28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

BREXİT VE DOĞRUDAN TİCARET TÜZÜĞÜ KC MECLİSİNDE

KC Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, İngiltere’nin son yıllarda AB içerisinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne engeller çıkarmadığını, hatta aksine KC tezlerine destek olduğunu iddia etti.

Brexit ve Doğrudan Tİcaret Tüzüğü KC Meclisinde

29 Haziran 2016 Çarşamba 15:01

 

Politis ve diğer gazeteler, İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) kararının Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi Dışişleri Komitesi’nde ele alındığını, Dışişleri Bakanı Kasulidis’in de komite üyelerine bilgi verdiğini yazdılar.

Gazete, Dışişleri Komitesi Başkanı Yorgos Lillikas’ın Kasulidis’e “İngiltere’nin AB’den ayrılmasının,  doğrudan ticaret tüzüğünün geri çekilmesi için bir fırsat teşkil edip edemeyeceği” sorusunu yönelttiğini, Kasulidis’in ise bu soruya, “İngiltere’nin son yıllarda Güney Kıbrıs’a herhangi bir engel çıkarmadığı, hatta Rum tezlerine destek olduğu” yanıtını verdiğini aktardı.

Habere göre Kasulidis, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti tarafından bugüne kadar bu yönde çok girişim yapıldığını ifade ederek “AB kurumlarının, gereksiz tepkilere yol açacak ve müzakere sürecini etkileyecek bir şeye sebep olmak istemediklerini” vurguladı.

“İNGİLTERE BİZİ KURTARDI”

Kasulidis, “son yıllarda İngiltere’yi karşılarında engel olarak bulmadıklarını, hatta İngiltere’nin, geçtiğimiz mart ayında Türkiye-AB arasında mülteci anlaşmasının imzalanabilmesi için müzakere başlıklarının açılması adına Rum hükümetine yönelik baskı yapılması söz konusuyken, kendilerini kurtardığını” açıkladı.

İngiltere’nin AB’den ayrılışı sonrasında İngiliz Üsleri ve burada AB vatandaşı olarak ikamet eden kişilerin durumlarının ne olacağının sorulması üzerine ise Kasulidis, üslere ilişkin bazı konuların İngiltere ile AB arasındaki bütünlüklü müzakerelerde çözüleceğini belirtti ve aceleye gerek olmadığının altını çizdi.

Üsler bölgesinde yaşayanların durumuna ilişkin AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde Güney Kıbrıs’ın taleplerinin ne olacağı konusunda seçeneklerin Hukuk Dairesi tarafından incelenmekte olduğunu da vurgulayan Kasulidis, ayrıca Gümrük Birliği ve eğitim konularında da Güney Kıbrıs’ın ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceğinin ele alınmakta olduğunu belirtti.

“İSRAİL TÜRKİYE İÇİN BİZİMLE İLİŞKİLERİNİ BOZMAZ”

Gazete, Kasulidis’in ayrıca Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşma ve Türkiye’nin Rusya’dan “özür dilediği” iddialarına ilişkin sorulara da yanıt verdiğini yazdı.

Kasulidis, Kıbrıs Cumhuriyeti ile İsrail’in ilişkisinin her iki ülkenin de faydasına olduğunu, bu yüzden de İsrail’in Türkiye için kendileriyle olan ilişkisini bozmasını beklemediğini belirterek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun dünkü açıklamalarına atıfta bulundu.

Kasulidis, Türkiye’nin Rusya’dan özür dilediğine dair sorulara ise, “gizli diplomasi yürütüldüğü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’dan değil pilotun ailesinden özür dilediği” yanıtını verdi.

Habere göre Lillikas ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “her zaman Türk tezlerini benimseyen İngiltere’nin AB’den çıkışından faydalanması gerektiğini toplantıda dile getirdiğini” söyledi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Çıkış İçin Eylül’e Kadar Fırsat – Eylül’de Çıkış Başvurusu İstiyorlar”.

Simerini: “AB İngiltere’den Ekspres Ayrılık İstiyor – AP Çıkış Kapısını Gösterdi”.

Alithia: “Goodbye Boys – Birleşik Avrupa Cameron ve İngilizleri Selamladılar”.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA