23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara10°C

BRİTİSH UNİVERSİTY OF NİCOSİA'DAN “SAĞLIK TARAMASI”

“Sağlık Haftası Etkinlikleri” kapsamında Girne Ramadan Cemil Meydanı’nda ve Lefkoşa Özok Hyundai Plaza’da bir “Sağlık Taraması” organize edildi.

British University of Nicosia'dan “Sağlık Taraması”

19 Nisan 2016 Salı 12:12

British University of Nicosia (BUN) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Feray Gökdoğan önderliğinde, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bölüm öğrencilerinin, eğitim-öğretim kapsamında edindiklerini topluma sunmak ve Kuzey Kıbrıs’ta kronik hastalıklarda risk faktörleri ile mücadeleye katkı sağlamak üzere, “Sağlık Haftası Etkinlikleri” kapsamında Girne Ramadan Cemil Meydanı’nda ve Lefkoşa Özok Hyundai Plaza’da bir “Sağlık Taraması” organize edildi.

Organizasyonda BUN Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm öğrencileri, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Anestezi Bölümü öğrencileri uygulamacı olarak yer alırken, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü öğrencileri de etkinliğe kayıt kabul bölümünde destek vermiştir. Girne halkının ve turistlerin ilgi gösterdiği sağlık taramasında; Tansiyon Ölçümü, Kan Şekeri Ölçümü, Solunum Testi (Spirometre), Boy –Kilo, Bel-Kalça Ölçümü, Maketler Üzerinde (meme ve testis) Muayene, Alkol-Sigara Bağımlılığı Testleri yapıldı.

BUN Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Feray Gökdoğan, Girne ve Lefkoşa’da gerçekleştirilen sağlık taramasının amacını şu sözlerle ifade etti.

“Dünyada ölümlerin ve sakatlıkların başlıca nedenlerinden biri, kronik hastalıklardır. Kronik hastalıklar ‘tam olarak tedavi edilemeyen ve iyileşme göstermeyen uzamış durumlar’ olarak tanımlanmaktadır. Dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde hızla artış gösteren kronik hastalıklar, mevcut sağlık hizmetlerini zorlamakta ve sağlığa ayrılan bütçenin önemli bir bölümünü tüketmektedir.

Kronik hastalıklara bağlı ölümlerin 2010 ve 2020 yılları arasında bütün dünyada %15 artacağı; en büyük artışların ise Afrika, Güneydoğu Asya ile Doğu Akdeniz bölgelerinde yaşanarak %20’nin üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu bağlamda, Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Kuzey Kıbrıs’ın bu ölümcül tehditten önemli ölçüde etkileneceği varsayılmaktadır.

Dünya çapında 2008 yılında meydana gelen 57 milyon ölümden 36 milyonu, yani yaklaşık üçte ikisi (%63) kronik hastalık kaynaklıdır. Kronik hastalıklara bağlı ölümlerin başlıca nedenlerini kardiyovasküler hastalıklar (%48),  kanserler (%21),  astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalıkları (KOAH) (%12) ve diyabetes mellitus (%3) oluşturmaktadır.  Kronik hastalıkların altında yaygın, önlenebilir risk faktörleri yatmaktadır. Kronik hastalıkların çoğu;  tütün kullanımı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve alkolün zararlı kullanımı gibi başlıca dört davranışla yakından ilişkili olup; hipertansiyon, aşırı kilo/obezite, hiperglisemi ve hiperlipidemi gibi metabolik değişikliğe yol açabilmektedir. Kronik hastalıklarda risk faktörleri ile mücadele, ulusal politikalar ve uzun vadeli stratejiler geliştirilerek başarıya ulaşabilmektedir. Topluma yönelik girişimlerin planlanması ve uygulanması için ülkenin altyapısına uygun, hedefleri belirlenmiş, uygulanabilir ve kanıta dayalı politikalara gereksinim duyulmaktadır.

Bugün üniversitenin görevleri; eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmet olmak üzere üç grupta toplanmaktadır. Bu doğrultuda British University of Nicosia Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Anestezi Programındaki öğrencilerin dönem sonu etkinliği olarak Kıbrıs’ta kronik hastalıklar, kronik durumlar ve risk faktörlerine ilişkin toplumu yansıtan güncel ve güvenilir veri toplanmasının yanısıra, topluma sağlık eğitimi sunması planlanmıştır. Bölüm öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz sağlık taramasının sonuçlarını önümüzdeki süreçte Sağlık Bakanlığı’yla paylaşacağız. Halkımızın gösterdiği ilgiye teşekkür ederiz”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA