29 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

BU TURİSTİN BAŞINA GELENLER, PİŞMİŞ TAVUĞUN BAŞINA GELMEZ!

Almanya'da film gibi olay...

Bu turistin başına gelenler, pişmiş tavuğun başına gelmez!

09 Ağustos 2016 Salı 14:24

Çin'den gelen turistin tuhaf öyküsündeki gerçekleri bulup ortaya çıkarmak kolay değil. Ancak Almanya'nın Dülmen kentindeki mülteci yurdunu bir hafta sonra terk edebilmesini Kızıl Haç ve yurt yönetimine borçlu olduğu ise kesin. Düzgün giyimi ile göze çarpan 31 yaşındaki Çinli'nin mülteci yurdunda ne işi olduğunu merak eden sorumlular, dil problemi yüzünden bir türlü kendisiyle anlaşamamış ve jestlerle diyalog kurmayı denemişlerdi. Kızıl Haç görevlisi Christoph Schlütermann yakındaki Çin lokantasından yardım istemiş ve ona Mandarin diliyle anlaşmaya çalışması tavsiye edilmiş. O da akıllı telefonunun tercüme uygulamasıyla Çinli turist ile iletişim kurmaya çalışmış. Çinli, “Yurtdışında gezmek istiyorum” deyince, mülteci yurdundaki Çinli'nin iltica talebinde bulunmak değil, Fransa ve İtalya'ya gitmek istediği ortaya çıkmış.

Bir lisan bir insandır

Çin'den gelen adam üç hafta önce Stuttgart'a vardığında cüzdanını çaldırdı. İhbarda bulunmak üzere karakola gitmek isterken kendini Heidelberg'deki mülteci kayıt merkezinin bürokratik çarkları arasında buldu. Dil bilmediğinden, suç duyurusu yerine iltica dilekçesi imzaladı. Oysa ilgili resmi dairelerden yapılan açıklamalarda, kayıt merkezine gelen her yabancıya kimlik bilgilerinin kaydında tercümanı kanalıyla yardımcı olunduğu ve mülteci kayıt merkezinde bulunduğunu bilmesinin gerektiği belirtiliyor. Ancak Çinli turistin neden orada duruma açıklık getiremediği belirsizliğini koruyor.

Turistlikten mülteciliğe

Çinli turist iltica dilekçesini imzaladıktan sonra bürokratik kurallar işlemeye başladı. Önce Dortmund'daki ilgili daire pasaportuna el koydu ve parmak izini aldı. Pasaportun yerine kendisine mülteci kimliği verildi. İltica başvurusunda bulunduğu için mülteci adayı muamelesi gördü ve Dortmund'dan Dülmen'deki mülteci yurduna gönderildi. 

Çinlinin çilesi bununla da bitmedi. Almanya'ya geçerli vizeyle gelmiş ama vize yanlış yere işlendiğinden vize kaydının bulunması kolay olmadı. Kızıl Haç görevlisi Schlütermann bu aksilik yüzünden Çinli turistin kimliğini ve Almanya'daki ikamet statüsünü bulup çıkarmakta güçlük çekildiğini söylüyor.

Sabır taşı

Bir haftalık araştırma ve koşuşturmadan sonra yanlış anlamalar ve yanıtsız sorular ortadan kaldırıldı. İltica işlemleri durduruldu ve Çinli turist Avrupa gezisini kaldığı yerden devam etmeye başladı.

Yetkililer Çinli turistin Dülmen'den ayrılırken kibarlığından Alman bürokrasisini hiçbir şekilde eleştirmediğini, sadece ‘Avrupa'nın böyle olduğunu bilmiyordum', dediğini aktarıyor. Çinli turistin haksızlığa neden böylesine hoşgörüyle katlandığı Almanya'da halâ merak konusu. Yetkililer, sözkonusu Çinlinin parmak izi alınırken ses çıkarmadığını, doktor muayenesine itiraz etmedğini ve mülteci yurdunda verilen cep harçlığını da kabul ettiğini belirtiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA