26 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa29°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele29°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

BM’DE KIBRIS KRİZİ

BM’de Kıbrıs Krizi

18 Eylül 2014 Perşembe 16:01

BM'den “Al-ver’in son aşamada yapılacağı" yönünde bir açıklama geldi. Açıklamalara tepki gösteren Güney Kıbrıs kriz çıkardı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, Kıbrıs müzakerelerinde sonuca varılması için al-ver yapılması gerektiği yönündeki açıklaması krize neden oldu. Bu açıklamaya tepki gösteren Kıbrıs Rum kesiminin baskısı üzerine, BM'den “Al-ver’in son aşamada yapılacağı" yönünde bir açıklama geldi. Ban, geçtiğimiz gün, BM Yıllık Olağan Genel Kurulu nedeniyle, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, tarafların Şubat 2014’te imzaladığı ortak açıklamaya sahip çıkması gerektiğini ve nihai bir antlaşma metni için al ver yapılması gerektiğini söyledi.

Rum basınına göre, Ban’ın basın toplantısında kullandığı ifadeler üzerine Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, “al-ver yapılması” ifadesine açıklık getirilmemesi halinde geçtiğimiz akşam planlanan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yemeğe ve dünkü toplantıya katılmayacağı tehdidinde bulundu.

BAN’IN AÇIKLAMASINA AYAR

Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Basın Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise, Genel Sekreterin konuşmasında liderlerin bir sonraki aşama için hazırlıklarına atıfta bulunduğu, al ver sürecinin müzakerelerin son aşamasını oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada, geçtiğimiz akşamki liderler yemeğinin amacının da müzakere sürecinde yol alabilmenin yöntemlerini görüşmek olduğu kaydedildi.Kıbrıs sorununun çok eski olduğu, bugün liderlerden karşılıklı kabul edilebilir çözümler üzerinde anlaşmasını istediklerine işaret edilen açıklamada, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Liderlerle 2-3 yıl önce üç zirve niteliğinde toplantı gerçekleştirdiği, bu ay da yeni bir danışman atandığı kaydedildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA