28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

BULUTOĞLULARI İLE ERK ÇELİŞKİSİ!

Bulutoğluları ile Erk çelişkisi!

19 Haziran 2014 Perşembe 12:35

Uzun yıllardan beri sorun olan ve bir türlü tamamlanamayan Kızılbaş yolunun genişletilmesi projesi hayal oldu. 1985 yılından beri gündemde olan ve özellikle Başkent’e trafiğini rahatlatacak proje tamamlanamadı.

Şehit Ecvet Yusuf Caddesi’ndeki yol genişletme çalışmalarının durdurulmasına bir anlam veremediklerini söyleyen bölge sakinleri; bütçenin olmadığı mazeretlerinin tamamen yalan ve uydurma olduğunu savundular.

Dönemin eski LTB başkanlarından Kutlay Erk, bölge halkı ve Lefkoşalıları rahata kavuşturacak projenin, malı istimlâk edilmesi gereken bazı bölge sakinlerinin fırsatçılık yapması nedeniyle tamamlanamadığını söyledi.

Cemal Bulutoğluları da, Kutlay Erk’in Belediye Başkanı olduğu dönemde, söz konusu projenin Bakanlığını Ahmet Uzun’un yaptığı Maliye Bakanlığı bütçesinden yapılmasına karar verildiğini; ancak kendisinin belediye başkanı seçilmesiyle, bu bütçe kararının durdurulduğunu söyledi.

Rana SARRO

Başkent Lefkoşa’da günün her saatinde trafik sıkışıklığının yaşandığı Şht. Ecvet Yusuf Caddesi (Kızılbaş yolu) için yıllardır bekletilen proje hayata geçirilemedi. Şehit Ecvet Yusuf Caddesi’nde, 5 Nisan 2013 tarihinde başlanan yol genişletme çalışması projesi bir türlü tamamlanamadı. Yol genişletme çalışmaları kapsamında, Şehit Ecvet Yusuf Caddesi üzerinde toplam 11 konutun yıkılması öngörülüyordu.

Yıllardır sürüncemede kalan, Lefkoşa Kızılbaş Şehit Ecvet Yusuf Caddesi’nde yol genişletme projesi çalışmaları çerçevesinde toplam 11 konutun 6 tanesi yıkılıp yerine yenisi yapıldı. Ev sahiplerinin onayının ardından, geriye kalan 5 evin de yıkılıp, yerlerine 81 metre karelik yeni evler inşaa edilecekti.

Ancak trafiğin rahatlatılmasını ve semtin güzelleştirilmesini sağlayacak çalışmalar, Lefkoşa Türk Belediyesi eski yönetimi döneminde yarım kaldı.

Yapılan dükkân ve konut şeklindeki yapıların tamamlanmış olmasına rağmen, yanlış ve eksik yapılan ihale nedeniyle elektrikleri bağlanmadığı, sorunlar yaşandığı ve bölge insanının mağdur edildiği de bildirildi.

“Çalışmaların durdurulmasına anlam veremediler”

Bölge sakinleri, Başkent Lefkoşa’nın en işlek caddelerinden biri olan ancak, yıllardır hem bölge sakinlerine hem de sürücülere sıkıntılar yaşatan Şehit Ecvet Yusuf Caddesi’ndeki yol genişletme çalışmalarının durdurulmasına bir anlam veremediklerini söylediler. Bölge sakini bazı vatandaşlar, ‘bütçe olmadığı’ mazeretlerinin tamamen yalan ve uydurma olduğunu savundular.

Öte yandan, Kutlay Erk’in o dönemde proje çalışmaları sırasında, kendisine yakın bazı kişilere, istimlâk bedeli olarak yüklü miktarda paralar ödediği de iddia edildi.

Kutlay Erk: Bazı kişilerin fırsatçılığı yüzünden

Konuyla ilgili gazetemize konuşan dönemin Belediye Başkanı Kutlay Erk, bölge halkı ve Lefkoşalıları rahata kavuşturacak projenin, malı istimlâk edilmesi gereken bazı bölge sakinlerinin fırsatçılık yapması nedeniyle tamamlanamadığını söyledi.

“Yol genişletme çalışmaları Lefkoşa trafiğinin çözülmesi için önemliydi. Yol genişletme projesi çok önceden vardı, biz de kendi dönemimizde uygulamaya koyduk. Birçok evden veya bahçesinden bir miktar alan kamulaştırılması gerekiyordu. Bunun için belediye meclisinden bir heyet oluşturduk. Evinin ya da bahçesinin bir bölümü istimlâk edilmesi gereken vatandaşlara, malının bedeli ödenerek kamulaştırmayı uygulamaya çalıştık. Bununla ilgili bir kısım vatandaşla anlaşmaya varmıştık. Uzlaşıp da tazminatlarını ödediklerimizde uygulamalara geçtik. Bir kısım vatandaşlarla uzlaşamadık ve yarım kaldı. Benden sonra gelen belediye başkanı da, bölgedeki bazı vatandaşlarla uzlaşma yapıp, bir miktar daha genişletme çalışmasını seçimlere gidilirken yapılmıştı.”

“Vatandaşların fırsatçılık yapması engelledi”

“Bu yolun her halükarda yapılması gerekir. Lefkoşa trafiğinin düzenli olabilmesi için bu yolun genişletme çalışması yapılması gerekir. Orada bazı vatandaşların fırsatçılık yapması da, bu yolun genişletme çalışmalarını engellemiştir.”

“5-10 katı bedel isteyenler oldu”

“Burası olmazsa bu proje tamamlanmayacak dolayısıyla ben hak ettiğimin 5-10 katı bedel alayım yaklaşımında ve tutumunda olan vatandaşlar da olmuştur. Yurttaşların da makul olarak yerel yönetime yardımcı olmaları gerekir. Hak edilmeyecek bedeller ödenmesi de mümkün değildir. Bu tutum nedeniyle Lefkoşa’ya giriş çıkış trafiğinde tıkanıklık yaşanıyor, bu da tüm Lefkoşa’yı ilgilendiriyor ve mağdur ediyor.”

Cemal Bulutoğluları: Maliye bütçeyi geri çekti!

Lefkoşa Türk Belediyesi eski Başkanı Cemal Bulutoğluları da, CTP’li Kutlay Erk’in Belediye Başkanı ve Ahmet Uzun’un Maliye Bakanı olduğu dönemde, söz konusu projenin Maliye Bakanlığı bütçesinden yapılmasına karar verildiğini; kendisinin belediye başkanı seçilmesiyle ise, bu bütçe kararının durdurulduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

“Belediyenin görevidir”

“Ben başkan olduktan sonra, güzergâh boyunca yolu genişlettik ve kaldırım yaptık. Sivil savunma yakınındaki bir evde sorun çıktı. İstimlâk numarası yanlış yazıldı. Bir hâkimin kardeşinin eviydi, yaşanan sorunla oranın istimlâki durduruldu. Günün sonunda o düzeltildi, devam ettik ancak projeyi tamamlayamadık. Maliye Bakanlığı, CTP’li Belediye Başkanı Kutlay Erk döneminde, yolla ilgili tüm parayı ödeyecek diye karar aldıydı. Ne zamanki belediye başkanı seçildim ve geldim, ‘bu karar durduruldu’ dendi. Ben kendi kaynaklarımla ve TC Elçiliği’nin de yardımıyla yolu genişlettim. Ancak çalışmalar Kilise yakınına gelindiğinde, evlerin istimlâk edilmesi gündeme geldi. Ailevi durumlar nedeniyle, TC Elçiliği bireysel işlere karışmak istemedi. Bu meyanda ben görevden alınca da, bu proje öyle kaldı. Proje çalışması, bir Milyon TL’ye bitirilebilir. Bu da belediyenin görevidir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA