29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

ÇEKOVA: HURMALAR YOK OLUYOR

Çekova: hurmalar yok oluyor

30 Ağustos 2014 Cumartesi 13:31

Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA), “Kıbrıs insanının gözü gibi baktığı, üzerine titrediği hurmaların sorumsuzluk ve ihmalkârlık sonucu kuruyarak yok olduğunu” vurguladı.

ÇEKOVA, hurma ağaçlarının kurumasına yol açan Kırmızı Akdeniz Böceği’ne karşı alınacak önlemler bulunduğunu belirterek, bu konuda istek gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

ÇEKOVA Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan İlseven yaptığı açıklamada, son on yıl içerisinde özellikle Mısır’dan ithal edilen ve büyük bedellerle, özellikle Girne bölgesinden başlanarak her tarafa dikilen hurmaların beraberinde Kırmızı Palmiye Böceği’ni de adaya taşıdığını belirtti.

“AĞAÇLAR BİR BİR DEVRİLMEYE BAŞLADI”

Böceğin kısa zamanda çoğalıp, hurma gövdeleri içerisine girerek ve burada yumuşak lifli dokuyla beslenerek tüneller açtığını anlatan İlseven, “zararın ilerleyen aşamalarında gövde üzerinde açılan küçük deliklerde sarımsı kahverengi yapışkan bir sıvı ve larvanın beslenme artıklarının oluşturduğu tümsekler oluşturdular. Galerilerin sayısı arttıkça ağaçların gövdesi giderek zayıfladı ve ağaçlar bir bir devrilmeye başladı” dedi.

İlseven, Mısır’dan Getirilen hurmaların peyder pey kuruduğunu daha da kötüsü bu böceklerin şu anda 60-70 hatta 100 yıllık eski hurmalara da zarar vermeye başladığını kaydederek, Girne ve Lefke bölgelerinde kuruyan ağaçları örnek gösterdi.

“KARANTİNADA GEÇ KALINDI, BUNDAN SONRA ALINABİLECEK ÖNLEMLER VAR”

Kırmızı Palmiye Böceğine karşı alınabilecek önlemlerin başında daha adaya ulaşmadan karantina uygulaması geldiğini ve bunun için geç kalındığını dile getiren İlseven, bundan sonra alınabilecek önlemleri ise şu şekilde sıraladı:

“Böcek saldırısı nedeni ile kuruyan hurmalar derhal yakılmalı veya toprak altına gömülmelidir. Yararlı olabilecek diğer bir yöntem ise confidor adı verilen insektisit ile topraktan ve yaprak altından ilaçlama yapmaktır. Böcekler zayıf ve mukavemeti az olan kısımlardan gövdeye girer. Bu nedenle özellikle böceğin aktif olduğu sıcak dönemlerde sikas, hurma, palmiye, budamalarından kaçınmak gerekiyor. Yeni budanan dallar gövdeye giriş için en uygun alanlardır. Erginlerin tırmanarak yumurta koymasını kolaylaştıracağından gövdelerde çıkıntılara müsaade edilmemelidir. Fenomon kokulu tuzaklar erkek böcekleri topladığından yararlı fakat mücadeleyi zamana yayan yöntemlerden bir diğeridir, Yani çare vardır. Önemli olan soruna çare bulmak konusunda isteğin olup olmadığıdır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA