23 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa13°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele13°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara10°C

BU E-POSTAYI GÖRÜR GÖRMEZ SİLİN!

Özel bir güvenlik yazılım şirketi, e-posta yoluyla bulaşan yeni bir fidye yazılımı tespit etti.

Bu e-postayı görür görmez silin!

30 Mart 2016 Çarşamba 22:50

Nemucod adlı bu zararlı yazılım, zip dosyaları içeren e-mailler aracılığıyla yayılıyor. Online fatura ya da mahkeme celbi gibi resmi görünümlü belge olarak gelen bu e-postaların eklentilerini açan kişilerin bilgisayarları kilitleniyor, dosyaları şifreleniyor ardından şifreyi kırmak için fidye talep ediliyor. Özellikle operatörlerden, mahkemelerden ve servis sağlayıcılardan gelmiş gibi görünen e-postalardan uzak durun, hemen silin!

Kullanıcıyı kandırarak, bilgisayar sistemlerine şifre-fidye yazılımı bulaştırmak, ardından da bunu düzeltmek için para talep etmek, bir süredir tüm dünyada siber suçluların en çok tercih ettiği suç yöntemi haline dönüştü. Son üç yıldır Cryptolocker, bu konudaki en popüler yazılım olarak öne çıkarken, bu yazılımın pek çok türevi de ortaya çıkmaya başladı. 

Teknik adıyla “JS/TrojanDownloader.Nemucod“ olarak etiketlenen bu zararlı yazılım, Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Japonya’da yüksek oranda görüldü. 

Güvenilir görünümlü belge olarak geliyor

Nemucod, zip dosyaları içeren e-postalar aracılığıyla yayılıyor. Bu e-postalar, online fatura, mahkeme celbi gibi resmi ve güvenilir görünümlü belgeler olarak geliyor ve böylece merak uyandırıyor. Kullanıcı, aslında sadece bir Javascript dosyası içeren ama zararlı yazılım bulaşmış olan eklentiyi açmaya yönlendiriliyor. Eklenti tıklandığında Nemucod indirme ve yükleme işlemi gerçekleştirerek, kurbanın bilgisayarına yerleşiyor. Nemucod, bu noktada fidye yazılımlarının indirilmesine yolu açıyor.

ESET Güvenlik Araştırmacısı Peter Stancik’in verdiği bilgiye göre “Nemucod bulaştığı sisteme genellikle TeslaCyrpt ya da Locky gibi fidye yazılımları yüklüyor. Bu yazılımlarla birlikte de kurbanın bilgisayarını kitleyerek, dosyaları şifreliyor. Ardından da siber saldırganın komutu üzerine şifreyi kırmak için fidye talebinde bulunuyor. 

Nasıl korunmalı?

Peter Stancik, bu tehditten korunmak için şu uyarılarda bulunuyor:

Bilinmeyen kişilerden gelen e-mailleri açmayın. Temkinli olun.

Bilgilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Eğer enfekte olursanız bu sayede dosyalarınızı kurtarabilirsiniz. Zararlı yazılımdan korunmak için harici disk veya depolama aygıtınızı bilgisayara bağlı tutmayın.

Kullandığınız yazılımlarınızı düzenli olarak güncelleyin. Eğer hala Windows XP kullanıyorsanız, işletim sisteminizi desteklenen sürümlerle değiştirin.

Güvenlik yazılımlarının da en son sürüme güncellenmiş olduğundan emin olun.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA