ÇAVUŞOĞLU: ACİL FÜZE LAZIMDI, ALDIK
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD, son dönemde bütün müttefiklerine baskı yapıyor, böyle müttefiklik olmaz. Müttefiklerimiz bize hava savunma sistemi satsaydı alacaktık, acil ihtiyacımız vardı, aldık" dedi.

31 Ağustos 2018 Cuma 13:59
Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya'da devam eden Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları (Gymnich) toplantısı öncesi basına yaptığı açıklamada, çok taraflı görüşmelerde bulunacakları bilgisini paylaşarak, yalnız AB ve aday ülkeler arasındaki konular değil, ortak konuların da görüşüleceğini anlattı.

Güvenlik ve göçmen konusu gibi birçok konunun görüşmelerde ele alınacağını dile getiren Çavuşoğlu, Brüksel ve Ankara arasındaki ilişkilerin gayet iyi bir durumda olduğu ve daha da gelişeceğinin altını çizerek, OHAL ve seçimlerin ardından AB reformlarının Türkiye için öncelikli bir konumda olduğunu ifade etti.
'İDLİB SALDIRISINI ÖNLEMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ'
Bakan Çavuşoğlu, "İdlib'de saldırı olacağına ilişkin bir endişe var, biz de bu saldırıyı durdurmak için çaba sarf ediyoruz. Bildiğiniz gibi Savunma Bakanımız ve MİT Başkanımızla Moskova'ya da gittik. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Türkiye'ye geldi. İran'da üçlü zirve var Soçi formatında. Diğer muhataplarımızla da konuşuyoruz, böyle bir saldırı Suriye için, İdlib için felaket olur" diye konuştu.
Üç buçuk milyon sivilin İdlib'de bulunduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Burada bir grup ekstremist var. Başından beri biz bunları biliyoruz. Halep ve diğer yerlerden özellikle gönderildi. Bu grupların diğerlerinden ayrılması ve bunların etkisiz hale getirilmesi için de birlikte çalışmamız lazım. En etkin ve en sağlıklı yöntem budur. Aksi taktirde insani bakımdan, güvenlik ve Suriye'nin geleceği, siyasi çözüm bakımından ciddi problemler olur" değerlendirmesinde bulundu.

'BÖYLE DOSTLUK OLMAZ, BÖYLE MÜTTEFİKLİK OLMAZ'
Çavuşoğlu, ABD'nin S-400'lere ilişkin tutumuna da değinerek, "ABD, son zamanlarda yalnız S-400'ler ya da savunma sistemine ilişkin değil, her konuda, her müttefikine baskı yapıyor. Almanya'ya diyor ki; Rusya'dan niye gaz alıyorsun benden al, yüzde 25 daha pahalı olsa da diğer ülkelere başka türlü baskı yapıyor. Bu yeni yönetimin müttefiklerine ve dostlarına davranış biçimi gerçekten herkesi rahatsız etmeye başladı. Böyle bir dostluk olmaz, böyle müttefiklik de olmaz" diye konuştu.
Ticarette kazan kazan formülüne göre hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, tek taraflı bir tutumun yanlış olduğunu kaydetti.
'BİZ S-400'LERİ ALDIK, NOKTA'
Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Biz S-400'leri aldık, nokta. Bundan sonra bunun tartışması olmaz. Acil ihtiyacımız var, aldık. Biz alırken de özellikle NATO'ya ve müttefiklerimize yönelik tehdit oluşturmaması içinde gerekli hassasiyeti gösterdik. Müttefiklerimiz bize satsaydı onlardan alırdık. Bırakın bize satmayı, biliyorsunuz sınırımızdaki bataryaları bile zamanında çektiler. Dolayısıyla Biz hava sahamızı korumak zorundayız. Kendimizi, milletimiz ve toprağımızı korumak bizim asli görevimiz."
'HERKESLE İLİŞKİLERİMİZİ NORMALLEŞTİRMEK İSTİYORUZ'
Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerine de değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olduğuna dikkati çekerek, "Herkesle ilişkilerimizi normalleştirmek istiyoruz. Bu, ABD ile yaşanan bazı olaylardan dolayı değil. Bugün ABD ile bazı durumlarımız söz konusu ancak ABD Başkanı'nın yalnız Türkiye ile sorunu yok, her bir AB üyesi ülkeyle sorun yaşıyor." yorumunu yaptı.

Çavuşoğlu, Avusturya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımının herkes tarafından bilindiğini belirterek, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ile çalıştıklarını, karşılıklı davetlerin yapıldığını ve iki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi doğrultusunda çalışıldığını sözlerine ekledi.
Avusturya'nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı kapsamında AB gayriresmi üye ve aday ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla süren Gymnich Toplantısı sırasında Bakan Çavuşoğlu ikili görüşmelerde de bulunacak.
Cumhurbaşkanı Erhürman, Stephen Doughty ile telefonda görüştü: Kıbrıs sorunu ele alındıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşik Krallık Avrupa, Kuzey Amerika ve Deniz Aşırı Topraklar Devlet Bakanı Stephen Doughty ile telefon görüşmesi yaptı.16 Aralık 2025 Salı 14:44KIBRIS
Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini 26 Aralık’ta yapacakGirne Belediyesi Oda Tiyatrosu, “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini yapacak.16 Aralık 2025 Salı 13:27KÜLTÜR/ SANAT
Rum başsavcılığı yabancı birinin evlilik yoluyla Kıbrıs vatandaşı olma talebini reddettiGüney Kıbrıs'ta Yüksek Anayasa Mahkemesi, yabancı bir erkeğin Kıbrıslı biriyle evli olmasına rağmen vatandaşlık başvurusunun reddini onayladı. Başsavcılık, kararın vatandaşlık başvurularının bakanın takdirinde olduğunu gösterdiğini açıkladı.16 Aralık 2025 Salı 12:48GÜNEY KIBRIS
Gıda Mühendisleri Odası: Güvenli gıda, sağlıklı hayvanla başlarGıda Mühendisleri Odası, şap hastalığına dikkat çekerek hayvansal gıdaların güvenli kabul edilebilmesi için hayvanların sağlıklı ve veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini vurguladı16 Aralık 2025 Salı 12:38GENEL SAĞLIK
Dörtyol’da araçta eski eser niteliğinde taş çapa bulundu: 2 kişi tutuklandıDörtyol’da trafik kontrolü sırasında durdurulan araçta eski eser niteliğinde olduğuna inanılan bir adet taş çapa bulunurken, meseleyle bağlantılı iki kişi tutuklandı; soruşturma devam ediyor.16 Aralık 2025 Salı 12:33KIBRIS
Holguin: Yeni bir gayriresmi 5+1 için erkenBM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin, “şu an için gayriresmi bir 5+1 konferansın takviminin belirlenmesi için erken olduğu” görüşünü dile getirdi.16 Aralık 2025 Salı 12:29KIBRIS SORUNU
Girne-Lefkoşa yolu bu akşam kısmi olarak kapatılacakGirne Belediyesi, Ecevit Caddesi’nde yapılacak yol çalışmaları nedeniyle bazı güzergâhların bu akşam belirli saatlerde trafiğe kapatılacağını duyurdu.16 Aralık 2025 Salı 12:28KIBRIS
İkamet izni için başkasının adreslerini kullandılarPolisten verilen bilgiye göre, S.Ö., K.Ö. ve A.Y.A. ile diğer tüm şahıslar tutuklandı.16 Aralık 2025 Salı 12:27KIBRIS
Mavideniz davasında çarpıcı ifade: Ölüm ani değil, yavaş geliştiİskele’de 2023 yılında Hüseyin Mavideniz’in bir eğlence mekanı önünde hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’in mahkemede verdiği ifade duruşma salonunda derin etki yarattı.16 Aralık 2025 Salı 12:26KIBRIS
LAÜ’ de Dr. Dt. Yalçın Ergir’in semineri büyük bir ilgiyle gerçekleştiLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hekimliği Kulübü tarafından 2. Dentmoment semineri düzenlendi.16 Aralık 2025 Salı 11:47LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.