19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

“BM, SORUMLUNUN ARTIK RUM TARAFI OLDUĞUNU GÖRMELİ”

Sosyal Demokrat Parti (SDP), Mont Pelerin’deki müzakerelerin sonuçsuz kalmasına rağmen, beşli görüşmenin yapılacağı umudunu taşıdığını açıkladı.

“BM, sorumlunun artık Rum tarafı olduğunu görmeli”

22 Kasım 2016 Salı 17:34

“BM’nin, gözetiminde sürdürülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının sorumlusunun Rum tarafı olduğunu görmesi gerektiğini”  kaydeden SDP, Rum tarafına da “paylaşmayı bilme” çağrısı yaptı.

SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı “çözümsüzlüğün faturasını Rum tarafı ödemelidir” başlığıyla yayımladığı açıklamada, yarım asra yakın zamandır Kıbrıs konusunda sürdürülen görüşmelerde gelinen aşamada Rum tarafının katı tutumundan dolayı çıkmaza girilmesinin nedeninin artık belli olduğunu ifade etti.

Tunalı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yıl sonuna kadar anlaşma olabilir vurgusuna karşılık Rum lider Nikos Anastasiadis’in “masadan kaçması ve ikinci İsviçre zirvesindeki art niyetli ve uzlaşmaz tutumu nedeniyle” her iki toplumun da hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti.

Tözün Tunalı, Türkiye ve Yunanistan’ın devreye girmesiyle sorunların aşılmasının uzak ihtimal görülmediğini savunarak, Rum tarafının, anlaşmazlığın bir yarar getirmeyeceğini görmesini arzuladıklarını belirtti.

BM’nin Rum kesimi üzerinde daha etkin olmasını ve gözetiminde sürdürülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının nedeninin artık Rum tarafı olduğunu görmesi gerektiğini ifade eden Tunalı, Türkiye ve KKTC yetkililerinin çözüm için her türlü girişimde bulunduğunu kaydederek sorumlunun Yunanistan ve Rum tarafı olduğu görüşünü belirtti.

Çözümsüzlüğün, adadaki enerji kaynaklarının kullanımını etkileyeceğine işaret eden SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı, Türkiye’nin ada üzerindeki garantörlük hakkını kullanarak atılacak her adımda karşı önlemlerle hak arayacağını kaydetti.

Partisinin, halen Kıbrıs görüşmelerinde sorun yaşanmasına rağmen genç kalınmadığını görerek Rum kesimine çağrıda bulunmak istediğini de belirten Tunalı, “Bu ada senin değildir.Bu ada üzerinde Türk insanları da yaşamaktadır.Paylaşmasını bileceksiniz.İleride daha büyük sorunların yaşanmaması ve Kıbrıs’ın barış adası olması için herkesin büyük özveri ortaya koymasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tunalı, görüşmelerin hayal kırıklığı yaşatmasına rağmen beşli görüşmelerin yapılacağı umudunu taşıdıklarını da ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA