30 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara14°C

BOKO HARAM'IN SKANDAL TABLOSU! 2000 SEX KÖLESİ

Boko Haram'ın skandal tablosu! 2000 sex kölesi

14 Nisan 2015 Salı 16:46

Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı rapora göre, Nijerya’da terör örgütü Boko Haram geçen yıldan beri iki bin kadını kaçırdı. Örgütün raporunda kaçırılan kadınların seks kölesi olarak kullanıldıkları yer aldı

Kadınlar seks kölesi yapılırken genç erkeklerin de kaçırılıp terör örgütüne asker olarak hizmet etmeye zorlandıkları raporda belirtildi.

Boko Haram’ın kaçırdığı genç kızlar ve kadınların zorla evlendirildiği belirtilirken, terör örgütünün işgal altında tuttuğu bölgelerde İslam’ı kendi kurallarına uyguladığı belirtildi.

276 öğrenciyi kaçırmışlardı Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda Boko Haram’ın insanlık suçu işlediğine dikkati çekilerek, geçtiğimiz yıldan beri beş bin 500 sivilin ölümünden sorumlu olduğu vurgulandı.

Raporda, Boko Haram’ın 14-15 Nisan 2014’de, 276 kız çocuğunu okullarının yatakhanesinden kaçırmasının yıl dönümü olduğuna da dikkat çekildi.

Kaçırılan kızların bir bölümü hasta veya tecavüzler nedeniyle hamile olduklarından dolayı serbest bırakılırken, bazıları da terör örgütünün elinden kaçabilmişti.

150413142515_chibok_624x351_ap_nocredit

Kaçırılanlar geri dönmeye bilir

Yüzlerce  genç kızın Boko Haram militanlarınca kaçırılmasının birinci yıldönümünde ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari kızların evlerine dönebilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi ancak bazılarının hiçbir zaman bulunamayabileceğini de itiraf etti.

Yeni Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, "Chibok kızlarının kurtarılıp kurtarılamayacağını bilemiyoruz. Nerede oldukları meçhul. Ne kadar istesem de onları bulacağım sözünü veremem." dedi.

Genç kızların Chibok’taki okullarından kaçırılmasının yıldönümünde Nijerya'da ve dünyanın çeşitli yerlerinde dini anma törenleri ve yürüyüşler düzenleniyor.

Uluslararası Af Örgütü, yayımladığı yeni raporunda 2014 başından bu yana Boko Haram’ın Nijerya’da en az 2 bin kızı ve kadını kaçırdığını ve bu insanların aşçı, seks kölesi veya militan olarak kullanıldığını bildirdi.

Tıklayın - Boko Haram'dan kaçmayı başaran kızlar anlatıyor

Chibok saldırısından bir ay sonra Boko Haram'ın lideri Ebubekir Şeku, kaçırılan kızların İslamiyeti kabul ettiğini ve evlendirildiklerini açıklamış; bu da kızların savaş ganimeti ve seks kölesi olarak kullanıldıkları kaygılarına yol açmıştı.

Goodluck Jonathan: Üzüntü duyuyorum

140529105651_president_goodluck_jonathan_624x351__nocredit

Ülkede geçen hafta yapılan seçimleri kaybeden Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Borno eyaletine bağlı Chibok'tan 200’ü aşkın kız öğrencinin kurtarılması çabalarının "siyasetin gerisinde kalmasından üzüntü duyduğunu" belirtti.

"Chibok kızları"nın bulunması için kampanya yürüten gruplar Goodluck Jonathan'ı kızları bulmak için yeterince çaba harcamamak ve kuzey bölgelerinde altı yıldır süren Boko Haram isyanıyla mücadele etmemekle suçluyor.

"Bring Back Our Girls" (Kızlarımızı Geri Getirin) grubunun sözcüsü Ayşa Yesufu, BBC’ye yaptığı açıklamada hükümetin başlangıçta kızların kaçırılmış olduğuna inanmadığını anlattı.

Cumhurbaşkanının, kızların kaçırılması sırasında yaşanan ilk karışıklıktan Borno eyaletini yöneten rakip partiyi sorumlu tuttuğu belirtildi.

Seçimlerde Jonathan'ı geride bırakarak seçilen asker kökenli Muhammadu Buhari, 29 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlayacak.

 Kız öğrencilerin akıbeti meçhul

Bugün başkent Abuja’da düzenlenen törende kayıp olan 219 kızı temsilen yine aynı sayıda genç kız yürüyecek.

Londra ve Washington’da da benzer yürüyüşler yapılması planlanıyor.

Pazartesi günü kuzeydoğudaki Gwozo kentinde yaşayan bir kadın, üç hafta önce 50 dolayında kızı kendi evinin yakınındaki büyük bir evden çıkarken gördüğünü söyledi.

BBC’nin Nijerya muhabiri Will Ross, Chibok’tan kaçırılan 219 kızın aileleri için son bir yılın tam bir azap olduğunu belirtiyor.

Bir anne BBC’ye, "19 yaşındaki kızının giysilerini, her an eve dönecekmiş gibi hergün katlayıp düzenlediğini" anlattı.

Kaçırılanların bazıları, son askeri operasyonlar sırasında kaçıp kurtulmayı başardı ama Chibok'taki okuldan kaçırılanların çoğu bulunamadı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA