23 Kasım 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara11°C

BÖLGECİLİK TARİHE KARIŞIYOR!

Ülkemizde seçim aritmetiğinin ciddi şekilde değişmesine yol açacak Seçim ve Halkoylaması (değişiklik) yasası dün Meclis Genel Kurul toplantısında onaylandı.

Bölgecilik tarihe karışıyor!

06 Haziran 2016 Pazartesi 19:40

LEFKOŞA’DAKİ SEÇMEN İSKELE’DEKİ ADAYA OY VEREBİLECEK

Meclis Genel Kurul toplantısında dün görüşülerek onaylanan Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası, ülkemizdeki seçim aritmetiğini ciddi şekilde değiştirecek bir yasa tasarısı olarak dikkat çekiyor. Yasa tasarısı, seçimlerde farklı bölgelerde bulunan milletvekili adaylarına da oy verebilme imkanı sağlıyor. Örneğin Lefkoşa’da yaşayan vatandaş, İskele bölgesinde millitvekili olan milletvekili adayına oy verebilecek. Bu yapı ise politik arenanın tek seçim bölgesi haline dönüşmesine neden olurken, bölgecilik ve particilik gibi kavramların ortadan kalkmasına yardımcı olabilecek daha demokratik bir yapıyı müjdeliyor.

ÇAKICI-DENKTAŞ TARTIŞMASI

Ülkemizin geleceğinin daha demokratik bir yapıya bürünebilmesi açısından büyük önem taşıyan Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nın görüşüldüğü Genel Kurul toplantısında, TDP milletvekili Mehmet Çakıcı ile DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş arasında ilginç bir tartışma da yaşandı. Yasanının tartışılmasının ertelenmesi talebinde bulunan Serdar Denktaş, TDP milletvekili Mehmet Çakıcı’nın “Karma oyların düşüklüğünden çekiniyor” şeklindeki yorumundan sonra erteleme talebini geri çekti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı oybirliği ile kabul etti.

Genel Kurul, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen ve doğrudan Genel Kurul’un gündemine alınan “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nın” bazı maddelerinde değişiklikleri yaptı ve oybirliği ile onayladı. 
Yasaya Meclis’te bulunan 38 milletvekili olumlu oy kullandı.

Yoğun tartışmalarla görüşülmeye başlayan yasanın haftaya ertelenmesini ve komitede yeniden irdelenmesini öneren DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın eleştirileri ve “karma oydan endişeleniyor” demesi üzerine önerisini geri çekti.

Serdar Denktaş, yasanın ikinci maddesi üzerine söz aldı. Denktaş, ilgili yasanın içeriğini tartışabilmeye fırsat vermek için haftaya görüşülmek üzere ertelenmesini önerdiğini söyledi.

Denktaş, yasanın komitede yeterince tartışılması, hem halkın beklentisi hem karma hem de çarşaf liste konusunda çalışma yapmak üzere olanak verilmesi için ertelemenin fayda getireceğine inanç belirtti.

Bireysel düşünerek değil halkı düşünerek hareket ettiklerini, komiteyi kurabileceklerini, yasanın iyice hazmedilmesi için bunu önerdiklerini söyleyen Denktaş, konunun kamuoyunda da çok tartışıldığını, bu yüzden Meclisteki partilerin yeniden çalışmasını önerdiğini kaydetti.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yasa çalışmalarını irdeleyerek, Denktaş’ın önerisine oyunun ret olduğunu vurguladı.

Çakıcı, bu yasa çalışmalarının ciddi bir şekilde ve uzun bir zaman sürdükten sonra uzlaşıyla Meclis’ten geçtiğini anlatarak, Denktaş’ın haftaya erteleme önerisi getirdiğini, endişesinin; “karma oy düşüklüğü olduğunu” iddia etti.

Çakıcı, yasada bölgeleri düşünerek kota bıraktıklarını, bölgelere duyarlılık getirdiklerini, son derece demokratik bir yasa ortaya koyduklarını, ancak Denktaş’ın hiç tartışılmayan öneri getirdiğini ifade ederek, bu yasanın geçirilmesini, yeni tartışmalara girilmemesini istedi.

Denktaş da yeniden söz alarak, karma oydan çekinmediğini, en çok oy alan kişilerden biri ve parti olduklarını belirterek, önerisini geri çektiğini söyledi ve yasanın tartışılmasını istedi.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, önemli bir yasanın görüşüldüğünü, kamuoyunun da büyük beklentisi olduğunu ifade ederek, süreci bilen bir kişi olarak Denktaş bu konuda irade koymasaydı bu yasanın görüşülemeyeceğini, komitedeki tavrından dolayı bu yasanın burada olduğunu kaydetti.

Karma oyun ülkede iyi bir şekilde tartışılması gerektiğini, bunun ciddi ve sağlıklı bir şekilde değerlendirmesinin önemine işaret eden Soyer, karma oyun bireyciliği desteklediğini, bir kısım odaklara hizmet ettiğini işaret etti ve partilerin bu konuda komiteyi kurarak tartışması gerektiğini söyledi.

ERHÜRMAN

CTP  Genel Sekreteri Tufan Erhürman da, CTP olarak yasanın değiştirilmesine yönelik çok ciddi katkılar koyduklarını anlatarak, karma oy ile ilgili sıkıntıların olduğunu ancak bazı olumlu tarafları da olduğuna işaret etti ve partiler ile kamuoyunun bu konuda çalışmasının önemine işaret etti.

Erhürman, bu konuda parti olarak çalışacaklarını ve değerlendirmeler yapacaklarını, parti görüşünü oluşturup açıklayacaklarını söyledi.

Yasanın görüşülmesini ve oylanmasını isteyen Erhürman, daha sonra yasanın yeniden ele alınıp gerekli desteği verebileceklerini kaydetti.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün de, önemli bir yasanın gündemde olduğunu, yasanın önemli içerikler ve değişiklikler  öngördüğünü, biraz daha tartışmalar yapılabileceğini ifade ederek, Meclis iradesinin bu yasanın görüşülmesi yönünde olduğunu anladığını belirtti.

Karma oyun particiliği zayıflattığını, etkilediğini, disiplini öldürdüğünü, oy vereni de zora soktuğunu ifade eden Özgürgün, örneğin çarşaf listede karma yapılması durumunda kimsenin 45 dakikadan erken işin içinden çıkamayacağına inandığını söyledi.

Karmanın tartışılması gerektiğini, yasa geçtikten sonra da bunun en erken zamanda yapılması gerekliliğine işaret eden Özgürgün, sadece karma değil diğer konuların da tartışılacağı komiteye sıcak baktıklarını söyledi.

TAÇOY

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy da, karma oy konusundaki düşüncelerini ortaya koyarak, yasanın üçüncü maddesinin kaldırılmasını önerdi ve “2 yıllık ikametgah” arayan madde oybirliği ile kaldırıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA