24 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa26°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C

BRUSELLA HASTALIĞI İNSANA BULAŞTI

Brusella hastalığı insana bulaştı

25 Eylül 2014 Perşembe 10:30

20140923_102940İNSANA BULAŞTI

Karpaz bölgesindeki bir ağılda görülen Brusella hastalığı insanlara da bulaştı. Ağılındaki hayvanlarının Brusella hastalığına yakalandığını ve tüm hayvanlarının düşük yaptığını belirten Ali Çoban isimli vatandaş, kendisine ve yanında çalışan işçisine de Brusella hastalığı teşhisi konulduğunu belirtti.

İNSANLARA BULAŞMA

Hastalık inek sütlerinin herhangi bir pastörizasyon işlemine tabi tutulmadan tüketilmesi, peynir ve hellim üretiminde kullanılması ile bulaşıyor. Hastalıklı hayvan gübresi kullanılan toprakta yetişen taze sebzelerle de hastalığın bulaşabildiği ifade edilirken, hastalık kana geçerek kemik iliğine, eklemlere, sinirlere, beyine ve özelliklede cinsel organlara yerleşiyor. İnsanlarda üşüme, dalgalı ateş ve terleme, karın ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Ateş 40 o C' nin üstünde olup, gebe kadınlarda düşüklere neden olur. Erkeklerde kısırlık oluşturan hastalık bazen ciddi komplikasyonlar sonu hastalık ölümle sonuçlanabilir.

           

Erkut Yılmabaşar/dETAY GAZETESİ

Karpaz bölgesinde hayvan üreticilerinde Brusella hastalığı tespit edildi. Karpaz bölgesinde bulunan Çayırova Köyü'nde hayvan üreticiliği yapan Ali Çoban isimli vatandaş ile ağılında çalıştırdığı işçisinin Brusella hastalığına yakalandığı öğrenildi.

Ali Çoban, Ocak ayında başkasından aldığı koyunların Brusella hastalığı olmasından dolayı zor günler geçiriyor.

Ocak ayında Kilitkaya köyünden aldığı 85 küçükbaş hayvanın Brusella'lı çıkması nedeni ile mandırasında bulunan 300 küçükbaş hayvanın telef olduğunu, hayvanlarının düşük yaptığını anlatan Ali Çoban, bu hastalığın kendilerine de bulaştığını belirtti.

Gazetemize konuşan Ali Çoban isimli vatandaş, Veteriner Dairesi'ni aradığını, dairenin mandırasına gelip, hayvanlardan 2 kez kan aldığını ve kendilerine hastalıklı hayvanlarını kendilerinin imha etmelerinin gerektiğinin söylendiğini anlattı.

"BU HASTALIK BİZE DE BULAŞTI"

Temmuz ayının başında yaptırdıkları testlerde Brusella hastalığının kendilerine de bulaştığını belirten Ali Çoban, çiğ süt, çiğ pastırma ve peynirden hastalığın vatandaşlara da bulaşabileceği uyarısında bulundu. Çoban ayrıca iyi pişirilmemiş etten de hastalığın bulaşabileceğini söyledi.

"BRUSELLA TEDAVİSİ GÖRÜYORUZ"

Şu anda Brusella tedavisi gördüğünü belirten Ali Çoban “3 çeşit ilaç içiyoruz, 6 hafta bu tedavi sürecek” diye konuştu. Devletin kendilerine yeteri kadar sahip çıkmadığını da belirten Ali Çoban, hayvanların yakalandığı hastalık nedeniyle ciddi bir zarar ettiğini de kaydetti.

"HASTA HAYVANLARI KASABA VERDİK"

Hastalık sonucunda, 300 baş koyundan, 100 baş hayvanının kaldığını söyleyen Çoban, "Dünya kadar zarar ziyanım var 700 TL’ye aldığımız hayvanları Brusellalı diye 250-300 TL’ye kasaba verdik" dedi.

 

"DEVLET İLGİLENMEDİ"

Tüm bu yaşadıklarından sonra devletten yeteri kadar ilgi göremediğini hatta dairenin gelip kendisine 2 kez de ceza kestiğini söyleyen Ali Çoban üzerinden de hayvan alıp satmasının da yasaklandığını belirtti. Ülkenin ciddi bir risk altında olduğunu bu kadar sorumsuz davranan bir yapının kabul edilemeyeceğini belirten Ali Çoban yetkililere, Brusella konusunda ciddi bir mücadele yapılması çağrısında bulundu.

**********************************************************************

BRUSELLA HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında "Yavru atma", "Malta humması" veya "Dalgalı humma" olarak bilinen hastalığa, Brusella denilen bir mikrop neden oluyor. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapıyor. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları (son'u) ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getiriyor. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla oluyor.

Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile çevreyi bulaştırırlar. Mikrobu taşıyan hasta hayvanların çoğu, yavru attıktan sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atmalar genellikle gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin ileri devrelerinde olur. İnek, koyun ve keçilerde, birinci yavru atımından sonra, ikinci atık olayları nadiren görülür. Brusella’da genellikle hasta hayvanları tedavi yoluna gidilmez. Hastalar ayrılarak mezbahaya gönderilir. Sığırlarda ihbarı mecburi hastalıklardandır.

İNSANLARA BULAŞMA

İnfekte inek sütlerinin herhangi bir pastörizasyon işlemine tabi tutulmadan tüketilmesi, peynir veya tereyağı üretiminde kullanılması önemli infeksiyon kaynaklarıdır. Peynir, çökelek halinde bekletildiği zaman Brusella’nın yaşam süresi 3 aya kadar çıkar. İnfekte hayvan gübresi kullanılan toprakta yetişen taze sebzelerle de hastalığın bulaşabildiği bildirilmektedir. İnsandan insana bulaşma ya çok seyrek yada hiç görülmemektedir. Yaralı deriden veya ağızdan alınan mikroorganizma önce en yakın lenf yumrularına, oradan kana geçerek kemik iliğine, eklemlere, sinirlere, beyine ve özelliklede cinsel organlara yerleşerek hastalık oluşturmaya başlar. İnsanlarda hastalık belirtilerinin görülmesi halinde hemen bir doktora başvurulması gerekir.

KLİNİK BELİRTİLER

Sığırlarda görülen başlıca klinik bulgular, yavru atma, kısırlık, mastitis ve ateştir. Abortlar, gebeliğin her döneminde olmakla birlikte, genel olarak gebeliğin 6-8' inci aylarında meydana gelir. İnsanlarda üşüme, dalgalı ateş ve terleme, karın ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Ateş 40 o C' nin üstünde olup, gebe kadınlarda düşüklere neden olur. Erkeklerde orşitis sonu kısırlık şekillenir. Bazen ciddi komplikasyonlar sonu hastalık ölümle sonuçlanabilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA