02 Mayıs 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

BU KEZ UMUTLU AYRILDILAR

Bu kez umutlu ayrıldılar

12 Nisan 2014 Cumartesi 14:20

Müzakereciler yeniden görüştü…

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile bugün çok olumlu ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini; ele aldıkları konular itibarıyla uzun süredir çok zor, ya da hiç aşılamayacak gibi görülen bazı konularda, bir anlaşabilme potansiyeli olduğu hissine kapılarak bu toplantıdan ayrıldıklarını dile getirdi. Özersay, “yakınlaşma kâğıtlarının önemli ve orada olduğunun altı çizilmesi sonucuna varıldı” diye konuştu.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile dün yeniden bir araya gelerek görüşmelerini sürdürdü. Görüşmeden sonra açıklamada bulunan Özersay, dünkü toplantının bir çıkış yolu bulunabileceği yönünde umut verdiğini de ifade etti.

Rum tarafının yakınlaşma kağıtlarında bulunan bazı konuların yeniden ele alınmasını istemesiyle ilgili olarak ise Özersay, takip ettikleri yöntemlerle yaptıkları diplomatik girişimlerin sonucunda yakınlaşma kağıtlarının önemli ve orada olduğunun altı çizilmesi sonucuna varıldığını söyledi.

Özersay, “Olumlu bir noktaya gitmekte olduğumuzu bugünkü toplantıda görmüş olmak bizi memnun etti” diye konuştu.

“En uzun, en olumlu ve en verimli toplantı...”

Bu açıdan Kıbrıs Türk tarafı olarak çok memnun olduklarını dile getiren Özersay, tarama sürecinin bir parçası olarak federal yasamada henüz üzerinde uzlaşmaya varılmamış olan birkaç tane hususun üzerinden gittiklerini ve karşılıklı görüş alış verişi yaptıklarını da kaydetti.

“Vatandaşlık konusu da ele alındı”

Vatandaşlık konusunu da ele aldıklarını, en tartışmalı konulardan bir tanesi olmasına rağmen genel anlamda bazı prensiplerin üzerinden gittiklerini ve bir tarama yaptıklarını söyleyen Özersay, yeni ortaklığın nasıl ortaya çıkacağı konusunu da ele aldıklarını; yeni ortaklığın nasıl ortaya çıkacağı, yeni devletin nasıl yaratılacağı meselesinin çok tartışmalı ve en kritik olan konulardan bir tanesi olarak görüldüğünü söyledi.

“Salı günü tarama sürecini bitireceğiz”

Özersay, Salı günü geriye kalan 4-5 konuyu ele alıp tarama sürecini bitireceklerini ve sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceği, nereye gideceğiyle ilgili olarak da bir fikir alış verişi yapıp bunun üzerinde bir uzlaşmaya varmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Özersay, “Dolayısıyla, sürecin bundan sonraki gidişatını ele alıp bir karara varmayı düşünüyoruz, bu bize göre önemli bir şeydir” dedi.

“Yakınlaşma kâğıtlarının orada olduğunun altı çizilmesi sonucuna varıldı”

Önceki görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Rum tarafının yakınlaşma kâğıtlarında yer alan bazı konuların yeniden ele alınmasını istediklerini ifade etmelerinden endişe duyduğunu söylediğinin hatırlatılması ve ne değiştiğinin sorulması üzerinde de Özersay şöyle dedi:

“Duyduklarımız süreç açısından olumsuzdu, takip ettiğimiz yöntemlerle yaptığımız diplomatik girişimler sonucunda yakınlaşma kâğıtlarının, önemli ve orada olduğunun altı çizilmesi sonucuna varıldı. Bugüne kadar elde edilenlerin üzerine bir şey koymak için ancak konuların ele alınabileceğini ve henüz üzerinde uzlaşılmamış konuşların ele alınmasının daha doğru olduğunu vurgulamıştık, bazı girişimlerimiz de olmuştu, olumlu bir noktaya gitmekte olduğumuzu bugünkü toplantıda görmüş olmak bizi memnun etti diyebilirim.”

“Rum tarafının isteksizliği ve hassasiyeti Downer belgesine ilişkin”

Özersay, bir başka soru üzerine de, Kıbrıs Rum tarafının esas hassasiyetinin ve isteksizliğinin Downer tarafından taraflara verilen “Downer Belgesi”ne ilişkin olduğunu söyledi. Özersay, Kıbrıs Türk tarafı için de BM’nin bir araya topladığı belgeden ziyade, tarafların bunca zamanda birlikte hazırladığı yakınlaşma kâğıtlarının ve birikimin yitirilmemesinin önemli olduğunu kaydetti.

Özersay, toplantıda, Kıbrıs Rum tarafında bunların masada var olduğuna ve ilerleme olduğuna dair bir duruş gördüklerini de ifade etti.

Özersay, Salı günü saat 09.30’da başlayacakları toplantının daha uzun bir toplantı olacağını düşündüğünü de belirtti.

UNFICYP: “salı günü taramanın bitirilmesi amaçlanıyor”

Öte yandan, BM Kıbrıs Barış Gücü de yazılı bir açıklama yaparak, Müzakerecilerin bir araya gelerek farklı bölümlerle ilgili tarama çalışmasını sürdürdüklerini kaydetti. Açıklamada, müzakerecilerin 15 Nisan Salı günü tarama çalışmasını tamamlayıp ileriye gidişin nasıl olacağını ele alma amacıyla yeniden bir araya geleceği de belirtildi.

Açıklamada, Salı günü yapılacak olan toplantıya hazırlık mahiyetinde BM’nin de 14 Nisan Pazartesi günü çapraz görüşmeler yapacağı ifade edildi.

Foto: Ozersay-mavroyiannis

Yeni İzin Kurulu toplandı

Motorlu Araçlarlar Yolcu ve Eşya Taşıma (Denetim) (Değişiklik) Yasası kuralları uyarınca, trafikle ilgili tüm birimlerin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı çatısı altında toplanmasının ardından, İzin Kurulu yeniden oluşturuldu.

Bakanlar Kurulu kararıyla Halil Sakallı başkanlığında oluşturulan İzin Kurulu, ilk toplantısını Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif başkanlığında yaptı.

Toplantıda konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, izin makamının 2012’den beri toplanmadığına işaret ederek, bu süre içerisinde yapılan tüm başvuruların yeni üyeler ile  tek tek değerlendirilip en erken zamanda sonuçlandırılacağını ifade etti.

Kaşif, kurulan izin makamının siyasi rant elde etmek için kullanılmayacağını; her üyenin fikirlerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu toplantıların sık sık gerçekleştirileceğini ifade eden Kaşif, yeni oluşturulan kurulun düzenli bir biçimde adım adım tüm başvurluları değerlendireceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu kararı ile atanan izin kurulu üyeleri şöyle:

“Halil Sakallı (başkan), Hasan Nihat Erduran, Vechi Cezaroğlu, Erkan Okandan, Halil Talaykurt, Ahmet Beşerler, Uğur Solyalı, Kamil Güneş, Kemal Gözay.”

İtiraz Kurulu üyeleri ise, Hasan Çoban başkanlığında, Feride Gözek ve Beksan Bekir Akandere’den oluştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA