23 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

BU HÜKÜMET BAŞKA HÜKÜMET

Bu Hükümet Başka Hükümet

14 Haziran 2013 Cuma 11:09

kktc-meclis-genel-kurul[1]Kurulan üçlü koalisyon hükümeti, bazı ilklerin hükümeti olarak tarihe geçecek. İlk kadın Başbakan Dr. Sibel Siber’in başkanlığındaki seçim dönemi hükümeti, üçlü koalisyon olması ve tamamen teknokratlardan oluşmasıyla bir ilk oldu. Sibel Siber de hem KKTC’nin ilk kadın Başbakanı, hem de şimdiye kadarki en genç Başbakan unvanını kazandı.

Cumhuriyet Meclisi web sitesindeki verilere göre, 1974 sonrasında, bakanlar kurulu olarak yönetimlerin başladığı 8 Ekim 1974’ten bugüne, kabinelerdeki değişiklikler de dahil 34. hükümet olan CTP-BG, DP-UG ve TDP ortaklığındaki hükümette, Başbakan Sibel Siber dışında halen milletvekili olan yok.

Sadece, kabinenin DP-UG kanadında yer alan ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevine getirilen Atay Ahmet Raşit daha önce de bakanlık yaptı.

CTP-BG kanadından Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Kutlay Erk’in Lefkoşa Türk Belediye Başkanlığı; Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın da aynı bakanlıklarda müsteşarlık deneyimleri bulunuyor.

DP-UG kanadından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olan Dr. İsmail Başarır, aynı zamanda eski bir milletvekili...

BAŞBAKANLIK YAPAN 9. KİŞİ... İLK KADIN VE EN GENÇ BAŞBKAN

Tıp doktoru olan ve 2009’dan beri CTP-BG milletvekili olarak Cumhuriyet Meclisi’nde yer alan 53 yaşındaki Sibel Siber, KKTC’de Başbakanlık yapan 9. isim olurken, ilk kadın ve en genç Başbakan unvanlarını da aldı.

KKTC’de şimdiye kadar Başbakanlık yapan politikacılardan Nejat Konuk 1928, Osman Örek 1925, Mustafa Çağatay 1937, Derviş Eroğlu 1938, Hakkı Atun 1935, Mehmet Ali Talat 1952, Ferdi Sabit Soyer 1952 ve İrsen Küçük 1940 doğumlu. Sibel Siber ise 1960 yılında doğdu.

28 Temmuz’da yapılacak erken genel seçim ertesine kadar, kısıtlı bir süre görev yapacak yeni hükümetin en genç ismi TDP’li 36 yaşındaki Mehmet Harmancı oldu. Kabinedeki en yaşlı isim ise 70 yaşındaki Atay Ahmet Raşit.

11 İSMİN 3’Ü TIP DOKTORU

Yeni hükümette Cumhuriyet Meclisi’nde olduğu gibi tıp doktorlarının ağırlığı görülüyor. Başbakan Siber yanında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı İsmail Başarır ve Sağlık Bakanı Nuri Gökşin de doktor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA