26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa22°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

BUNUN ADI İNSANLIK DRAMI: ÇOCUKLAR MUM IŞIĞINDA ÖDEV YAPIYOR

Gönendere köyünde yaşayan Kıncak ailesinin evine 6 aydır elektrik bağlanmıyor. Aile devletin kendilerine el uzatmasını istiyor. Çocuklar mum ışığında ödev yapıyor

Bunun adı insanlık dramı: Çocuklar mum ışığında ödev yapıyor

19 Eylül 2019 Perşembe 17:08

ELEKTRİKSİZ YAŞAM: 8 kişilik Kıncak ailesinin evine elektrik bağlanamıyor. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Elektrik Kurumu mahkemelik oldu, ceremesini ise Kıncak ailesi çekiyor. Aile yaz aylarını iyi kötü geçirdiklerini ancak kışın ne yapacaklarını bilmediklerini belirtiyor

1s.jpg

 

“TÜM KAPILAR YÜZÜMÜZE KAPATILDI”: Evlerine elektrik bağlanması için tüm prosedürleri yerine getirdiklerini belirten aile reisi Resul Kıncak, konuyu tüm yetkili makamlarına taşıdıklarını ancak yetkililerin “Bir şey yapamayız” cevabını verdikleri söyledi

 

BU ÇAĞDA AKILALMAZ DRAM: Altı aydır evlerine elektrik bağlanmayan Kıncak ailesi çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. 8 kişilik aileden 4 çocuk okula gidiyor. Çocuklar evde elektrik olmadığından ötürü mum ışığının altında ders çalışmak zorunda kalıyor. Öte yandan aile çamaşırlarını da elde yıkmak zorunda kalıyor

5s.jpg

Bahadır Ayna-HK Ajans

Mesarya köylerinden olan Gönendere’de bir eve 6 aydır elektrik bağlanmıyor. 8 kişilik Kıncak ailesi 6 aydır insanlık dışı bir hayat sürmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

HK Ajans’a konuşan aile evlerine elektrik bağlanması için gerekli tüm prosedürleri yerine getirdiklerini ancak Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Elektrik Kurumu arasındaki bir davadan dolayı evlerine elektrik bağlanmadığını söyledi.

Gitmedik yer, çalmadıkları kapı bırakmadıklarına dikkat çeken aile evlerine elektrik bağlanması için Elektrik Kurumu’nun önce 14 bin TL talep ettiğini ancak daha sonra sokaktaki 8 elektrik direğinin bedeli olan 8 bin Sterlini talep ettiğini anlattı.

Aile sokaktaki direklerin kendileri için dikilmediğini savunarak “Devlet döneminde yapılan usulsüzlüğü bize ödetmeye çalışıyor, bize bunu yapmayın, altı aydır ne haldeyiz bir Allah bilir biz de biz” dedi.

x1-001.jpg

 

“Çocuklar mum ışığında ders çalışıyor”

Altı aydır evlerine elektrik bağlanmayan Kıncak ailesi çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. 8 kişilik aileden 4 çocuk okula gidiyor.

Çocuklar evde elektrik olmadığından ötürü mum ışığının altında ders çalışmak zorunda kalıyor. Öte yandan aile çamaşırlarını da elde yıkmak zorunda kalıyor.

Aile telefonlarını dahi komşularında şarj etmek zorunda. Aile reisi Resul Kıncak, aylık yiyecek alışverişlerinin 3 bin TL’yi bulduğuna dikkat çekerek “Bir buzluğumuz bile yok, bu sıcaklarda çocuklarıma soğuk su bulabilmek için komşularımıza yalvarır olduk” dedi.

resul-kincak.jpg

x2-001.jpg

Resul Kıncak, Gönenderelilere teşekkür ederek köylülerinin kendilerine çok destek olduğunu belirtti.

 

“Filler tepişiyor, ezilen biz oluyoruz” 

Kıncak ailesinin reisi Resul Kıncak, Gönendere köyü ile birlikte 4 köye UBP-DP koalisyon hükümeti döneminde 60 kadar elektrik direği dikildiğini ancak direklerin parasının ödenmediğini iddia etti. Resul Kınca iki hükmet değiştiğini ve Elektrik Dairesi’nin konuyu mahkemeye taşıdığını bu nedenden ötürü kendi evlerine elektrik bağlanamadığını belirtti. Resul Kıncak kendilerinin bir suçu olmadığını devletin kendi hesaplaşması yüzünden elektrik alamadıklarının altını çizdi.

 

“Ambulansa telefon ışığında kaldırıldım”

2 defa kalp ameliyatı olduğuna dikkat çeken Resul Kıncak, sıcakların da etkisi ile ara ara fenalık geçirdiğini söyledi. Ameliyat sonrası buhar makinesi kullanması gerektiğine vurgu yapan Kıncak, evde elektrik olmamasında dolayı makine kullanamadığını belirtti.

Geçtiğimiz ay kriz geçirdiğinde evlerine gelen ambulansa telefon ışığında kaldırıldığını anlatan Kıncak “Bu durum bize reva mı?” diyerek tepkisini dile getirdi.

  

“Çalmadık kapı bırakmadık”

Aylardır gitmedikleri yer, çalmadıkları kapı kalmadığına dikkat çeken Resul Kıncak, konunun Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın bilgisinde olduğunu ancak bir şey yapmadıklarını savundu. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyük Elçiliği’nden yardım talep ettiklerine dikkat çeken Kıncak, elçilikteki memurun kendilerine “Sizin evinizin arsası Türk malı bu yüzden biz size yardım edemeyiz” cevabını verdiğini söyledi.

x3-001.jpg

“Bize yardım eli uzatın” 

Devletin kendilerine yardım eli uzatmasını isteyen Kıncak ailesi bir suçları olmadığını devletin kurumları arasındaki sorun nedeniyle evlerine elektrik bağlanmadığına dikkat çekti. Aile yazı iyi kötü geçirdiklerini ancak kışın ne yapacaklarını bilmediklerini belirterek “Bize yardım eli uzatın, bizim her şeyimiz hazır, istediğimiz tek şek kablomuzun direğe bağlanması” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA