19 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ÇEVRE FELAKETİ SÜRÜYOR

Çevre Felaketi Sürüyor

17 Temmuz 2013 Çarşamba 20:46

aksaAKSA Elektrik santraline fuel-oil aktarırken Kalecik’te denize sızan 100 ton fuel-oili toplama faaliyeti 40 personel ve 4 vidanjörle yürütülüyor. Şirket, bölgedeki petrol yayılımının miktarını belirlemek amacıyla sabah saatlerinde planörle havadan gözlem yaptı.

Akaryakıtın sahile vurması nedeniyle bölge dünden daha kirli görünüyor. Bölgede ağır petrol kokusu da hissediliyor.

Akıntı ve rüzgarın da etkisiyle fuel-oil birikintilerinin Bafra Su Arıtma Tesisi önüne kadar ulaştı.

Bu nedenle tesis, geçici bir süre için çalıştırılmayacak.

Kirlilikle mücadele için AKSA şirketinin Türkiye’den getirttiği ekipmanlar vasıtasıyla denize sızan fuel-oili temizleme çalışmaları tam randımanlı olarak devam edecek.

AKSA Enerji Şirketi, temizliğe yarın da 100 kişiyle devam edeceklerini açıkladı. Aksa Kıbrıs Santral Müdürü Murat Çaptuğ ile temizlik çalışması için Türkiye’den gelen Seagull firmasının koordinatörü Erdem Nevşehir, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Murat Çaptuğ, denize dökülen fuel oilin yaklaşık % 50’sinin temizlendiğini söyledi. Yaşanan talihsiz olaydan yaklaşık beş buçuk kilometre sahil şeridinin etkilendiğini belirten Çaptuğ, yakıtın denizde kalan kısmının bariyerlerle kontrol altına alındığını  ifade etti.

Çaptuğ, temizlik çalışmalarının ardından denize dökülen fuel oilin tamamının iki ay içerisinde temizleneceğini söyledi. Temizlik çalışmalarını yürüten Seagull firmasının koordinatörü Erdem Nevşehir de yaşanan talihsiz olayın çevre felaketi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini görüşünde.

Nevşehir, 30’un üzerinde benzeri kazalara müdahale ettiklerini, denize dökülen yakıtın tamamının temizleneceğini belirtti. Erdem Nevşehir, temizlik çalışmasının tamamlanmasının ardından bölgede bir süre gözlem yapılacağını da vurguladı.

Öte yandan bölgede bulunan Deepsea Balık Çiftliği’nden de numune alındı. Ankara’ya gönderilen numune tahlil sonuçlarının bir kaç gün içinde gelmesi bekleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA