CEM EVİ YALAN OLDU
8-10 bin dolayında Alevi vatandaşın yaşadığı ülkemizde yıllardan beridir talep edilen Alevilerin dini inanışlarını yerine getirebileceği Cem evi projesi yılan hikayesine dönüştü.

08 Haziran 2015 Pazartesi 10:30
GÖRMEZDEN GELİNİYORLAR: Ülkemizde birçok Alevinin bulunmasına ve yıllardır bu toprakları vatan bilen Alevilerin toplumun en güçlü bireyler arasında olmalarına karşın, Alevi vatandaşların dini vecibelerini yerine getirebilmek için ihtiyaçları olan tek bir Cem evi bulunmuyor. Ülkemizde 300 dolayında caminin bulunduğu, Hıristiyanlar için faaliyet göstermeye uygun birçok kilisenin bulunmasına karşın Alevi vatandaşlar görmezden gelinmeye devam ediliyor.
SÖZ VAR, TUTAN YOK: Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya Detay’a yaptığı açıklamada Kıbrıs’ın kuzeyinde 8-10 bin dolayında Alevinin bulunduğunu, Alevilerin yok sayıldığını, cenazelerini, inançlarını ve etkinliklerini cem evinde yürütmek istediklerini kaydetti. Kaya, her dönemde yetkililerin kendilerine cem evleri ile ilgili sözler verdiğini ancak bu sözlerin bir türlü tutulmadığını kaydetti.
Oshan SABIRLI
Ülkemizde 8 ila 10 bin dolayında Alevi vatandaşımızın olduğu tahmin ediliyor. Dini inanış olarak Müslüman olan fakat sunilik yerine Alevilik mezhebini kendilerine yol haritası olarak seçen Aleviler, yıllardır devlet ve hükümet yetililerinden Cem evi talep etmelerine ve bu doğrultuda birçok girişim başlatmalarına karşın maalesef henüz bir Cem evine kavuşamadılar. Kendilerine her dönem birçok söz verilmesine karşın ülkemizdeki Alevilerin dini inanışlarını diledikleri gibi yerine getirmelerine de büyük darbe vurulmuş durumda. Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya Detay’a yaptığı açıklamada Alevi vatandaşlarımızın yüz yüze geldiği sorunları dile getirdi ve taleplerine bir an önce çözüm bulunmasını arzuladıklarını kaydetti.
ALEVİLİK NEDİR?
Alevilik, Sünnilik’ ten sonra en fazla mensubu olan ikinci İslami inanıştır. Sünnilikteki Allah-Muhammed tamamlamasından farklı olarak, Alevilikte Allah-Muhammed-Ali ile tamamlanan bir inançtır. Aleviler, Hazreti Muhammed’in son Peygamber olduğuna, Ali’nin ise Veliliğine (ya da İmamlığına) inanırlar. Sünnilikten farklı olarak Aleviler, ibadetlerini cem evinde yaparlar.
Aleviler için en önemli kavramlardan olan Cem, toplu halde Alevilerin ettikleri ibadetin adıdır. Kavram olarak Cem Arapça bir kelime olup toplanma, birikme, bir araya gelme manasına gelmektedir. Alevilerde Cem' de bulunan bir kişi başka bir kişiye dargınsa, bu iki kişinin dargınlıkları giderilmeden, barışmaları sağlanmadan Cem' e başlanmaz. Alevilerin toplu anlamda temel ibadeti olan Cem, bir Dede nin gözetiminde, önderliğinde yerine getirilir.
Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya, Aleviliğin tüm inançlara, tüm kültürlere, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın, eşit bakan bir anlayış ve inanç tarzı olduğunu kaydetti ve yaşadıkları sorunları dile getirdi. Kaya, Aleviler dini vecibelerini Cem evlerinde yerine getirdiklerini ancak ülkemizde cem evi bulunmaması nedeni ile ciddi sorunlar yaşadıklarını, cem evlerinin olmaması nedeni ile faaliyetlerini, kapalı spor salonlarında icra etiklerini kaydetti. Kaya, “KKTC’de cem evi yoktur. Tabi bu da bizi üzüyor. İbadetlerimizi cem evlerinde gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
“8 BİN-10 BİN ALEVİ VAR”
Ülkemizdeki Alevilerin sayısı ile ilgili olarak da konuşan Kaya, “Kıbrıs’ta kaç alevinin olduğu konusunda tam sayım yapma durumumuz yok. Ama biz kendi üye sayımızı baz alarak, 1000’e yaklaşık üye kaydımız olduğunu düşünürsek, bu 4 ile çarpılınca, 8 bin-10 bin arası bir alevinin adada yaşadığını düşünüyoruz” dedi. Kaya, cem evleri olması durumunda faaliyetlerini burada yürütme şansı yakalayacaklarını ve özellikle dini vecibelerinin yanı sıra kültürel çalışmalarının da burada gerçekleşebileceğini söyledi.
“ALEVİLER YOK SAYILMAMALI”
Alevilerin, tüm dinlere, tüm inanışlara oldukça saygılı olduğunu ve Kuzey Kıbrıs’ta bu özgürlüklerin çok güzel yaşandığının görüldüğünü vurgulayan Kaya cem evi bulunmaması nedeni ile kendilerinin birçok sıkıntı ile yüzleştiğine de dikkat çekti. Kaya Alevilerin adeta yok sayıldığına işaret ederken, “Ülkemizde Alevilerin bu sıkıntıları herkes tarafından biliniyor. Alevilerin yok sayılmaması ve bu ülke var olduklarının düşünülmesi lazım. Bu adada bir gerçeği olduklarını kabullenmek lazım... İnançsal boyutta eğitimlerini alabilmeleri gerekiyor” yorumunda bulundu.
“YAKLAŞIK 3 MİLYON TL’YE İHTİYAÇ VAR”
Yıllardır ülkemizde yapılması öngörülen, birçok farklı aşamadan geçen ve adeta yılan hikâyesine dönen cem evi konusunda da açıklama yapan Kaya, cem evinin bir an önce tamamlanmasını arzuladıklarını söyledi. Kaya yapımına başlanan ancak inşaat faaliyetleri maddi sıkıntılar nedeni ile duran cem evinin durumu hakkında da açıklamalarda bulundu. Metin Kaya, cem evinin durumu hakkında ise şunları kaydetti;
“Hedefimiz cem evi projesini bitirip hizmete koymaktır. Cenazelerimizi, inançlarımızı cem evinde yaşamak istiyoruz. Etkinliklere gelen devlet yetkilileri tarafından, cem evlerine katkı konacağı sözleri verildi. Ama maalesef bu sözler tam olarak gerçekleşmiyor. Neden cem evleri sözlerinin gerçekleşmediğini siyasilere sormak lazım. Cem evinin bitmemesi konusu tabi ki ekonomiktir. Üyelerimizin ekonomik potansiyeli belli. Şuanda cem evi bu aşamaya kadar bile iyi yapılmıştır. Cem evinin bitmesi için yaklaşık 3 milyon TL’ye ihtiyaç var.”
“1200 METRE KARE BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK”
“İnşa edilen cem evi 3 katlı olarak planlanmıştır. Her kat 1200 metre kare civarındadır. Birinci yani bodrum katının kaba inşaatını bitirdik. Ondan sonraki aşamalar duruyor. Onun için böyle bir kaynağa ihtiyaç vardır. Cem evinin projelerini vizelendirdik, tabi bunlar da büyük sıkıntıydı.”
Ciddi bir açığı kapayacak olan ve ülkenin ilk ve tek cem evi şeklini alacak projenin kendisini heyecanlandırdığını da kaydeden Metin Kaya, proje sonucunda tam donanımlı bir merkeze kavuşulacağını da söyledi. Kaya, “cem evi inşaatı bittiğinde, etkinliklerimizi gerçekleştirebileceğiz. Ne gerekirse içinde mevcut olacak. Çocuk parkları olacak. Yani komple bir kompleks olacak” dedi.
ALEVİLERİN GURURU İNCİNİYOR
Ülkemizde 300 civarında cami olması ancak cem evi bulunmaması konusunda da değerlendirme yapması istenen Kaya, yapılan camilere karşı olmadıklarının altını çizdi. Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya devletin bu ülkedeki tüm inançlara ve tüm kültürlere eşit davranması gerektiğine işaret etti ve ülkede verilen hakların Alevilere de verilmesi gerektiğin, çünkü Alevilerin kendi inançlarını cem evlerinde yapma ihtiyaçları bulunduğunu bunun Alevilerin gururlarının incittiğini söyledi.
ÖLMEK ZOR
Alevilerin cenaze törenlerinde de ülkemizde ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Metin Kaya, “Alevilerin defin işlemleri, kendi geleneklerine göre yapılır. Kendi yetiştirdiğimiz hocalar tarafından genellikle yapılır. Fakat burada yerimiz olmadığı için bu hizmeti devreye sokmuş değiliz. Bu cenaze imkânlarını isteyen kişiler, Türkiye’den dedelerimiz getirilerek faydalanıyor. Kıbrıs’ta dede yok. Dolayısıyla ülkemizde cem evi olmadığından defin işlemlerini kendi inançlarımıza göre gerçekleştiremiyoruz” dedi.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.