23 Kasım 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara11°C

BURKİNA FASO'DA SITMAYLA MÜCADELE İÇİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ SİVRİSİNEKLER DOĞAYA BIRAKILACAK

Genetiği değiştirilmiş binlerce sivrisinek Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'daki bir köyde doğaya salınacak. Amaç, sıtma hastalığı taşıyan sinekleri ortadan kaldırmak.

Burkina Faso'da sıtmayla mücadele için genetiği değiştirilmiş sivrisinekler doğaya bırakılacak

19 Ekim 2018 Cuma 13:44

İlk kez bir Afrika ülkesinde genetiği değişitirilmiş bir hayvan türü doğaya bırakılacak.

Genetiği değiştirilmiş, hastalık taşımayan yaklaşık 10.000 erkek sivrisinek, bu ay Burkina Faso'daki Bana bölgesinde bulunan bir köyde doğaya salınacak.

Sıtma, hastalık taşıyan dişi sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşıyor. Burkina Faso'da geçen yıl 9.8 milyon sıtma vakası yaşandı. Bunlardan yaklaşık 4000'i ölümle sonuçlandı.

Sıtma hastalığı ayrıca Afrika'da 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en büyük nedeni.  Genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin doğaya bırakılmasının araştırmacılara bu böceklerin dayanıklılığı ve yayılması hakkında  ayrıca doğal sivrisineklerle nasıl etkileşim kuracaklarına dair daha fazla veri sağlaması bekleniyor.

Projenin yürütücüsü olan 'Target Malaria' konsorsiyumu, sivrisineklerin genetik mirasındaki bazı genleri yönlü seçilime uğratarak (gen sürümü yöntemi) dünyadaki sıtma hastalığı yayan sivrisineklerin sayısını büyük oranda düşürmek istiyor.

Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler daha önce Brezilya, Avustralya  Cayman Adaları gibi diğer ülkelerde doğaya salınmıştı.

İstatisliklere göre 2016 yılında dünya genelinde çoğu Afrikalı çocuklar olmak üzere 445.000 insan sıtmadan hayatını kaybetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA