ÇEKİCİ İNSANLAR DAHA MI FAZLA PARA KAZANIYOR?
Birçok araştırma hayatın çekici kişiler için daha kolay ve daha kazançlı olduğunu gösteriyor.

22 Mart 2023 Çarşamba 23:30
Güney Afrika'nın Cape Town kentinden manken Marike, kendisine sık sık içki, yemek ve etkinlik bileti ısmarlandığını söylüyor ve bunun dış görünüşünden kaynaklandığını düşünüyor.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre BBC Business Daily radyo programına konuşan model “Bazıları bunun haksızlık olduğunu düşünebilir. Ama nasıl göründüğünüze baktığınızda bundan gurur duyuyorsanız, bunu korumak için çok çalışıyorsanız, bir sürü ücretsiz deneyim ve yan gelir elde edebiliyorsunuz… Bence bundan istifade edip keyfini çıkarmak gerekir” diyor.
Güzelliğe dayalı önyargılar sadece Hollywood, reklam dünyası ve sosyal medyayla kısıtlı değil. Her geçen gün daha fazla araştırma hayatın çekici kişiler için daha kolay ve daha kazançlı olduğunu gösteriyor.
Peki çekici insanlar diğerlerine kıyasla ne kadar daha fazla kazanıyor?
Dünyanın dört bir yanında insanlar bu konudaki deneyimlerini sosyal medyada aktarıyor. “Güzel insanlar” sadece dış görünüşleri yüzünden kendilerine ikram edilen şeyleri anlatırken içlerinden bir kadın, yeterli donanıma sahip olmadan yaptığı bir iş başvurusuna sadece şirket müdürünün onu çekici bulması nedeniyle çağrıldığını düşündüğünü paylaşıyor.
INSTAGRAM ETKİSİ
Sosyal medya kadın-erkek pek çok kişiye, evlerini bile terk etmeye gerek olmadan sadece dış görünüşleri sayesinde geçinme imkanı sağlıyor. Marike “Güzellerin sahip olduğu ayrıcalıklar arttı. Bunda en büyük pay Instagram'ın” diyor.
“Bir marka size çok sayıda ücretsiz ürün gönderebilir ve tek yapmanız gereken şey Instagram'daki takipçilerinize bu ürünleri tanıtmak” diyor ve ekliyor:
“Restoranların açılışları gibi çok sayıda etkinliğe davet ediliyorum. Tek yapmam gereken şey oraya gitmek ve eğlenmek. Bu durum restoranın işletmecisinin de işine yarıyor çünkü çekilen fotoğraflarla, mekanında çok sayıda güzel kadının eğlendiğini herkese göstermiş oluyor.”
Texas Üniversitesi'nden çalışma ekonomisi profesörü Daniel Hamermesh, güzel kişilerin daha fazla maaş aldığına dikkat çekiyor.
‘DAHA İYİ İŞ TEKLİFLERİ, DAHA ÇOK MAAŞ’
Texas Üniversitesi'nden çalışma ekonomisi profesörü Daniel Hamermesh, çekici insanlara daha fazla ayrıcalık tanınması üzerine yıllardır çalışma yürütüyor. Hamermesh güzel kişilerin daha fazla maaş aldığını, daha kolay kredi çektiğini, daha iyi iş teklifleri ve yan faydalar aldığını söylüyor:
“Daha iyi göründüğünü düşündüğümüz kişiler daha iyi işler yapıyor ve karşılığında daha fazla şey alıyor: Dış görünüşe verilen değerle anılmayan üniversite öğretmenliğinde bile bu geçerli. Ekonomi alanında dahi, daha iyi görünen ekonomistlerin daha fazla para kazandığını görüyoruz.”
ABD'de çekici bir işçinin hayatı boyunca ortalama görünüşlü bir işçiden 230 bin dolar daha fazla kazanacağını hesaplayan Hamermesh, cinsiyete dayalı maaş farkının çekici insanlarda da geçerli olduğunu, çekici erkeklerin çekici kadınlardan daha fazla kazandığını söylüyor.
Erkekler arasında görünüme dayalı kazanç farkı yüzde 10 olurken kadınlar arasında bu fark yüzde 5 civarında.
İŞ HAYATINDA KİLOLULARA ÖNYARGI
Konu dış görünüş ve kiloya gelince, yazar Emily Lauren Dick kilo ayrımcılığının yaygın olduğunu düşünüyor.
Pek çok ülkede yasalar ırk, cinsiyet, etnik köken, engellilik durumu ve yaş temelli ayrımcılığı yasaklasa da Emily çekici görülen ve görülmeyen kişilere dair ayrımcılık konusunda hiçbir düzenleme olmadığını, şirketlere bu konuda eğitim verilmesi gerektiğini söylüyor.
“Kilolu bedenlerden korkmak ve nefret etmek anlamına gelen şişman fobisi ırkçılıktır” diyen yazar, “Kilolu kişiler zayıf iş arkadaşlarına kıyasla daha düşük maaş alıyor ve bunun arkasında da bu kişilerin değerlerine yönelik algılar var” ifadelerini kullanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KTTO: Asgari ücreti hayat pahalılığı oranında artırmak mümkün değildirTicaret Odası tarafından asgari ücret tartışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Asgari ücreti hayat pahalılığı oranında artırmak mümkün değildir” denildi.15 Temmuz 2025 Salı 19:02KIBRIS
Sampiyon Melekler'in aileleri duruşma için Adıyaman'a gidiyorŞampiyon Meleklerin ailelerinin Adıyaman yolculuğu başladı.15 Temmuz 2025 Salı 17:39KIBRIS
“27 yıl sonra Sosyal Konut Projesi hayata geçiyor”Başbakan Ünal Üstel, Güzelyurt Yeni Sosyal Konut Projesi 1. Etap Sözleşmesi İmza Törenine Katıldı15 Temmuz 2025 Salı 17:16KIBRIS
Long Beach bölgesinde, Çevre Koruma Dairesi tarafından Sabit Sürekli Gürültü İzleme Sistemi kurulduİskele Long Beach bölgesinde, İskele Belediyesi'ne ait yeşil alan içerisine Çevre Koruma Dairesi tarafından Sabit Sürekli Gürültü İzleme Sistemi kuruldu.15 Temmuz 2025 Salı 17:09KIBRIS
“KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladıKKTC’de siber dayanıklılığı artırmak amacıyla, BTHK ile Türkiye Bilişim Derneği iş birliğinde ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın katkılarıyla “Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı.15 Temmuz 2025 Salı 16:10KIBRIS
Fuar Kavşağı – Yakın Doğu Çemberi arasında trafik 15.00'den sonra tek şeritten verilecekKarayolları Dairesi, saat 15.00’den sonra Fuar Kavşağı – Yakın Doğu Çemberi arasında trafiğin tek şeritten verileceğini duyurdu.15 Temmuz 2025 Salı 15:48KIBRIS
Gönyeli’de hava tüfeğiyle posta güvercinlerini vuran zanlıya yasal işlemGönyeli’de 11 - 13 Temmuz tarihleri arasında, kaldığı apartmanın damına çıkarak başka bir apartmanda kafeste bulunan iki evcil posta güvercinini hava tüfeğiyle vurarak öldüren H.F.K. (E-71) hakkında yasal işlem başlatıldı.15 Temmuz 2025 Salı 15:33KIBRIS
KKTC vatandaşı şehit yakını, gazi ve gazi yakınları Türkiye'ye yüzde 50 indirimli uçacakKKTC vatandaşı şehit yakını, gazi ve gazi yakınları THY ile Türkiye’ye yüzde 50 indirimli uçabilmesine imkan sağlayacak protokol imzalandı.15 Temmuz 2025 Salı 15:13KIBRIS
Başkan Ataser'den Yapı Denetimi ve Afet Hazırlığı Vurgusu: “6 Şubat Bize Ne Yapmamız Gerektiğini Gösterdi”Lapta Alsancak Çamlıbel (LAÇ) Belediyesi ile Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği arasında imzalanan protokol çerçevesinde arama kurtarma eğitim alanı kuruluyor.15 Temmuz 2025 Salı 14:59KIBRIS
DAÜ öğrencileri, 6. Kıtalararası Turizm Yönetimi Kongresi'ne katıldıDAÜ Turizm Fakültesi doktora öğrencileri Fetine Bayraktar ve Niusha Talebzadeh, İstanbul’daki 6. Kıtalararası Turizm Yönetimi Kongresi’ne katılarak üniversiteyi uluslararası alanda başarıyla temsil etti.15 Temmuz 2025 Salı 14:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs