30 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa21°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele21°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

ÇİN YATILI OKULLARINDA İSTİSMAR

Çin yatılı okullarında istismar

06 Nisan 2015 Pazartesi 12:33

Çin'deki yatılı okullarda gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için öğrencilerin cinsel ve fiziki istismara uğradığı bildirildi.

Çin medyasında sık sık öğretmenlerin öğrencileri istismarına ilişkin haberler yer alıyorsa da, Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children, öğretmenlerin geçmiş sicillerinin denetlenmemesinin ve şiddet içeren hareketlerin yetkililere duyurulamamasının ciddi bir sorun haline geldiğini kaydetti.

Çin eğitim sisteminde birçoğu çok küçük yaşlarda, 30 milyon yatılı öğrenci bulunuyor. Ülkede ana babaların büyük şehirlerde çalışması ve iç göç kısıtlamaları nedeniyle, çocuklar kırsal kesimlerde kalmak kalmak zorunda.

Dolayısıyla anne babalar şehirde işe giderken 5 yaşındaki çocuklar bile kırsal kesimlerdeki yatılı okullara yerleştiriliyor.

Resmi veri yok

Konuyla ilgili resmi istatistik mevcut değil. Ancak kamuoyunda dikkat çeken kimi öğretmen istismarı olayları, Çin Eğitim Bakanlığını harekete geçmek zorunda bıraktı.

BBC Pekin muhabiri Celia Hatton, bakanlığın temel bir öğrenci güvenliği programı geliştirdiğini ancak bunun daha bir süre uygulamaya konmasının beklenmediğini belirtiyor.

Save the Children'ın Çin temsilcisi Pia MacRae de, "Yaşananların korkunç olmasının yanı sıra, cinsel tacizle diğer birçok sorun arasında doğrudan ilişki var. Akıl sağlığı, öğrenme sorunları ve uzun erimli sağlıklı ilişki kurabilme bunlar arasında. Bu sorunun son yıllarda artıp artmadığını anlayabilmemiz için gereken veriler yok elimizde. Ancak ya yatılı okullarda ya da akrabalarında bırakılan çocukların tacize uğraması olasılıklarının arttığını biliyoruz." dedi.

Uluslararası yardım kuruluşu, cinsel taciz konusundaki bilincin artmasında kimi ağır vakaların sosyal medya üzerinden duyulmasının etkili olduğunu kaydediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA