ÇAKICI: “RUH SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE. FARKINDA DEĞİLİZ ANCAK İNANILMAZ BİR DEPRESYON ORANIMIZ VAR”
Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, toplumun ruh sağlığının zor durumda olduğunu savunarak, “Savaş, göç, ekonomik krizler, işsizlik var, koloni geçmişimiz var.

13 Ağustos 2020 Perşembe 14:12
Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, toplumun ruh sağlığının zor durumda olduğunu savunarak, “Savaş, göç, ekonomik krizler, işsizlik var, koloni geçmişimiz var. Farkında değiliz ancak inanılmaz bir depresyon oranımız var” dedi.
TKP-YG’den verilen bilgiye göre, Ada TV’de katıldığı programda konuşan Mehmet Çakıcı, toplumsal durumu analiz etmek için birçok çalışma yaptıklarını söyleyerek, bazı bilimsel verileri paylaştı.
Çakıcı, “Kumar bağımlılığında dünyada 4’üncü sıradayız. Gençlerde uyuşturucu deneme oranı 5,6’ya yükseldi” diye konuştu.
Mehmet Çakıcı, şu verileri paylaştı:
“2016’da, KKTC’deki depresyon oranı ölçüldü. 50 anketör kullanılarak bin kişiyle yapılan çalışmada depresyon oranımız yüzde 23,4 çıktı. Dünyadaki oranlar yüzde 3 ile 25 arasında değişiyor Oranın yüksek olduğu dünyadaki en yüksek 10 ülkeyle ortak noktamız var. Hepimizin savaş, göç, ekonomik krizler, yüksek oranda işsizlik, koloni geçmişimiz var. Biz farkında değiliz ancak inanılmaz bir depresyon oranımız var.
Post Travmatik Stres Bozukluğu'nun dünyadaki oranları yüzde 3-11 arasında değişiyor. Bizde yüzde 19 gibi ortalamanın çok üstünde olan bir rakam var. Sigara kullanımı dünya genelinde en yüksek ortalama Avrupa’dadır. Buradaki oran yüzde 35 iken bizde yüzde 42’dir.”
“KUMAR BAĞIMLILIĞINDA ORANLAR KATLANARAK YÜKSELİYOR”
Kumar bağımlılığıyla ilgili 4 tane çalışma yaptıklarını aktaran Çakıcı, şunları da belirtti:
“Oranlar katlanarak yükseliyor. Avrupa da kumar bağımlılığı oranı yüzde 1 civarındadır, bizim 2012’deki çalışmamıza bu oran yüzde 2 olarak belirlendi. 2014’de tekrarladığımız çalışmada oran yüzde 3,4, 2018’de çalışmada da yüzde 4,6 olarak saptandı. Şu anda kumar bağımlılığı oranımız dünyada 4. sırada. Kumar bağımlılığı çalışmamız 2014’te Türkiye’de en iyi araştırma ödülünü alarak birincilik ödülüne layık görüldü.”
Uyuşturucu kullanımıyla ilgili yıllardır araştırma yaptıklarını belirten Mehmet Çakıcı, şu bilgileri paylaştı:
“Yüzde 3 olan deneme oranı son 20 yılda yüzde 9'a çıktı. Gençlerde yüzde 2 olan deneme oranı yüzde 5,6 oldu, liselerdeki deneme oranları 3 kat artarak yükseldi. İlkokullarda uyuşturucu deneme konusunda da 2 çalışma yaptık. Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonunun talepleri doğrultusunda yapılan çalışmada ilkokullarda alkol, sigara ve uyuşturucu denenme oranlarına bakıldı. 2015’de öğrencilerin yüzde 1'inin denediğini tespit etmiştik, 2019 yılında oran yüzde 1,6 oldu.”
Pandemi döneminde meydana gelen ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle psikoloğa gitme oranının arttığını kaydeden Çakıcı, “Bu aslında iyi bir şey. Ama bu durum insanımızın zor durumda olduğunu gösteriyor” dedi.
Siyasetçilere de toplumun ruh sağlığıyla ilgili görevler düştüğünü belirten Çakıcı, adil toplum, ekonomik kalkına, insanları kendi ayakları üzerinde duran, demokrasiye sahip hale getirmenin dolaylı tedavi olacağını belirtti.
“Sosyolog, psikiyatrist, psikologlar siyasetçiye yön verebilir. Tabi esas soru şu, bunu dinleyecek kaç tane siyasetçi var” şeklinde konuşan Çakıcı, halkın da daha bilinçli seçimler yapması gerektiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merit Royal Diamond’da Gökhan tepe ile nostalji rüzgârı estiZamansız şarkıları ile Türk pop müziğine damga vuran Gökhan Tepe, geçtiğimiz Cumartesi, Merit Royal Diamond sahnesinde hafızalardan silinmeyecek bir konser verdi.27 Temmuz 2025 Pazar 18:18YAŞAM
Anayasal haklar ihlal ediliyorTüketici Örgütleri Konfederasyonu’ndan plaj ücreti tepkisi: Anayasal haklar ihlal ediliyor27 Temmuz 2025 Pazar 17:15KIBRIS
İskele'de 5 Kıbrıslı Rum’un tutuklanması konusu Rum basınında5 Kıbrıslı Rum’un KKTC’deki tutuklanması, Güney Kıbrıs kamuoyunda giderek yer bulmaya başladı.27 Temmuz 2025 Pazar 16:48KIBRIS
Dev operasyon: Tarkan Kızıltuğ operasyonu bizzat yönetti, 80 polis görev aldıDev operasyon: Tarkan Kızıltuğ operasyonu bizzat yönetti, 80 polis görev aldı27 Temmuz 2025 Pazar 16:39KIBRIS
5 ilçede eş zamanlı trafik denetimi: 122 araç trafikten men edildi!Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele’de 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen asayiş ve trafik denetimlerinde 5 bin 251 araç kontrol edilirken, 917 sürücü hakkında işlem yapıldı, 122 araç trafikten men edildi ve 5 kişi tutuklandı.27 Temmuz 2025 Pazar 16:38KIBRIS
Üç trafik kazası… Sürücülerden dördü alkollüÜlkenin farklı bölgelerinde meydana gelen ve polis kayıtlarına geçen son üç kazada yaralanan olmazken, sürücülerin dördü alkollü çıktı.27 Temmuz 2025 Pazar 16:37KIBRIS
Şampiyon Gençler Birliği'ne Arnavutluk ve Kosova’dan Davet Var!2024–2025 KKTC Kadınlar Basketbol Ligi’ni zirvede tamamlayan Larnaka Gençler Birliği Spor Kulübü, bu kez gözünü uluslararası alana çevirdi27 Temmuz 2025 Pazar 11:42BASKETBOL
Kaplıca’da karavan hırsızlığı zanlısı tutuklandıKaplıca Köyü’nün kuzeyindeki sahil bölgesinde 3-19 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen karavan hırsızlığıyla ilgili yürütülen soruşturmada, zanlı görülen Ç.O’nun (E-46) karavanı kullanımındaki araçla çekerek çaldığı belirlendi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:42KIBRIS
İsrail askeri, yemekleri toprağa gömmüşİsrail askerleri, 83 çocuğun açlıktan öldüğü Gazze'ye gitmeye çalışan binden fazla fazla yardım tırındaki gıda, içme suyu ve tıbbi malzemeyi imha ettiklerini itiraf etti.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:39ASYA
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 318 araç sürücüsü rapor edildiTrafik ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimleri sonucunda, 2 bin 93 araç sürücüsü kontrol edildi ve çeşitli trafik suçlarından toplam 318 sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs