25 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa34°C
  • Girne34°C
  • Güzelyurt35°C
  • İskele34°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

ÇAVUŞOĞLU'NDAN ABD'YE "SÖZÜNÜ TUT" ÇAĞRISI!

İşler kızışıyor...

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye "sözünü tut" çağrısı!

16 Ağustos 2016 Salı 16:49

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, öğle saatlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret etmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Minbic'in IŞİD'ten alınması sonrası Türkiye'nin beklentisinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, bu konuda bizzat ABD lideri Barack Obama’nın operasyon bittikten sonra oradaki Suriye Demokratik Güçleri içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu: Esad gitmeli

Bakan Çavuşoğlu Suriye'deki krize yönelik Türkiye’nin en başından beri Suriye’de tüm etnik ve dini grupların kapsanması gerektiğini, laik bir yapının olması gerektiğini ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduklarını vurguladı.

Cenevre’de müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Esad’ın kalması ya da gitmesi konusunda farklı fikirler var. Esasen Türkiye Esad’ın gitmesi gerektiğini düşünüyor. 600 bin civarında insanın ölümüne sebep olan bir rejimin Suriye’yi yönetemeyeceğini, Suriye’nin değişik kesimlerinin ve muhalefetin Esad etrafında birleşmeyeceğini söylüyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık 2,5 ay süren Minbic operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyon da havadan destek vermişti. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Minbic operasyonun başlamasının ardından CNN Türk kanalına verdiği demeçte Türkiye ve ABD’nin Minbic’te beraber çalıştığını kaydetmişti.

Washington yönetimi, PYD'nin bazı yerel Arap birliklerle Fırat nehrinin batısında operasyonlara katılması gerektiğini savunmuştu. YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesini kırmızı çizgi ilan eden Ankara ise ABD ile müttefiklik ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Minbic operasyonun başlamasının ardından "Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı. Ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi" açıklaması yapmıştı.

Minbic'in stratejik önemi

Ağırlığını YPG'nin oluşturduğu Suriyeli Kürt ve Arap birliklerinden kurulu, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG), cuma günü Minbic'i IŞİD’den geri almıştı.

Türkiye sınırına yakın Minbic, IŞİD'in ikmal yolu üzerinde bulunduğu için stratejik bir öneme sahip. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Minbic'i ele geçirerek yurtdışından yeni teröristlerin IŞİD'e katılımını engellemeye çalışıyordu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA