09 Mayıs 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C

CEZAEVİNİ KARALAMAYA YÖNELİK İDDİALAR ASILSIZ ÇIKTI

Cezaevini karalamaya yönelik iddialar asılsız çıktı

15 Temmuz 2014 Salı 15:33

Bir süredir basında yer alan “Merkezi Cezaevi’nde her gün patlıcan kabak pişiyor” iddiaları üzerine Merkezi Cezaevi’ne giden Detay muhabiri, menüde sebzeli köfte, pilav, yoğurt ve üzüm kompostosu verildiğini gözlemledi.

 

Detay ÖZEL

Bazı mahkûm yakınlarının Merkezi Cezaevi’nde verilen yemeklerle ilgili bir süreden beri basın yoluyla duyurdukları şikayetlerin asılsız olduğu ortaya çıktı.

İddialar üzerine konuyu araştırmak için Lefkoşa’daki Merkezi Cezaevi’ne giden DETAY muhabiri, öğlen yemeği menüsünde sebzeli köfte, pilav, yoğurt ve üzüm kompostosu olduğunu gözlemledi.

İddialarla ilgili bilgisine başvurulan Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, bu tür iddiaların gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

Ben de aynı yemeği yiyorum

Her gün menüde et içeren bir yemeğin mutlaka bulunduğunu kaydeden Bilmem şçyle konuştu:

“Cezaevi’nde çıkan yemekten ben de yiyorum. Cezaevinde üç kadrolu aşçımız ve yardımcıları var. Bu görevliler her gün sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç çeşit menü hazırlıyorlar. Biz her aybaşında aylık menü programı hazırlıyoruz ve gerekli malzeme de bu programa göre alınıyor. Burada pişen yemekleri sadece mahkumlar değil, ben dâhil gardiyan ve diğer personelimiz de yiyor. Günlük menülerde öğle veya akşam mutlaka et ve türevi gıdalar sunulmaktadır.

“Bir ara tavuk olmadı ama eti hiç eksik etmedik”

“Her gün patlıcan kabak iddiası doğru değil. Bunlar, bazı mahkûm ve yakınları tarafından maksatlı olarak çıkarılmış, cezaevini hedef alan suçlamalardır. Bir ara elimizde tavuk kalmadığı doğru. Bunun a çalışmasını yaptık ve Temmuz ayının 16’sında tavuk ihalesine çıkılacak. Ancak tavuk yerine her gün mutlaka bir öğündeki eti hiç eksik etmedik. Hatta aylık menülerimize de bakabilirsiniz.”

“Her isteyen istediğini getiremez”

Mahkûm ve yakınlarının dışarıdan istedikleri siparişi getiremedikleri yönündeki şikâyetlerle ilgili olarak ise Bilmem, söz konusu kuruluşun bir cezaevi olduğunu, belirli kurallar ve disiplin çerçevesinde yönetildiğini hatırlatarak, “her isteyen dışarıdan her istediğini getiremez” diye konuştu. Bilmem sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önceleri yakınlarının gönderdiği yiyecekler içeri alınır, mahkûmlar bunları içeride muhafaza ederlerdi ancak birçok suiistimaller oldu, biz bunu fırsat vermemek, ama yine de mahkûmların isteklerine cevap vermek için bir yöntem belirledik. İsteyen mahkûm dışarıdan istediğini getirebilmek için gardiyanlara liste verebilecek. İstekleri dışarıdan temin edilerek kâr farkı alınmadan mahkûma ulaştırılacak. Yani talepler, artık eskisi gibi mahkûm yakınları veya arkadaşları tarafından artık sağlanamayacak. Biz onların isteklerini yerine getireceğiz. Sanırım mahkûmlar ve aileleri bu düzenlememize de karşı çıkarak olayın seyrini değiştiriyorlar.”

Bayramlar dahil, özel günlerde yapılan görüş gün ve saatlerinin yetersizliği konusundaki şikayetleri de yanıtlayan Metin Bilmem, şunları söyledi:

“Burası cezaevi, kurallar var”

“Cezaevinde özel günler için sadece bir gün ve üç saatle sınırlı olmak kaydıyla mahkûm yakınları ziyaret edebilecek. Bu ziyaret için de ziyaretçi sayısı beş kişiyi geçemeyecek. Bunun dışında diğer normal günlerde haftada üç gün yine yakınları tarafından ziyaret edilebilecekler. Burasının bir cezaevi; bir disiplin içinde kurallara ve yasalara uygun yönetilmesi gerekiyor. Bir de bu yönde bazı değişiklikler yaptık. Bu kurallara büyük bir çoğunluk uyuyor. Ancak bazı mahkûm yakınları var ki, sürekli olarak hoşnutsuzluk belirterek cezaevini hedef gösteriyor ve basına maksatlı haber yayıyorlar.

Bu doğru değildir, biz mahkûmlarımıza gerekli gıdanın, sağlık şartlarının gerektirdiği ortamda verilmesine çalışıyoruz. Aynı menüden gardiyanlarımız da yiyorlar. Gardiyanlar ve benim için ayrı menü çıkmıyor. İsteyen gazeteci, istediği zaman gelip bizle birlikte yiyebilir ve iddiaların asılsız olduğunu hem görerek hem tadarak anlayabilir.

Burası bir cezaevi. Dolayısıyla elbette ki sıkı kontrol ve kuraların olacak. İleri sürülen iddialar bizleri üzdü. Bu iddialar cezaevindeki genel görüşü yansıtmıyor. Önce de söylediğim gibi bazı mahkum yakınları tarafından maksatlı çıkarılmış iddialardır. Bu asılsız iddialar, cezaevinde uzun süreli ceza almış birkaç mahkûmun ortalığı karıştırmak amacıyla ortaya atılıyor. Bu tür karalamaların kimseye faydası olmaz”.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA