28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

CAMERON, KRALİÇE'DEN ÖZÜR DİLEDİ

CAMERON, KRALİÇE'DEN ÖZÜR DİLEDİ

25 Eylül 2014 Perşembe 15:09

David-Cameron-ingiltere-başbakanı-78239743İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in, İskoçya referandum sonucuna verdiği tepkiyi anlatması kameralara yansıyan Başbakan David Cameron, Kraliçe'den özür diledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'ta bulunan Cameron, yaptığı açıklamada, "çok utandığını" dile getirerek, "Bundan dolayı çok üzgünüm. Bir daha yapmamam gereken, özel bir konuşmaydı. Başbakanlık, duruma açıklık getirmek için Buckingham Sarayı ile irtibata geçti" ifadelerini kullandı.

İngiliz basını Cameron'ın, Kraliçe ile bir sonraki yüz yüze görüşmesinde tekrar özür dileyeceğini belirtiyor.

Cameron'ın önceki gün BM Genel Kurulu çerçevesinde, New York eski belediye başkanı Michael Bloomberg ile İskoçya'nın bağımsızlık referandumu hakkında yaptığı sohbet kameralara yansımıştı.

İngiltere Başbakanı, kameraların ikiliyi yürürken çektiği sırada, İskoçlar'ın bağımsızlığa "hayır" dediğini ilettiğinde Kraliçe 2. Elizabeth'in memnuniyetini ifade ettiğini belirterek, "Hiç kimsenin sesini bu kadar mutlu duymamıştım. Sonuç yakın olmamalıydı, sonunda da öyle olmadı. Kamuoyu araştırma şirketlerini bulup, beni soktukları durum ve mide ülserim için dava açmak istedim. Çok gergin bir süreçti" demişti.

Cameron'ın, Kraliçe'nin memnuniyetini ifade ederken İngilizcede "kedilerin keyiften mırıldanması" anlamına gelen "purred" fiilini kullanması dikkati çekmişti. Konuşmanın kameralara yansıması, hem Kraliçe'nin ülkedeki siyasi konulara karışmamasının, hem de Başbakan'ın özel konuşmalarını başkalarıyla paylaşmamasının ihlali olduğu gerekçesiyle tepkiye neden olmuştu.

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri ve İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond ise Cameron'ı eleştirerek, "Cameron dört yıldır başbakanlık görevini yürütüyor. Öyle gözüküyor ki, majesteleri Kraliçe hakkında dedikodu yapılmaması gerektiği gibi temel bir nezaket kuralını bu sürede öğrenememiş. Çok utanmalı" demişti.

İngiliz basınına yansıyan haberlerde, Kraliçe 2. Elizabeth'in referanduma çok önem verdiği ve her gün düzenli olarak Başbakan Cameron'dan bilgi aldığı ifade edilmişti. İskoçya'da geçen hafta perşembe günü yapılan tarihi referandumda, İskoçlar'ın yüzde 55'i bağımsızlığa "hayır" derken, bağımsızlık isteyenlerin oranı yüzde 45'te kalmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA