“BM BİR YIL İÇERİSİNDE ANLAŞMA İSTİYOR”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Ulusal Konseyi” bugün topluyor.

12 Kasım 2018 Pazartesi 15:05
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Ulusal Konseyi” bugün topluyor. Toplantının çok hararetli geçeceğini değerlendiren Rum basını, Anastasiadis’in, desantralize federasyon konusunda siyasi partilerin çapraz ateşi ortasında kalacağına işaret ediyor.
Politis, DİSİ dışındaki siyasi partilerin, Anastasiadis’in geçen Salı günkü basın toplantısında anlattığı şekliyle desantralize federasyonu görüşmeye hazır olmadığına işaret ettiği haberi manşetten, “Ulusal Konsey’de Partiler ‘Barikat’ Çekiyor… DİSİ Dışında Bütün Partiler Desantralize Federasyona Mesafeli… Derinya ve Lefke’yi Açıyorlar Ama Başkanlığa Barikat Çekiyorlar” başlığıyla aktardı.
Bugünkü Konsey toplantısında Anastasiadis’ten, Salı günkü basın toplantısında söyledikleri ve desantralize federasyon önerisinin esasına ilişkin izahat isteneceğine dikkat çekilen haberde, DİSİ dışındaki partilerin, Anastasiadis’in önerisini tartışmaya ve belki birlikte şekillendirmeye hazır görünmediği, her birinin farklı sebeple öneriye karşı çıktığı kaydedildi.
Habere göre Anastasiadis’in, desantralize federasyon önerisinin iki bölgeli iki toplumlu federasyona ters olmadığını ve Guterres Çerçevesi’ne eklenebileceği görüşünü savunması, kendisine yöneltilen, siyasi eşitliğin anlamını devalüe ettiği ve Kıbrıslı Türklerin doğal gaz konularındaki kararlara katılımlarına dair sözleri ile ilgili suçlamalara cevap vermesi bekleniyor.
AKEL, Polit Büro üyesi Hristos Hristofidis aracılığıyla dün, Anastasiadis’in, önünde bir Guterres Çerçevesi varken başka konular açmasını paradoks diye niteledi. “Müzakereler doğru bir zeminde yeniden başlamalı” dedi.
“Müzakerelerin, var olan ve Anastasiadis’in de kabul etmemek için deli olmak gerektiğini itiraf ettiği Guterres Çerçevesi zemini üzerinde başlaması gerektiğini” kaydeden Hristofidis, Çerçeve’nin, “garantilerin kaldırılmasını, Türk askerinin çekilmesini öngördüğünü, ancak Anastasiadis’in, “çabaları ve hatta çözüm zeminini raydan çıkarma riski taşıyan gevşek federasyon konusunu tartışmaya açmasının bir paradoks olduğunu” söyledi.
DİKO Başkan Yardımcısı Alekos Trifonidis partisinin iki bölgeli iki toplumlu, güçlü merkezî hükümeti olan federasyondan yana, konfederasyona ve iki devlet çözümüne tamamen karşı olduğunu söyleyerek, Anastasiadis’ten desantralize federasyon önerisini teferruatlı şekilde izah etmesini beklediğini kaydetti.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, bir soruya karşılık “tarihî liderimizin (Glafkos Klerides) vasiyetinden (iki bölgeli iki toplumlu federasyon) herhangi bir sapma olduğuna inanmıyoruz” demiş olmasına karşın, bugünkü toplantıdan beklentisini açıklamaktan kaçındı. Bugün Ulusal Konsey’de yapılacak görüşmenin beklenmesi gerektiğini belirterek sabır tavsiye eden Neofitu “gerekirse açıklama yapacağız” dedi.
Vatandaşlar İttifakı’ndan Andreas Apostolu ise itiraz ve farklılıkların, Türkiye’ye, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden Rum tarafının mesul olduğu yönünde kullanacağı malzeme vermeyecek şekilde ortaya konulmasını istedi.
“ANASTASİADİS ÇAPRAZ ATEŞTE KALACAK”
Alithia da “büyük ateşler yakması bekleniyor” vurgusuyla verdiği haberi manşetten “Sıcak Patatesler… Ulusal Konsey Menüde Desantralizasyon Ana Yemeği İle Bugün Toplanıyor” başlığıyla aktardı.
Habere göre Konsey üyelerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs geçici danışmanı Jane Holl Lute ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verecek olan Anastasiadis’in desantralize federasyon konusunda siyasi partilerin çapraz ateşi ortasında kalması, bu fikri birlikte şekillendirip kapsamlı öneri haline getirme çağrısının reddedilmesi bekleniyor.
Aynı gazete, bir dizi temasta bulunduğu ABD’den dönen Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Lute’un yakında Ada’ya gelecek olmasına iyimser baktığını, gelişi ile müzakerelerin yeniden başlamasını gündeme getirecek referans şartları üzerinde anlaşmaya varılmasına katkı koyacağına inandığını yazdı.
Habere göre Hristodulidis iyimserliğinin, Lute-Anastasiadis görüşmesinden ve kendisinin ABD ve diğer müdahiller ile yaptığı temaslardan kaynaklandığını belirterek, “Sayın Lute’un, müzakerelerin yeniden başlamasını gündeme getirecek referans şartlarında herkesin mutabık kalmasını sağlamak üzere yakında Kıbrıs’a döneceğini ve diğer müdahil tarafları ziyaret edeceğini değerlendiriyor ve umuyoruz” dedi.
Şu anda referans şartlarıyla ilgili hiçbir gelişme veya görüşme prosedürü bulunmadığını, bunun için Lute’un Ada’ya gelmesi ve diğer müdahil ülkeleri ziyaret etmesi gerektiğini söyleyen Hristodulidis, referans şartları arasında prosedürün sona eriş tarihi de olup olmayacağı sorusuna, Anastasiadis’in bu konuda “en kısa zamanda” tezine sahip olduğu ancak süreyi, müzakere masasına konulacak tez ve önerilerin belirleyeceği cevabını verdi.
“BM BİR YIL İÇERİSİNDE ANLAŞMA İSTİYOR”
Fileleftheros ise “Yıl İçerisinde Anlaşma… BM 2018 İçerisinde Referans Şartlarında Anlaşmaya Varılmasını ve Müzakerelerin Ocak’ta Başlamasını İstiyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde BM’nin, tarafların 2019 başlarında müzakere masasına geri dönmesini gündeme getireceği beklentisiyle, tarafların yıl sonuna kadar referans şartları üzerinde anlaşmasını istediğini, Lute’un yapacağı yeni temas turlarındaki ana muradın bu olduğunu yazdı.
Gazete Lute’un Ankara’ya yapacağı ziyaretin “referans şartlarında anlaşmanın anahtarı olacağını” savunarak, “Lefkoşa, gelişmelerin seyrini Ankara’dan verilecek mesajlar belirleyecek kanaatindedir. Başkanlık’ta, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler takvimlerde ve doğal gaz için komiteler kurulmasında ısrar ederse, referans şartlarında bir anlaşmaya varılmasının, en azından yıl sonuna kadar zor, neredeyse imkânsız olduğu kanaati hakim” ifadelerine yer verdi.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.