28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

CHP'Lİ FİKRİ SAĞLAR KKTC'YE ATIK SU MU VERİLİYOR?

'KKTC'ye Atık Su' İddiaları TBMM Gündemine Geldi!

CHP'li Fikri Sağlar KKTC'ye atık su mu veriliyor?

22 Şubat 2016 Pazartesi 11:27

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Mersin’den KKTC’ye verilen suya “Atık su karıştığı’’ iddialarını TBMM gündemine getirdi.

Birkaç hafta önce Türkiye Basını'nda çıkan bir haberde Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak'ın verdiği bir demece dayandırılarak köylere ait atık suların KKTC'ye Su Temin Projesi'nin de suyunun alındığı Alaköprü Barajı'na karıştığı iddia edilmişti.

Ancak Aybak daha sonra yaptığı açıklamada "şahsımın böyle bir ifadesi olmamıştır" demişti ve bazı açıklamaların kastı aşar şekilde haberleştirildiğini savunmuştu.

MESKİ Müdürünün ardından bir açıklama da Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan gelmişti.

Bakanlık da haberlerin gerçek dışı olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı.

Konu TBMM gündemine de geldi.

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Mersin’den KKTC’ye verilen suya “Atık su karıştığı’’ iddialarını TBMM gündemine getirdi.

Bu konunun ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak tarafından aktarıldığını belirten Sağlar,’’ Asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC’ye su temini projesinde, suyun alındığı Anamur ilçesindeki Alaköprü Barajı’na, atık su karıştığını iddiası vahimdir’’ dedi.

Sağlar, TBMM’ye verdiği ve Başbakan Davutoğlu tarafından cevaplandırılmasını istediği önergesinde de “Anamur İlçesinde bulunan Alaköprü Barajı’na, Mersin’in Akine, Sarıağaç ve Ormancık mahallelerinin atık suları karışmakta mıdır?’’ diye sordu ve şu soruların da cevaplarını istedi:

-Bu iddia doğru ise Akine, Sarıağaç ve Ormancık mahallelerinin arıtması olmayan atık suları, içme ve sulama suyuna karışması neden bugüne kadar önlenememiştir? KKTC’ye bu temiz olmadığı iddia edilen bu barajdan su nasıl gönderilmektedir?

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliğinde, “Kullanılmış sular arıtılmış da olsa, içme suyu havzalarına deşarj edilemez” hükmüne karşın, iddia edildiği gibi atık sular Alaköprü Barajı’nda deşarj ediliyorsa bir suç işleniyor. Sorumluları hakkında ne uygulanacaktır?

-Atık suların karıştığı bilindiği halde, yöredeki insanlarımıza ve KKTC vatandaşlarına nasıl içme ve kullanım suyu olarak tahsis edilebiliyor? Bugüne kadar bu vahim gerçeği saklayan ve engelleyenler hakkında ne yapılacaktır?

Sözcü

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA