25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa20°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele20°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara21°C

ÇAVUŞOĞLU: “TÜRKİYE SÜRECİ DESTEKLİYOR”

Çavuşoğlu: “Türkiye süreci destekliyor”

12 Nisan 2014 Cumartesi 14:22

Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu KKTC’deki temaslarına başladı

Çavuşoğlu: “Türkiye süreci destekliyor”

Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin davetlisi olarak önceki akşam KKTC’ye geldi.

Çavuşoğlu ve heyeti ile KKTC yetkililerinin temaslarında ikili ilişkilerin ele alınmasının yanısıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm getirecek yasal düzenlemeleri öngören AB Müktesebatına Uyum Programı ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

Çavuşoğlu dün ilk olarak saat Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından, ardından da sırasıyla, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu tarafından kabul edildi.

Ardından da Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile görüşen Çavuşoğlu, Lefkoşa Merit Otel’de çalışma yemeğine katıldı.

Çavuşoğlu çalışma yemeğinin ardından, sırasıyla; UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’le görüştü ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği İkametgahı’na geçti.

Çavuşoğlu, akşam ise Dome Hotel’de Başbakan Yorgancıoğlu tarafından verilecek yemeğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.30’da başlayan görüşmede TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının daha sık görüşülmesi ve daha erken zamanda sonuç alınması görüşünde olduğunu ve bunu sık sık dile getirdiğini ancak karşı tarafın da bu düşünceye evet demesi gerektiğini söyledi.

Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in süreci 2015’in sonuna sarkıtma yönünde bir düşüncesi olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türk halkı ile Rum halkının kısa zamanda bir anlaşmaya varılacağı inancı içinde olduğunu söyledi.

“AB, bizim için önemli”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu görüşme öncesinde yaptığı açıklamada,

Kıbrıs sorununa çözüm arayışında hep Türkiye ile işbirliği içinde olduklarına işaret ederek, bu diyalogun, ortak açıklama metninin hazırlanmasında ve akabinde müzakerelerin başlamasında da devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “AB, bizim için önemli. Varılacak anlaşmanın AB birincil hukuku olması ve bazı kalıcı derogasyonlara ihtiyaç olduğu dikkate alınırsa, bu konuda da sizin desteğinize mutlaka ihtiyaç olacaktır” dedi.

Kıbrıs sorununun, Kıbrıs Türk halkının ilelebet devam etmeyeceğine karar verdiği bir sorun olduğundan, müzakerelere başladıklarını kaydeden Eroğlu, müzakerelerin yürütülmesinde biraz zamana oynama taktiği mesajı verildiğine işaret etti.

“Bizim görüşümüz, daha sık görüşme”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının daha sık görüşülmesi ve daha erken zamanda sonuç alınması yönündeki görüşünü sık sık dile getirdiğini söyledi. Eroğlu, “Bizim görüşümüz müzakerecilerin ve liderlerin daha sık görüşmesi yönündedir. Bu sadece bizim arzumuzla olacak şey değil. Karşı tarafın da bu düşünceye evet demesi gerekir ki taraflar düşündüğümüz gibi sık sık bir araya gelsin” diye konuştu.

Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in süreci 2015’in sonuna sarkıtma yönünde bir düşüncesi olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türk halkı ile Rum halkının kısa zamanda bir anlaşmaya varılacağı inancı içinde olduğunu söyledi.

“Israrımızı sürdüreceğiz”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:

“Biz ısrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz çünkü bu sene içinde müzakereleri bir yaşayabilir ve kalıcı bir anlaşmayla sonuçlandırabilirsek, biz Kıbrıs Türk halkı olarak memnun oluruz. Anavatan Türkiye’nin de bundan çok memnun olacağını biliyoruz.”

Eroğlu, Çavuşoğlu’nun müzakerelerin yürütüldüğü ve AB konularının tartışıldığı bir zamanda KKTC’de olmasının kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi. Eroğlu, “İnşallah sizin AB Bakanlığı yaptığınız bir dönemde biz de KKTC olarak anlaşmayı sağlar ve AB içinde yerimizi alırız” dedi.

Çavuşoğlu: “KKTC’nin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalışıyoruz”

Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da konuşmasında, AB Bakanı olarak ilk kez geldiği KKTC’ye daha önce değişik vesilelerle değişik zamanlarda gelip, çeşitli konularda çalışmalarda bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, AB Bakanı olarak hem Türkiye’nin AB sürecinin kolaylaşıp, hızlanması konusunda çaba sarf ettiklerini, hem de KKTC’nin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalıştıklarını belirtti.

“Ortak açıklamayla başlayan sürece tam destek veriyoruz”

11 Şubat’ta ortak açıklamayla başlayan müzakere sürecine tam destek verdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, ortak açıklama temelindeki yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Çavuşoğlu, “Ucu açık bir müzakere değil, sizin açıkladığınız gibi 4 aşamalı ve sonuca varıcı bir müzakere olması konusundaki düşüncenizi destekliyoruz” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İnşallah, Rum tarafı da bu süreci sulandırmadan ortak açıklama temelinde en kısa zamanda bir çözüme gideriz. Referandumda da iki tarafın halkı da düşüncesini söyler ama biz Türkiye olarak hem sizin çalışmalarınızı destekliyor, hem de adada kalıcı, adil ve 2 kesimliliğe dayalı bir çözümü tam destekliyoruz.”

AB üyeliğinin hukuki garantileri

Çavuşoğlu, çözüm olduktan sonra Kuzey Kıbrıs’ın da AB üyesi olacağına işaret ederek, bunun hukuki garantileri için de çalıştıklarını söyledi. Çavuşoğlu, AB uyumu için yapılan çalışmaların yanında, KKTC’ye de hem uzmanlık alanında, hem de projelerin desteklenmesi bakımından ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı ile de bir protokol imzalayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, bu çerçevede AB Bakanlığı olarak KKTC’nin AB sürecinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Meclis Başkanı’yla görüştü

Çavuşoğlu daha sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’le görüştü.

Görüşmede AB Bakanı olarak hem Türkiye hem de KKTC’nin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu süreçte Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile de yakın çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

AKPM’nin 2004’teki referandumundan sonra, 2 KKTC’li milletvekilini meclise dâhil etmesinin ve bu milletvekillerinin aktif şekilde çalışma yapmasının Avrupa’ya bir mesaj olduğunu belirten Çavuşoğlu, AB’nin de bu konularda olumlu adımlar atması, üzerine düşeni yapması daha önce aldığı kararları uygulamasını arzu ettiklerini dile getirdi.

AB’nin KKTC üzerindeki kısıtlamaları, ambargoları kaldırması, doğrudan ticaret tüzüğünü yürürlüğe koyması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, halkın seçtiği milletvekillerinin KKTC halkını AB Parlamentosu’nda temsil etmesini istediklerini de dile getirdi.

Türkiye olarak yeniden başlayan müzakere sürecini ortak açıklama temelinde desteklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, bir an evvel sonuca gidilmesini arzu ettiklerini, müzakerelerin ucu açık değil bir takvime bağlı olarak sürmesini istediklerini kaydetti.

Siber

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de Cumhuriyet Meclisi olarak son birkaç aydır lobicilik faaliyetlerine başladıklarını dile getirerek, “toplumun seçilmiş temsilcileri buradadır, toplumun iradesi buradadır, dolayısıyla uluslar arası aktörlerin veya uluslar arası platformlarda bu toplumun sesine ambargo uygulanamaz, bu haksızlıktır” diye konuştu.

Kıbrıs’ta iki ayrı toplumun varlığının uluslararası olarak kabul edildiğini dile getiren Siber, 1960 Anayasası’nda da bunun aynı olduğunu, Kıbrıs Türk toplumunun temsilcilerini kendisinin seçtiğini, hiçbir zaman bir toplumu diğerinin milletvekillerinin temsil etmediğini belirtti.

Çözümün iki toplum arasında olacağını dile getiren Siber, iki toplumun varlığının kabul edildiğini, referandumda da iki toplumun ayrı ayrı oylama yaptığını anlattı.

“ ‘Legal olarak iki toplumun varlığı kabul edildiğine göre niye bizim temsilcilerimizin uluslar arası platformlarda yer almasına engel olunuyor’ şeklinde bir lobicilik faaliyeti başlattık ve dünyadaki bütün parlamento birliklerine yazışmalarımız başladı” diyen Siber, Parlamentolar Arası Birlik Başkanı’nın yazılan mektup sonrasında kendilerine randevu verildiğini ve Cenevre’de bir saate yakın bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlattı.

Commenwealth ile de yazışmaları olduğunu ve Commonwealth Genel Sekreteri tarafından resmi olarak kabul edildiklerini dile getiren Siber, bunların iyi gelişmeler olduğunu belirtti.

Zeminlerinin çok sağlam olduğunu kaydeden Siber, AB yetkililerinin “seçim yapılacak Kıbrıslı Türkler de seçilecek” şeklindeki görüşünün yanlış olduğunu ifade etti ve “Bizi, Kıbrıs Türk toplumunun demokratik yolla seçilmişleri temsil eder. Buranın tanınmamış olması demokratik bir şekilde seçilmişlerin sesine kulak vermemek anlamına gelmez. Çözümü ve barışı destekleyen bir toplumun sesine kulak vermek temsilcilerini dinlemek daha sağlıklı bir çözüme ulaşılmasını sağlar, Liderler masa başında çözüm için çalışırken, toplumun temsilcilerinin dinlenmesi gerekiyor. Çözüm başka barış başka, çözümü liderler yapacak ama barışı halklar yapacak” diye konuştu.

Yorgancıoğlu ile görüştü

Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet temasları çerçevesinde bugün Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile de görüştü.

“Maraş müzakeredeki ana unsur”

Görüşmede ilk sözü alan Çavuşoğlu bugüne kadar Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını anımsatarak, “Annan Planı” olarak da bilinen sürece değindi, “Bizim masadan kalkmadığımızı, KKTC halkının ve yetkililerinin barışa hazır olduğunu tüm dünya gördü” dedi.

Maraş müzakeredeki ana unsurlardan biri olarak gördüklerini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, “Tüm konuların birlikte müzakere edilerek anlaşmaya varılmasını arzu ediyoruz” dedi.

Maraş’ın dışında birçok güven yaratıcı tedbir alınabileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu adımları Türkiye’nin, Yunanistan’ın, adadaki iki tarafın ve Avrupa Birliği’nin atabileceğini söyledi. TC’li Bakan, Rum kesiminin ortak açıklama metninin temellerine uyması ve sürecin ucunu açık bırakmaması gerektiğini de vurguladı.

Protokol

Avrupa Birliği Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı arasında dün imzalanan protokole da  dikkat çeken Çavuşoğlu, müzakere sürecindeki desteğin bu protokolle somutlaşacağını söyledi.

“Müzakere süreci için destekleyici, güven artırıcı adımlar...”

Çavuşoğlu, KKTC’li milletvekillerine Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yer alması, ülkeye uygulanan ambargoların kalkması, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün kabul edilip uygulanması konularındaki hassasiyetlerini anımsatarak, “Bunları müzakere süreci için destekleyici, güven artırıcı adımlar olarak görüyoruz” dedi.

Yorgancıoğlu: “iki liderin açıkladığı ortak metin yeni dönemki görüşmelere çerçeve oluşturacak”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorunun çözümünün önemine değinerek iki liderin açıkladığı ortak metnin yeni dönemki görüşmelere çerçeve oluşturacağını söyledi, geçmişte varılan mutabakatları da anımsattı.

Maraş’ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğu konusundaki görüşlerini aynı olduğunu söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, “Hedef çözümdür. Çözümden sonra kurulacak federal yapı Avrupa Birliği üyesi olacağına göre bizim de bu konuda adım atmamız doğaldır” dedi.

Hükümetin 8 aylık dönemde Avrupa Birliği’ne uyum konusunda birçok yasayı Meclis’e gönderdiğini ve yasaların Meclis’ten geçirildiğini dile getiren Yorgancıoğlu, “Önümüzde daha yürümemiz gereken bir yol vardır” dedi

Çavuşoğlu, daha sonra Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Lefkoşa Merit Otel’deki çalışma yemeğine, Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki heyet ve Özdil Nami ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri katıldı.

 

Nami-Çavuşoğlu görüşmesi

Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi de ziyaret etti.

Ziyarette ayrıca Dışişleri Bakanlığıyla TC AB Bakanlığı arasında AB konularında işbirliği protokolü de imzalandı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, adada kalacağı süre içinde Çavuşoğlu ve AB Bakanlığı’nın bilgi birikiminden en iyi şekilde yararlanmak istediklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi de vereceklerini söyleyen Nami, Kıbrıslı Türklerin şu an çok önemli bir dönemden geçtiğini, müzakere sürecinin tamamlanması ve Kıbrıs Türkü’nün Avrupa Birliği ve dünyada hak ettiği almasının en büyük isteği olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu

Çavuşoğlu, Nami ile dostluğunun 10 yıl öncesine dayandığını belirterek,Nami ile çalışmaktan mutlu olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da talimatlarıyla sadece TC’nin değil KKTC’nin de menfaatlerini her platformda savunduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis (AKPM) toplantılarında KKTC’nin statüsünün yükseltilmesi ve milletvekillerinin sandalyeleriyle temsil edilip daha görünür hale gelmesi için en büyük çabayı verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum lider Anastasiadis arasında 11 Şubatta başlayan yeni görüşme sürecini de desteklediklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın AB çalışmalarının destekçisi olacaklarını da belirterek, gerek proje bazında gerekse siyasi desteğin verileceğini sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu, “AB yetkililerinin Brüksel’de Türk heyetlerine randevu vermediği” konusundaki soruya karşılık Brüksel’de Karma Parlamento Komisyonu toplantısı için bulunduklarını ve gerçek amacının burada Füle ile görüşmek olduğunu ve bunu başka yerlere çekmenin anlamı olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, bu tür söylemlerin “malum taraflarca” bir itibarsızlaştırma çalışması olarak yayıldığını ifade ederek, herhangi bir AB yetkilisinin Türk tarafının randevu talebini kabul etmemesinin de kendi ayıbı olacağını söyledi.

Ziyarette karşılıklı anı plaketleri de verildi.

Yarın ayrılıyor

Çavuşoğlu, bugün saat 15.00’te Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yle birlikte YDÜ’de konferans verecek.

Ticaret Odası’yla, Lefkoşa Mirage Restaurant’ta akşam yemeğinde bir araya gelecek olan Çavuşoğlu, yarın 16.20’de KKTC’den ayrılacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA