ÇELER: “ŞİDDET GÖREN KADINLARI KORUMAK SORUMLULUĞUMUZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında ekonomik gücü yetersiz şiddet mağduru kadınlara hukuki destek verilmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

13 Eylül 2018 Perşembe 13:39
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında ekonomik gücü yetersiz şiddet mağduru kadınlara hukuki destek verilmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.
Protokole göre Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından hukuki destek alması uygun görülen kadınların, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığı ve onayıyla Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nden avukat ücretinin yüzde 50’si karşılığında hukuki destek alması sağlanacak.
Protokol sadece “1/1998 Sayılı (34/2015 sayılı değişiklik yasasıyla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle) Aile (Evlenme ve Boşanma) Yasası” kapsamında yapılan koruma emri başvurularını, istidaları ve boşanma davalarını içerecek.
Protokole, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı imza koydu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yer alan protokolün imza töreninde Bakan Çeler’e Müsteşar Erçin Tekakpınar, Bakanlık Müdürü Efsun Salel ile Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt eşlik ederken, Barolar Birliği yetkilileri de hazır bulundu.
ÇELER: “ŞİDDET GÖREN KADINLARI KORUMAK SORUMLULUĞUMUZ”
Çalışma Bakanı Zeki Çeler imza töreninde yaptığı konuşmada, Barolar Birliği ile bugün önemli ve gerekli bir protokole imza koyduklarını belirterek, ülkede şiddet gören kadınların devlet katkısıyla hukuki haklarının korunması konusunda iş birliğine gittiklerini söyledi.
Çeler, aile içi şiddet olaylarını önceden engellemenin önemli olduğunu, bu yönde adımlar attıklarını ancak olayın yaşanması durumunda da şiddet gören kadınların haklarını korumanın ve yardımcı olmalarının sorumlulukları olduğunu ifade etti.
200-300 BAŞVURU
Bakanlığa yapılan aile içi şiddet iddiaları, şikayet ve başvurularının 200-300 civarında olduğunu, bu şikayetlerin “Alo 183” ve bakanlığın sosyal medya hesaplarına yapıldığını anlatan Çeler, bu protokolle şiddet gören kadınlara yüzde 50 hukuki katkı sağlanacağını, devletin destek vereceğini söyledi.
Çeler, yakın bir zamanda Vakıflar İdaresi ile de bir protokol imzalanacağını ve kira desteği sağlanacağını ifade etti.
ESENDAĞLI: “EV İÇİ ŞİDDET CİDDİ BİR SORUN”
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da, ev içi şiddetin ciddi bir sorun olduğuna işaret ederek, protokol ile birlikte, ev içi şiddet gören kadınlara adli yardım sağlanacağını kaydetti.
Esendağlı, mali gücü avukat tutmaya yeterli olmayan şiddet gören kadınlara birlik olarak devlet desteğiyle hukuki destek vereceklerini ifade ederek, bu iş birliğini olumlu olarak değerlendirdiklerini söyledi.
PROTOKOLÜN AMAÇ VE KAPSAMI
Protokolün amaç ve kapsamı şöyle:
“Bu protokolün amacı şiddete, cinsel sömürüye veya istismara maruz kalan ve 1/1998 Sayılı (34/2015 sayılı değişiklik yasasıyla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle) Aile (Evlenme ve Boşanma) Yasası’nın 36. maddesi uyarınca koruma emri için bireysel başvuruda bulunmak ve/veya 28’inci maddesi uyarınca boşanma davası açmak için yeterli maddi imkanları bulunmayan kadınlar hakkında, koruma emirlerinin alınması ve boşanma davalarının açılıp yürütülmesi ile ilgili sağlanacak hizmetlere ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında yapılacak iş birliğinin usul ve esaslarını belirlemektir.
Uygulama: Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından bu protokol kapsamında hukuki destek alması uygun görülen kadınlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığı ve onayıyla Kıbrıs Türk Barolar Birliği’ne bildirilmesi ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin tarafından belirlenecek bir avukat tarafından Hukuk Muhakemeleri Usul Tüzüğü EK B Kısım 1’de belirlenen avukat ücretinin % 50’si karşılığında hizmet alması sağlanacaktır. Hizmet ücretleri ve diğer masraflar vaka bazlı olarak Barolar Birliği tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilecek ve ücretler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.
Hizmetin İçeriği: Bu protokol yalnızca 1/1998 Sayılı (34/2015 sayılı değişiklik yasasıyla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle) Aile (Evlenme Ve Boşanma) Yasası kapsamında yapılan koruma emri başvurularını, istidaları ve boşanma davalarını içermektedir.
Bu protokol imzalandığı tarihten itibaren bir yıl süre ile geçerlidir.”
Seçime giderken DAÜ'de Partizanlık Hortladı!DAÜ'ye VYK Başkanı ve VYK üyesi dayanmıyor... 3 ay önce atanan başkanın görevden alınması istendi. Yeni istihdamlar gündemde... VYK Başkanı görevden alınmak isteniyor. DETAY DAÜ Dosyasını açıyor...17 Eylül 2026 Perşembe 07:35KIBRIS
Onur Olguner'den okullarda yangın güvenliği çağrısı: Eksikler belirlenip giderilmeliMimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, okulların yangın güvenliği koşullarının yetkili uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, her okul için eksikliklerin tespit edilmesini ve giderilmesine yönelik somut bir uygulama takvimi hazırlanma16 Eylül 2026 Çarşamba 15:17KIBRIS
Rum tarafı, Guterres’in 7 maddelik önerisini kabul ettiğini açıkladıRum Sözcü Konstantinos Letimbiotis Rum tarafının BM Genel Sekreteri’nin 7 maddelik önerisini kabul ettiğini, Kıbrıs Türk tarafından da aynı tavrı beklediğini söyledi.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:08KIBRIS
Girişimcilik Hibe Programı sonuçları açıklandıGirişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmelerine ve sürdürülebilir işletmeler kurmalarına katkı sağlamak amacıyla yürütülen program üç ana aşamadan oluştu.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:03KIBRIS
Ersan Saner davayı kazandı: Nil Pınar Gökmen’e 8 ay hapis cezasıKamuoyunda uzun süre gündem olan “skandal video” davasında karar açıklandı. Gazimağusa Kaza Mahkemesi, Nil Pınar Gökmen’i dört ayrı davadan suçlu bularak 8 ay hapis cezasına mahkûm etti.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta sosyal medyaya erişim yaşının 15’e çıkarılması planlanıyorRum Bakanlar Kurulu, çocukları sosyal medya platformlarının olası tehlikelerinden korumak amacıyla sosyal medyaya erişim yaşının 15’e yükseltilmesini öngören Eylem Planı’nı onayladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59TEKNOLOJİ
"Tunçer başına defalarca vurulması sonucu hayatını kaybetti"Rukiye Tunçer cinayeti ilgili tutuklu bulunan S.A.T’in tutukluluk süresi 8 gün uzatıldı. Polis, Tunçer’in profesyonel dikey polisaj makinesiyle başına defalarca vurulması sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:57KIBRIS
Seçime Doğru ... Detay'dan ilk anket... CTP açık ara önde!Bu Pazar bir seçim olsa sandığa giderim diyenlerin oranı %76,17’ye ulaştı. Halkın %11’i ise sandığa gitmeyeceğini belirtti. Sandığa gidip gitmeme konusunda kararsızların oranı %12,83 olarak dikkat çekti.15 Eylül 2026 Salı 20:06KIBRIS
3 milyon TL'lik büyük ikramiye ‘35915’ numaralı bilete isabet ettiPiyangolar Birimi'nin 15 Eylül 2026 çekilişinde 3 milyon TL'lik büyük ikramiye, ‘35915’ numaralı bilete isabet etti.15 Eylül 2026 Salı 19:06KIBRIS
Erenköy Lisesi’nin yenilenen binalarının açılışı yapıldıMilli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eğitimde fiziki yatırımların önemine işaret etti, asıl hedefin bilim, kültür ve akademik başarıda yükselmek olduğunu belirtti.15 Eylül 2026 Salı 18:05KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.