Kurallar salt “Devlet sırlarını ifşa etmekle" sınırlı değil. Bugüne dek yayınlanmamış tüm bilgiler için geçerli.

Devletin resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, gazeteciler çalıştıkları kurumla bilgileri gizleyeceklerine dair bir belge imzalayacaklar.

Alınan bu karar Çin'de medya çevresinde büyük tepkiyle karşılandı. China Weekly dergisi Yayın Yönetmeni Zhu Xuedong, bloğunda “Yayınlanmamış bilgiler kavramı nasıl algılanmalı? Burada gazetecilere bir tuzak kuruluyor” diye yazarak tepkisini dile getirdi.

Xinhua Ajansı'na konuşan üst düzey bir yetkili, adını açıklamadan, bazı gazetecilerin topladıkları bilgileri suiistimal ettikleri için söz konusu kararın alındığını iddia etti. Yetkili bu yolla da devletin ve partinin zarar gördüğünü ileri sürdü.

Baskı yapılıyor

Gazetecilere edindikleri bazı bilgileri haberleştirmemeleri karşılığında baskı yapılarak, para teklif edildiği biliniyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nden Christian Mihr, Alman haber ajansına yaptığı açıklamada, uygulamayı belirsizlikleri nedeniyle eleştirerek, “Bilinmeyenleri araştırıp haber haline getirmek gazetecilerin asıl işidir. Şimdi bunu yasaklamak Mao diktasının karanlığına dönüş anlamına gelir” dedi.

Örgütün raporuna göre basın özgürlüğü sıralamasında Çin 180 ülke arasında 175'inci sırada bulunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA