19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

BÜYÜK TEPKİ

Büyük tepki

26 Mayıs 2014 Pazartesi 13:54

AP seçimlerine “Drasi/Eylem” grubundan katılan Alev Tuğberk (Hatice Alev Necdet)  de açıklamasında, “40 bine yakın Kıbrıslı Türk’ün çok komik gerekçelerle oy kullanmaktan men edildiğini” söyledi. Seçim Yasası’nın değiştirilerek, yoruma açık hale getirildiğini belirten Tuğberk, seçimlerin yasal olmadığını, Kıbrıslı Türklerin oy verme hakkının gasp edildiğini kaydetti. Seçimin iptali için yasal dilekçe yaptıklarını söyleyen Tuğberk, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği üyesi olması sorgulanmalı, kayıtlarını bile doğru düzgün tutamıyorlar” dedi.

Kıbrıs Sosyalist Parti’den Mehmet Birinci, 40 bine yakın Kıbrıslı Türk’ün seçimde “sudan sebeplerle” oy kullanamadığını söyledi. Birinci, “Bunun sebebi, Güney Kıbrıs yönetiminin ayrılıkçı bir yönetim olmasıdır” dedi. Yasanın sorumlusunun Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partiler olduğunu belirten Birinci, Kıbrıslı Türklerin katılımının yüksek olduğunu ancak oy kullanmak isteyenlerin kullanamadığını ifade etti.

AP seçimlerine “Drasi/Eylem” grubundan katılan Deniz Birinci de, Kıbrıslı Türklerin adres belirtmedikleri için oy kullanamadığının söylendiğini belirterek, “O zaman adresini bildirmeyenlere neden kimlik kartı verdiler. Demek ki 10 bin kişiye adresini bildirmediği halde kimlik kartı verildi. Bu nasıl Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir?” diye sordu.

Kıbrıs Sosyalist Parti’den Osman Zorba da, seçimlerin anti demokratik bir uygulama içinde yürütüldüğünü belirterek, eşi Fatma Hasan’ın (Zorba) da oy kullanamadığını söyledi. Zorba, bu duruma itiraz etmek için dilekçe hazırladıklarını ifade etti.

AP seçimlerine bağımsız aday olarak katılan Şener Levent de, 30 bin Kıbrıslı Türk’ün oy hakkının “sudan bir neden ile gasp edildiğini” söyledi. “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliği alırken KKTC kimlik fotokopisi gösterme zorunluluğu olduğunu belirten Levent,  herkesin adresinin bilindiğini kaydetti. Yapılanların kasıtlı olduğunu söyleyen Levent, “Bu, Kıbrıslı Türklere uygulanan ırkçılığın yeni bir davranışıdır. Biz bu seçimlerde barış köprüsü kurmaya çalışırken, onlar daha seçim olmadan köprüleri berhava etmeye çalışıyorlar” dedi.

Levent, seçimden sonra mahkemeye başvurarak, yasal haklarını arayacaklarını da kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA