28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

BUGÜN DÜNYA KANSER GÜNÜ

Bugün Dünya Kanser Günü

04 Şubat 2016 Perşembe 11:21

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora açıklamasında, istatistiksel verilerin hayatı boyunca her 3 kadından 1’i ile her 2 erkekten 1’nin kanser olacağını, bunun yanında dünya nüfusunun yüzde 15’nin de kanserden yaşamını yitireceğini öngördüğünü kaydetti.

Mücadele etmesi çok zorlu olan bu hastalığın destek ile aşılması gereken bir süreç olduğunu ifade eden Gökçora, kanserin hasta, aile, toplum ve ülkeleri aşan, iş birliği gerektiren bir evrensel sorun olduğunu vurguladı.

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi olarak Kanser Kayıt Sistemi oluşturmak hedefinde olduklarını ifade eden Prof. Gökçora, KKTC’nin adını uluslararası standartlarda kayıt yapan ülkeler arasına yazdırmayı, verilerin uluslararası ve yerel düzeyde karşılaştırılabilirliğini mümkün kılmayı ve ülke olarak dünyada kanser bağlamında nerede bulunulduğunu görmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Ulusal Kanser Kontrol Programı oluşturulmasına katkı koyma yönünde Sağlık Bakanlığı ortaklığı ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti desteğinde KKTC’de Kanser Kayıtçılığı ve Kanser Tarama Projesi yürüttükleri de belirten Prof. Dr. Nahide Gökçora, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nin 29 Şubat’ta “Kanserle Mücadelede Gelinen Yer” başlığı altında panel düzenleyeceğini de kaydetti.

YDÜ Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu da, kanserin dünya ve ülkedeki ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.

Gelecek yıllarda kanserden ölümlerin tüm ölümler içerisinde ilk sıraya çıkacağının öngörüldüğünü belirten Prof. Nalça, dünyada her yıl 14.1 milyon yeni kanser olgusu ortaya çıktığını ve 8.2 milyonun kanserden öldüğünü kaydetti.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü’nün (UICC) her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde bir çok ortak kuruluş ile birlikte kansere karşı toplumsal bilinci arttırmak amacıyla dünya genelinde kampanyalar düzenlediğini ifade eden Prof. Nalça, örgütün 2016-2018 yılları arasındaki sloganının “yapabiliriz, yapabilirim” (We can, I can) olduğunu ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA