29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

BR-EXIT, İNGİLTERE AB'DEN AYRILIYOR

BR-EXIT, İngiltere AB'den Ayrılıyor. Tarihi AB referandumunda resmi olmayan sonuca göre İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrılmayı seçti. AB karşıtları, birlikte kalmak isteyenlere 4 puan fark attı.

BR-EXIT, İngiltere AB'den Ayrılıyor

24 Haziran 2016 Cuma 08:59

İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık'ta milyonlarca seçmen, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını oylamak için dün sandık başına gitti. 382 seçim merkezinin 374'ünde oy sayım işlemi tamamlandı.

4 puanlık fark

Referandum için kayıt yaptıran 46 milyon 500 bin seçmenden yüzde 72,2'si sandık başına gitti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre AB karşıtlarının oranı yüzde 52'ye ulaşırken AB yanlıları yüzde 48'de kaldı. BBC, aradaki farkın kapatılamaz seviyede olduğuna dikkat çekerek referandumdan ayrılma sonucunun çıkacağını duyurdu. AB'den ayrılma (Brexit) yönünde oy kullananların sayısı 16 milyon 800 bin, "AB'de kalalım" diyenlerin sayısı ise 15 milyon 700 bini buldu.

AB'den ayrılma kararı alan ilk ülke

Büyük Britanya böylece AB'den ayrılma kararı alan ilk ülke olarak tarihe geçti. Kısaca Brexit olarak anılan ayrılık kararının AB'yi de ağır bir siyasi krizle yüz yüze bırakacağı tahmin ediliyor.

Birçok AB'li politikacı İngilizleri ayrılık kararının sonuçları karşısında uyarmıştı. Brüksel, İngiltere'de alınan kararın hoşnutsuz başka AB üyeleri için örnek oluşturmasından kaygı duyuyor.


Cameron'ın siyasi geleceği belirsiz

Gözlemciler, sandıktan çıkan sonucun AB'de kalma yönünde kampanya yürüten Başbakan David Cameron'ın siyasi geleceğini de belirsiz hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA