ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI KELLE: “SAYIŞTAYLIK TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMU’NUN HESAPLARINA EL KOYMALI”
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 2016 yılının doğrudan gelir desteği ve hak edişlerinin de ödeme gününün geldiğini kaydetti

19 Nisan 2016 Salı 09:00
“İCRAAT HÜKÜMETİ OLMAYACAKLARSA HİÇ GÖREVE GELMESİNLER”
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 2016 yılının doğrudan gelir desteği ve hak edişlerinin de ödeme gününün geldiğini kaydetti. “Biz mazeret üreten değil icraat yapan bir hükümet istiyoruz. Eğer bu hükümet de icraat hükümeti olmayacaksa, şimdiden bu göreve hiç gelmesinler” diyen Kelle, 2016 yılının kurak bir yıl olduğunu bu yüzden bu yılın mazeretler ile geçiştirilebilecek bir yıl olmadığını vurguladı.
“SAYIŞTAYLIĞA SUÇ DUYURUSU YAPILMALI”
Siyasilerin bugüne kadar Toprak Ürünleri Kurumu’nu sömürdüğünü ve neredeyse kurumu batırdığını dile getiren Kelle, mevcut TÜK Yönetim Kurulu’nun kurumu iyi yönetemediğini ve yeni hükümetin göreve geldiği zaman, Sayıştaylığın kurumun hesaplarını ele alması gerektiğini vurguladı.
“ÜRETİM OLMAZSA TÜKENİRİZ”
Üretim desteklenmezse, köylünün yanında olunmazsa ve üretim olmazsa bir toplumun ayakta duramayacağını vurgulayan Hüseyin Çavuş Kelle, hükümetin özellikle tarım politikalarını oluştururken sivil toplum örgütlerinden görüş almaları, tarımı yönetecek kişilerin tarımdan anlayan ve üreticinin sıkıntılarını bilerek aynı dili konuşabilen kişiler olması gerektiğini dile getirdi.
AHMET VAMIK
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, yeni kurulacak olan UBP- DP koalisyon hükümetinden öncelikli beklentilerinin bütçe sıkıntısı ve başka bahaneler üretmemeleri olduğunu ifade etti. Bütçe sıkıntısının çiftçinin sorunu değil hükümet edenlerin sıkıntısı olduğunu belirten Kelle, “bu kişiler eğer hükümete talip olmuşlar ise ve ülkeyi yönetmek istiyorlarsa mazeret üretmesinler. Geçmiş hükümet sürekli mazeret üretiyordu, bu yüzden artık yeni kurulacak hükümetin mazeret üretme şansı yoktur” dedi.
Kelle, imzalanacak olan 2016-2018 Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü sonrası ülkemizdeki kurumların özelleştirilmesi halinde meclisin ve hükümetin de görev hacminin azalacağını belirterek, milletvekili ve bakanlıkların sayısının da özelleştirmelere paralel olarak azaltılması gerektiğine vurgu yaptı.
“2016 MAZERETLER İLE GEÇİŞTİRİLEBİLECEK BİR YIL DEĞİL, KURAKLIK YILI”
Çiftçilerin 2015 yılından kalan destek ve mazot alacakları olduğunu belirten Hüseyin Çavuş Kelle, 2016 yılının doğrudan gelir desteği ve hak edişlerinin de ödeme gününün geldiğini kaydetti. “Biz mazeret üreten değil icraat yapan bir hükümet istiyoruz. Eğer bu hükümet de icraat hükümeti olmayacaksa şimdiden bu göreve hiç gelmesinler” diyen Kelle, 2016 yılının kurak bir yıl olduğunu bu yüzden bu yılın mazeretler ile geçiştirilebilecek bir yıl olmadığını vurguladı.
“TARIM BAKANI SORUNLARIMIZI BİLEREK GÖREVE GELSİN”
Hızlı bir şekilde hükümetin kuraklığı ilan ederek çiftçinin ve üreticinin nasıl ayakta durabileceğine yönelik çalışmalar yapılması ve tarımda sürdürülebilirlik politikasının sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Hüseyin Çavuş Kelle, bu önlemlerin alınmaması halinde ciddi kaoslar yaşanacağı uyarısında bulundu. 2016 yılının tazminlerinin gecikmesi durumda 2017 yılında da bu yıl yaşandığı gibi üreticinin arazisini ekememe durumları ile karşı karşıya kalacağını belirten Kelle, özellikle Tarım Bakanlığı’na talip olacak olan kişinin bu sorunları bilerek bu göreve gelmesi gerektiğini kaydetti.
“BİZİM KAYBEDECEK ZAMANIMIZ KALMADI”
“Bizim kaybedecek bir zamanımız ya da hükümete bir süre tanıma olanağımız yoktur. Tarımda hiçbir şeyi erteleyemezsiniz. Tarlanın sürüleceği, ekileceği zaman bellidir” diyen Hüseyin Çavuş Kelle, özellikle kırsal kesimde yaşayan ve geçimini çiftçilikten sağlayan ailelerin ödemelerin gecikmesinden dolayı zor durumda kaldıklarını ifade etti. Kelle, “her şey bu kadar gecikmişken yeni hükümetin bizden süre talep etmek gibi bir şansı yoktur” dedi.
“SU EN KISA ZAMANDA ÜRETİCİYE ULAŞTIRILMALI”
Su konusunda Çiftçiler Birliği olarak bugüne kadar hiçbir beyanda ve açıklamada bulunmadıklarını kaydeden Kelle, siyasilerin su konusunu siyasi bir sorun haline getirdiklerini ve siyasi boyutta tartıştıklarını söyledi.
Suyun her damlasının çiftçiler için çok değerli olduğunu vurgulayan Hüseyin Çavuş Kelle, suyun en kısa zamanda çiftçinin ve üreticinin kullanımına verilmesi gerektiğini ifade etti. Kelle, “görünen odur ki, su tartışması bitmedi sadece ötelendi fakat bilinmelidir ki su sıkıntısı bu süreçten sonra başlayacaktır” dedi.
“BÜTÇE YOKSA REFORMDA YAPAMAZSINIZ”
2016 yılının geçmiş hükümet tarafından reform yılı olarak adlandırdığını hatırlatan Hüseyin Çavuş Kelle, reform yapabilmek için maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu fakat hükümetin bütçeyi bile denkleştiremediğini belirtti. Dünyanın her yerinde tarıma bir bütçe ayrıldığını fakat her zaman tarımda hesapların tutmadığını söyleyen Kelle, hükümetlerin üreticiyi ayakta tutmak için ek bütçe sağlaması gereken durumlar da olduğunu sözlerine ekledi.
“SAYIŞTAYLIK TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMUNUN HESAPLARINA EL KOYMALI”
KKTC ile TC arasında imzalanacak olan 2016-2018 Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü çerçevesinde Toprak Ürünleri Kurumu’nun özelleştirilmesi gibi bir durumun asla kabul edilemeyeceğini ifade eden Hüseyin Çavuş Kelle, KKTC gibi küçük ülkelerde TÜK’ün özelleştirilmesinin çiftçinin ve üreticinin tek güvencesini ortadan kaldırmak olduğunu dile getirdi.
Toprak Ürünleri Kurumu’nun özelleştirilmesi yerine ilgili sivil toplum kuruluşlarının yönetebileceği şekilde özerkleştirilmesinin daha uygun olacağını da vurgulayan Kelle, Toprak Ürünleri Kurumu’nun bir şekilde elden çıkarılarak sermayeye peşkeş çekilmeye çalışıldığını belirtti. Siyasilerin bugüne kadar Toprak Ürünleri Kurumunu sömürdüğünü ve neredeyse kurumu batırdığını dile getiren Kelle, mevcut TÜK Yönetim Kurulu’nun kurumu iyi yönetemediğini ve yeni hükümetin göreve geldiği zaman Sayıştaylığın kurumun hesaplarını ele alması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.