18 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C

ÇELER UZUN UZUN KONUŞTU, ANLAMAYANA ANLATTI!

Koordinasyon Ofisinin kurulması yasa tasarısı görülmeye devam ediyor...

Çeler uzun uzun konuştu, anlamayana anlattı!

13 Haziran 2016 Pazartesi 18:22

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun  Bulunmasına  İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine devam ediliyor.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Avrupa Birliği’nin bölünmüş ve ihtilafı olan Kıbrıs’ta Rum tarafını üye  almakla büyük  hata yaptığını kaydetti.

UEFA ve FIFA’nın Türkiye takımlarına KKTC’de futbol maçı yapmasına engel ve ambargolar koyduğunu KTFF’nin bunu kırma çalışmalarının da Rum fanatizmi yüzünden gerçekleşmediğini söyleyen Töre, spor ambargolarının kırılması için TC ve KKTC’nin işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.

Töre, kürsüden “ben Müslüman ve Türk değilim” diyen milletvekilleri olduğunu söyleyince muhalefet milletvekillerinden bu sözlere tepki geldi.

Meclis salonunda bir anda tansiyon yükseldi ve Zorlu Töre ile bazı milletvekilleri arasında  karşılıklı diyaloglar yaşandı, Zorlu Töre’nin yalan söylediğini iddia eden milletvekilleri sözlerini geri almasını  ve özür dilemesini istedi.

Töre, muhalefetin AB ile entegrasyona karşı çıkmadığını ancak Türkiye ile ilgili atılan her adıma karşı çıktığını savunarak, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

CANDAN

CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan da toplumun bugün birtakım tepkiler vermesinin nedeninin kaygı kaynaklı olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk toplumunun bir süredir neo -Osmanlı yayılmacı zihniyeti, ve neo-İslamcı harekete karşı durmaya çalıştığını belirten Candan, Kıbrıs Türk toplumun  kendi örf adet, gelenekleriyle ve manevi değerlerine  müdahale edilmesiyle  ilgili kaygılar taşıdığını ifade etti.

Yüzyıllar içerisinde Ada’da Kıbrıslı Türk kimliği oluştuğunu, bunun değiştirilmesi tehlikesi ile karşı karşıya olunduğunu söyleyen Candan, Koordinasyon Ofisi’nin de bu işin tezahürü olduğunu belirtti.

Candan, Kıbrıs Türk halkının laik yaşayış tarzını benimsediğini, böylesi mekanizmalarla bunun geriye götürülebileceği endişesini yaşadığını söyledi.

Birtakım radikal çevrelerin İslam’ı da zor durumda bırakabilecek davranışlar sergilendiğini ve İslamafobi’nin Avrupa ve Amerika’da yayılmasını artırdığını  söyleyen Candan, “Kıbrıs Türk halkının çağdaş yapısının korunmasıdır derdimiz” dedi.

Candan eli vicdana koyarak sonradan olabilecekleri görerek bir karar vermek gerektiğini belirtti.

ÇELER

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler Meclis dışında eylem yapan eylemciler adına da Meclis’te bulunduklarının altını çizdi.

Anayasa’ya gör egemenliğin kayıtsız şartsız Kıbrıs Türk halkının olduğunu kaydeden Çeler, bazı kişilerin egemenliği kendine mal ettiğini savundu.

Eylem yapan gençlerin kendi kendini idare etmek istediğini belirttiğini söyleyen Çeler, Koordinasyon Ofisi’nin yetki devrini içerdiğini, KKTC’deki  AB Koordinasyon Merkezi  ve AB Destek Ofisi’nin dokunulmazlıkları bulunmadığını söyledi.

Herkesi ilgilendiren bir konu olduğu için uzun konuşacağını söyleyen Çeler,  Türkiye hükümeti ile diyaloğa girilerek antlaşmanın yeniden düzenlenmesinin sağlanmasını umut ettiğini kaydetti.

Çeler, eğer “bu ülkeyi biz yöneteceğiz” deniliyorsa, uluslararası bir antlaşma imzalanmadan önce bunun tüm yönleriyle tartışılması ve  Hukuk Dairesi tarafından incelenmesi ve  Anayasa’ya uygunluğunun araştırılması gerektiğini kaydetti.

Çeler, uzun süren konuşmasının büyük bölümünde Koordinasyon Ofisi Antlaşması’na ilişkin Cumhuriyet Meclisi ve TBMM tutanaklarını okudu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA