29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

CIA SİLAHLARI ÜRDÜN'ÜN KARABORSASINDA SATILDI

Suriyeli muhaliflerin rejime karşı savaşması için ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Suudi Arabistan tarafından Ürdün'e gönderilen silahların bir kısmı sistematik bir şekilde Ürdün İstihbaratı çalışanlarınca ülkenin karaborsasına satıldı.

CIA silahları Ürdün'ün karaborsasında satıldı

28 Haziran 2016 Salı 13:44

ABD’li ve Ürdün’lü yetkililerden edinen bilgilere göre, Suriyeli muhaliflerin rejime karşı savaşması için ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Suudi Arabistan tarafından Ürdün’e gönderilen silahların bir kısmı sistematik bir şekilde Ürdün İstihbaratı çalışanlarınca ülkenin karaborsasında satıldı.

ABD’nin Federal Polis Teşkilâtı (FBI) aylar süren soruşturmadan sonra, Ürdün’ün başkenti Amman’da Kasım 2015’te bir polis eğitim akademisinde gerçekleşen ve 2’si ABD’li eğitmen olmak üzere 5 kişinin öldüğün saldırıda çalınan silahların kullanıldığına inanıyor.

Al Jazeera ve New York Times gazetesinin ortak yaptığı araştırma sonucunda ilk kez ortaya çıkarılan silah çalma olayına, ABD ve Suudi Arabistan’dan gelen itirazlar sonucunda birkaç ay önce son verildi.

Ürdünlü kaynaklara göre, istihbarat çalışanlarının bu silahların satışından elde ettikleri "milyonlarca dolarla" lüks araçlar, telefonlar ve elektronik eşyalar satın aldı.

Ürdün'de olayın duyulmasının ardından soruşturma açıldı ve bazı görevliler tutuklandı.

Muhaliflerin eğitilmesini ve silahlandırılmasını içeren "Timber Sycamore" adlı program 2013 yılında başlatılmıştı. Programa başta CIA ve Suudi Arabistan olmak üzere bazı Arap ülkelerinin istihbaratları da katılmıştı. Bu program, IŞİD'le mücadele etmesi için bazı muhaliflerin eğitilip donatılmasını içeren programdan farklı.

Ürdün’ün hükümet Sözcüsü Muhammed Mumini, ülkesinin istihbarat servisinin çalışanlarıyla ilgili yapılan çalıntı silah iddialarını yalanlayarak bunun "kesinlikle doğru olmadığını" savundu.

ABD: Ürdün'le işbirliğimiz bâki

CIA ve FBI kaynakları, Ürdün’ün yalanlamasını reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise ABD-Ürdün ilişkilerinin metanetine vurgu yaptı. Konuya doğrudan değinmeyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby şöyle konuştu: 

"ABD, Ürdün’le olan uzun işbirliği ve dostluk tarihini değerli buluyor. Ürdün’ün güvenliğine ve ortak güvenlik tehditlere karşı ortak çalışmaya bağlılığımızı teyit ederiz."

Pentagon'un Türkiye ile birlikte başlattığı Suriyeli muhaliflere yönelik "eğit-donat" programı da askıya alınmıştı. Ürdün ve Türkiye'de eğitimlerini tamamlayarak Suriye'ye geçen bir eğit-donat grubu, kendilerine verilen araç, silah ve cephanenin önemli bölümünü Nusra Cephesi'ne teslim etmişti. Daha önce de Nusra Cephesi, programdan sorumlu Suriyeli komutan Nedim Hasan'ı kaçırmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA