CENEVRE'DEKİ 5'Lİ KIBRIS TOPLANTISI İKİNCİ GÜNÜNDE DEVAM EDİYOR; AVRUPA YETKİLİLERİ ARASINDA TELEFON TRAFİĞİ
Cenevre'deki 5'li Kıbrıs toplantısı ikinci gününde devam ediyor; Avrupa yetkilileri arasında telefon trafiği

18 Mart 2025 Salı 15:47
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ev sahipliğinde Cenevre'de gerçekleştirilen genişletilmiş formatlı gayriresmi Kıbrıs toplantısı ikinci gününde devam ediyor.
İsviçre'nin Cenevre şehrinde düzenlenen ve Kıbrıs meselesinde ileriye dönük bir yol belirlenmesi için görüş alışverişinde bulunulması öngörülen toplantı, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Britanya'nın temsilcilerini de bir araya getiriyor.
Guterres, bir otelde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ve Britanya Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa ve Kuzey Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty beraberindeki heyetler ile ayrı ayrı görüşmeye başladı.
Genel Sekreter ile yapılacak ikili toplantılarda heyet başkanlarına 5 kişi eşlik ediyor.
Tatar: Daha fazla gayret gerekiyor
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Guterres'in dün akşam heyet için verdiği akşam yemeği sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs'taki mesele ve sorunların giderilmesi için daha fazla gayret etmesi gerektiğini belirtmişti.
Kıbrıs Türkleri ile Rumlar arasındaki işbirliğinin önemine işaret eden Tatar, "Şu anda iki yakın tarafın işbirliğine odaklanıyoruz. Hep geçmişi unutmak ve ileriye bakmak gerektiğini söylüyorum. Yapıcı ve bize yakışır bir şekilde ileriye nasıl bakacağımızı, bütün değerlerimiz ve çabalarımızla memleketimizin geleceğini nasıl şekillendirebileceğimize odaklanmalıyız. Türkiye'nin desteği bizim için önemli. Sayın Genel Sekreter Antonio Guterres'in, Kıbrıs'taki mesele ve sorunların giderilmesi için daha fazla gayret etmesi lazım." ifadelerini kullanmıştı.
AB kurmayları arasında telefon trafiği
Cyprus Mail'in haberine göre; Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde AB'nin Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü kabul etmeyeceğini söyledi ve bu konuda GKRY lideri Hristodulidis'i bilgilendirdi.
Gazeteye konuşan kaynaklar, Hristodulidis'in pazartesi sabahı Cenevre'de yapılan Ulusal Konsey toplantısının ardından hem Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hem de Costa ile telefon görüşmeleri yaptığını söyledi.
Kıbrıs Haber Ajansı, Ursula von der Leyen'in Kıbrıs'la ilgili Cenevre gayrı resmi toplantısının sonucuyla “çok ilgilendiğini” bildirdi.
BM Genel Sekreteri'ne, "Türkiye'nin BM kararları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini" söyleyen Costa, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortamın AB'nin stratejik çıkarlarının bir parçasını oluşturduğunu ve AB üyesi olarak istikrarlı, bağımsız, barışçıl ve tam işlevsel bir Güney Kıbrıs'ın da bunun bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynaklara göre Costa ayrıca AB'nin Türkiye ile karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkiye bağlı kalmaya devam ettiğini ve Ankara'nın Kıbrıs sorunu ve KKTC konusundaki kararlılığının AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir unsurunu oluşturduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Üstel: Federasyon temelinde müzakerelere dönülmeyeceği teyit edilmiştirBaşbakan Ünal Üstel, “Zaman başarısızlıklarla dolu eski defterleri karıştırma değil, 50 yıldır sonuç üretmeyen olguların peşine düşme zamanı değil, yeni şeyler söyleme ve yeni pozisyonları tartışma ve kabul etme zamanıdır.” dedi.19 Mart 2025 Çarşamba 15:29KIBRIS
21 bin sterlini cebe indirdiLefkoşa’da meydana gelen “sahte belge düzenleme ve sahtekarlıkla para temini” suçlarından tutuklanan B.K mahkemeye çıkarıldı.19 Mart 2025 Çarşamba 15:18KIBRIS
CHP’den Meclis kararı: Genel Kurul çalıştırılmayacakCHP’nin Meclis’te izleyeceği yol haritası belli oldu. CHP milletvekillerinin, TBMM Genel Kurulu’nu çalıştırmayacağı, Genel Kurul oturumunun kapanmasının ardından ise CHP Genel Merkezi’ne gideceği öğrenildi.19 Mart 2025 Çarşamba 15:04TÜRKİYE
İranlı cezaevinde bekleyecekGirne'de 2019 yılından kuyumcu soygunu yapan, 5 Mart 2025 tarihinde ülkeye turist vizesiyle giriş yaptığı tespit edilerek tutuklanan İranlı Jamshid Bagherpoor yeniden mahkemeye çıkarıldı.19 Mart 2025 Çarşamba 14:49KIBRIS
Meteoroloji’den karada ve denizde şiddetli rüzgar uyarısıMeteoroloji’den karada ve denizde şiddetli rüzgar uyarısı19 Mart 2025 Çarşamba 14:43HAVA DURUMU
Ölümlü kaza... Polis: Yol karanlıktıGirne’de yolu karşıdan karşıya yaya olarak geçmekte olan Ogün Aldemir’e çaparak ölümüne neden olan M.G mahkemeye çıkarıldı.19 Mart 2025 Çarşamba 14:41KIBRIS
8 yıl hapis cezası aldıGirne’de 14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiği gerekçesiyle yargılanan Utku Selçuklu hakkındaki dava karara bağlandı.19 Mart 2025 Çarşamba 14:37KIBRIS
Harçlar yeniden belirlendi!Motorlu araçların kayıt ve ruhsat harçlarıyla sürüş ehliyetleri için ödenecek harçlar yeniden belirlendi.19 Mart 2025 Çarşamba 14:29KIBRIS
Meteoroloji'den karada ve denizde şiddetli rüzgar uyarısıMeteoroloji, bugün ve yarın karada şiddetli rüzgarın, denizlerde ise fırtınanın etkili olacağını duyurdu.19 Mart 2025 Çarşamba 14:18KIBRIS
Basın-Sen: İmamoğlu ve muhalif kişilerin gözaltına alınması kabul edilemezBasın-Sen, Türkiye’deki anti-demokratik saldırıları kınayarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve muhalif kişilerin gözaltına alınmasını kabul edilemez olarak değerlendirdi. Ayrıca, AKP’nin KKTC’deki faaliyetlerine karşı da eleştiriler19 Mart 2025 Çarşamba 14:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs