25 Nisan 2024
  • Lefkoşa34°C
  • Mağusa32°C
  • Girne29°C
  • Güzelyurt35°C
  • İskele32°C
  • İstanbul24°C
  • Ankara24°C

BU DEVLETİN NERESİ “SOSYAL”?

Bu devletin neresi “sosyal”?

02 Eylül 2014 Salı 17:39

Gazeteniz Detay’ın, Mağusa’da 14, 15 ve 9 yaşlarındaki üç erkek çocuğun son derece kötü şartlarda insanlık dışı yaşam sürdüğünü ortaya koyan ve yetkililere çağrıda bulunulan, “Bu çocukları kurtarın” başlıklı haberimiz, toplumda yankı uyandırırken devletin aczini de bir kez daha ortaya koydu…

 Haberimiz üzerine, gönüllü bazı vatandaşlar, aileye gıda yardımında bulunurken, Sosyal Hizmetler Dairesi de, konuyla ilgili açıklama yaparak ülkede 14, 15 yaşındaki çocuklar ile zihinsel geriliği olan 9 yaşındaki çocuğun yerleştirilebileceği bir kurumun bulunmadığını belirtti.

 

Rana SARRO

Gazetemizin 31 Ağustos Pazar günü manşetten duyurduğu, Mağusa’da 14, 15 ve 9 yaşlarındaki üç erkek çocuğun oldukça kötü şartlarda insanlık dışı yaşam sürdüğünü ortaya koyan ve yetkililere çağrıda bulunulan, “Bu çocukları kurtarın” başlıklı haberimiz, ülkede yankı buldu.

Haberimiz üzerine, gönüllü bazı vatandaşlar, konu aileye gıda yardımında bulunurken, Sosyal Hizmetler Dairesi Mağusa Şubesi yetkilileri de, 14, 15 yaşındaki çocuklar ile zihinsel geriliği olan 9 yaşındaki çocuğun yerleştirilebileceği bir kurumun bulunmadığına dikkati çekti.

Sosyal Hizmetler Dairesi Mağusa Şubesi Sorumlusu Vacide Cibo, Mağusa’da Gülseren bölgesinde sakin bahse konu ailenin danışanları olduğunu ve gerekli çalışmayı yaptıklarını belirterek, oldukça kötü şartlarda yaşam süren bu çocuklar ile ilgileneceklerinin sözünü verdi.

 

“GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ”

Sosyal Hizmetlerin gözetiminde olduğunu belirten Cibo, Sosyal Hizmet Birimi ile Çocuk Takip Birimleri’nin gerekli çalışmayı yaptığını söyledi.

Konu aile ile ilgili Daire’nin Ağustos ayı içinde, çalışma başlattığını ancak hemen çözümlenebilecek bir durum olmadığını, anne için bir eğitim ve rehabilitasyon sürecine ihtiyaç olduğunu belirten Cibo, annenin hastanenin psikiyatrisine yönlendirildiğini ve ilaç tedavisine başlandığını kaydetti.

Sosyal hizmet uzmanlarının da bahse konu eve haftada bir gün giderek incelemelerde bulunduğunu, ayrıca ailenin haftanın belirli günlerinde daireye çağırılarak gerekli görüşmelerin gerçekleştirildiğini söyleyen Cibo, “ailenin yaşam biçiminin değiştirilmesi için bir sürece ihtiyaç vardır” dedi.

14, 15 ve 9 yaşlarındaki çocuklar için ellerinden gelen uzman yardımının yapılacağını belirten Sosyal Hizmet Uzmanı Cibo, “14, 15 yaşındaki çocukları ve zihinsel geriliği olan 9 yaşındaki çocuğu yerleştirebileceğimiz bir kurumumuz yoktur” diye konuştu.

Haberimizin yayınlandığı gün, ‘Seat Volkswagen Audi Group’, Mağusa’da kötü şartlarda yaşam süren çocuklar için, gıda yardımında bulunurken; Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim gören bir grup öğrencinin de, bundan böyle belirli dönemlerde gıda yardımda bulunmaya hazır oldukları bildirildi.

 

SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NDEN AÇIKLAMAbagis (1) - Kopya

Öte yandan Sosyal Hizmetler Daire’sinden haberle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: Lefkoşa.

Gazetenizin 31 Ağustos 2014 tarihli, "Bu Çocukları Kurtarın" başlıklı haberi üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi, habere konu olan anne ve üç çocuğu hakkında açıklama yapma gereği duymuştur.

Gazimağusa’da Gülseren Bölgesi sakinleri tarafından bölgede yaşayan 3 erkek çocuğun insanlık dışı yaşam sürdüğü ihbarı Gazimağusa Kaymakamlığı’na yapıldığı andan itibaren,  Gazimağusa Sosyal Hizmetler Dairesi yetkilileri ihbarı dikkate alarak söz konusu 3 çocuğun ve annenin yaşadığı evi ziyaret etmiştir. Ziyarette sosyal hizmet görevlileri tarafından evde 14 ve 15  yaşında iki erkek çocuğunun hijyenden uzak şartlarda yaşadığı tespit edilmiş; 8 yaşındaki küçük çocuğun ise akrabalarının yanında kaldığı,  herhangi bir riskli durumunun olmadığı saptanmıştır.

Sosyal Hizmetler Dairesi, Gazimağusa Polis Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, evin sürekli denetlenmesi için harekete geçmiştir. Ziyarette anne tarafından çocuklarının psikolojik sıkıntıları yetkililere iletilmiş ve çocukların tedavisi için Sosyal Hizmetler Dairesi Psikoloğuna yönlendirilmiştir. Annenin içinde bulunduğu durumu dikkate alan Sosyal Hizmetler Dairesi yetkilileri,  danışmanlık hizmeti sunarak anneyle görüşmelere başlamıştır. 8 yaşındaki küçük çocuğun zihinsel engelli olduğunu gözlemleyen Daire Psikoloğu, hem çocuğu hem de anneyi Psikiyatriye sevk etmiş ve tedavilerine başlanması için girişimde bulunmuştur.

Ailenin yaşam biçiminin değiştirilmesi için, eğitim sürecinin başlatılması gerekmekte, bu da Daire tarafından sürdürülecek uzun vadeli bir çalışmayı kapsamaktadır.

Sosyal Hizmetler Dairesi, söz konusu anne ve çocuklarının içinde bulunduğu durumdan kurtulması ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi için, ilgili kurumlarla işbirliği içinde üzerine düşen görevi yerine getirmektedir.”

 

“VOLKSWAGEN’DEN DUYARLI DAVRANIŞ”

Yardıma muhtaç bu 3 çocuk için, ‘Seat Volkswagen Audi Group’ gıda yardımı yaptı. Grup Başkanı Süleyman Garip, Yönetici başkanı Gökhan Kurt ve grup üyeleri Sertan Öztemel, Mesut Oral, Nehmet Köse, Emre lambasuyucu ve Fırat Argüden, geçtiğimiz gün bağışta bulundu. Bahse konu yardıma muhtaç çocuklara devlet sahip çıkana kadar yardımlarını esirgemeyeceklerini belirttiler.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA