ÇALIŞMA BAKANI'NDAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, 13. Maaşların bugün ödendiğini duyurarak, bakanlığın borcu olduğuna dair iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu. Ayni zamanda asgari ücret konusunda da değinen bakan, komisyonun yarın toplanacağını açıkladı.

21 Aralık 2016 Çarşamba 18:08
Bakan Saner, Sosyal Sigortaların 13. maaşlarının ödenebilmesi için 46 milyon Türk Lirası borçlanmaya ihtiyaç duyulduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını ifade ederek, 11 milyon TL borçlanılarak ödemelerin yapıldığını açıkladı.
Saner, Maliye Bakanlığı ile yapılan çalışma ve Başbakan’ın talimatı doğrultusunda Maliye’den aktarılan rakamın üzerine 11 milyon Türk Lirası borçlanarak 13. Maaşları ödediklerini kaydetti.
Saner, “ 6 ay önce Bakanlığa geldiğimizde tüm 13. Maaşlar nasıl ödenmesi gerekir? Bu konuda atmamız gereken adımlar nelerdir? Sosyal sigortaların genel durumu nedir? diye ne söylediysek bugün de aynı noktadayız ve aynı kararlılıkla 13. Maaş ödenecek dedik. Bugün de 13. Maaşı ödedik. Kısmetse ay sonu da tüm maaşları ödeyip 2016’yı kapatacağız” dedi.
Bakan Saner BRT’ye yaptığı açıklamada Sosyal Sigortaların bankalara 140 milyon, ihtiyat sandığına ise 100 milyon artı faizleri borcu olduğunu belirtti.Bu borçların Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından nasıl kapatılacağı yönünde de fikir ortaya koyduklarını anımsatan Saner, bu fikirleri ortaya koyarken de üç tane esas önemli maddeye değindiklerini söyledi.
Saner, “Hep şunu söylemişimdir. Sosyal Sigortalar Dairemiz 12 prim topluyor. 13 maaş ödüyor. Dolayısı ile 12 prim toplayıp 13 maaş ödemek bu Daireye bir sıkıntı yaratıyor. Bu sıkıntı nasıl aşılabilirin yöntemlerine baktığımızda bunun için de 3 tane ciddi yöntem vardır: Birincisi Maliye bunu subvanse edecektir demektir ki bu en kolay yöntemdir. İkincisi , yaşı yükselteceksiniz demektir. Üçüncü yöntemde ise, primi esas kazanç üzerinden bu sosyal sigorta maaşlarını toplayabilmek için 13. Maaşı ortadan kaldıracaksınız. Ama biz göreve geldiğimiz günden itibaren bu 13. Maaşın kalkmayacağını çok net söyledik bunun yerine de çalışan sayısının ödediği emekli sayısını artırmamız gerektiğini ifade ettik. Göreve geldiğimizde 2,52 çalışan bir emekliyi öderken şu anda 2,64 çalışan bir emekliyi öder. Bu sayıyı 3 ve üzerinde 4’e doğru yükselttiğimizde zaten bu 13. Maaş ödeme problemi de ortadan kalkacaktır” dedi.
Sosyal Sigortaların gelirinin giderini karşıladığını belirten Saner, bu yıl itibarı ile şu anda tam net olmasa da 6 milyon gibi bir artı verecekleri düşüncesinde olduklarını da kaydetti.
Sosyal Sigortalar’a 91 bin 622 kişinin yatırım yaptığını kaydeden Saner, son çıkan affın ardından bu rakama bin 200 kişinin daha eklendiğini açıkladı.
Saner buna ek olarak kaçak durumda bulunan 3 bin kişinin daha kayıt altına alındığını, bu nedenle Ocak ayında Sosyal Sigortalar’da ciddi bir artış beklediklerini belirterek “ Böylece sisteme yüzde 3 eklenecek. Bu da çalışanın emekliyi ödeme oranını artırarak sistemi biraz daha rahatlatacak” dedi.
Saner: " 2017 yılının ilk asgari ücretini belirlemek için Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Yarın Toplanacak "
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner BRT’ye yaptığı açıklamada ayrıca asgari ücretin ilk toplantısının yarın yapılacağını söyledi. Sivil toplum örgütleri, sendikalar ve işverenlerin bu konudaki taleplerini dinleyeceklerini belirten Saner, “ İnanıyorum ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu kurulalı asgari ücretin Ocak ayında belirlendiği çok enderdir. Geçtiğimiz yıl biz bunu Temmuz ayında ancak gerçekleştirebildik. Ve bir ilke imza atmıştık. “ dedi.
Bakanlık olarak yarın tüm sendikalar ile bir araya geleceklerini belirten Saner, onların da görüş ve önerilerini aldıktan sonra, hükümetin de bu konudaki düşüncelerini ortaya koyacağını sözlerine ekledi.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.