28 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa23°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele23°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

BLACK FRİDAY NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?

Bu yazımızda Black Friday’in ne anlama geldiğinden, ne zaman ve neredeler de kutlandığından, neden Black Friday olarak anıldığından bahsedeceğiz.

Black Friday nedir, ne anlama geliyor?

21 Kasım 2018 Çarşamba 12:56

Black Friday yani Kara Cuma, isminden de anlaşılacağı üzere bizlerle yani Türk milleti ile alakalı bir durum değil. Fakat globalleşen dünya bu tarz günlerin daha da ön planda kutlanmasını sağlıyor.

Hemen baştan Black Friday nedir sorusunun yanıtını belirtelim. Black Friday, ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma günü için kullanılıyor. Peki ABD vatandaşlarına göre kutsal bir günden sonra gelen Cuma’ya neden kara demişler. Sonuçta Kara Cuma, akılda bazı olumsuzlukların canlanmasına neden oluyor.

Bu durumun nedeni de son derece basit. Aslında Black Friday ilk zamanlar herhangi bir isme sahip değilmiş. 1932’den beri Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilen Cuma günü, 1961’den sonra Kara Cuma olarak anılmaya başlanmış. Peki ama neden? 

black-friday-2018-indirimleri-768x576.jpg

Kara Cuma, şiddeti de beraberinde getirmiş

Normalde Şükran gününden sonraki Cuma günü, ABD’deki marketler kepenklerini erken saatte açarlar ve geç saatlere kadar da müşterilerine hizmet vermeye devam ederler. Bu hep böyle sürmüş. Fakat sonradan bu yoğun çalışma temposuna indirim kampanyaları da eklenmeye başlamış.

İndirim kampanyalarının işin içine girmesiyle birlikte, alış verişe olan talep de artmış. Bu talep artışı, Şükran gününden sonraki Cuma günlerinin aşırı yoğun geçmesine neden olmaya başlamış. Öyle ki 1961 yılında Philadelpihia’da insanlar yoğunluktan adım atamayacak hale gelmişler.

Trafik yüzünden araçların yerlerinden kıpırdayamadığı ve yoğunluktan insanların birbirini ezdiği o yıl, bu etkinlik Black Friday olarak anılmaya başlanmış.

Amerika haricinde başka ülkelerde de var

Aslında Black Friday ilk olarak Amerika’da kutlanmaya başlanmış. Fakat sonrasında bu günü İngiltere ve Kanada’da kutlamaya başlamıştır. Fakat İngiltere ve Kanada’nın Black Friday olarak adlandırdıkları tarih, ABD’ninkinden farklıdır.

Dünyada genel olarak talep gören Kara Cuma etkinliği ise ABD’de kutlanan Black Friday günüdür. Bu günde dünyanın önde gelen perakendecileri önemli indirimler yaparlar. Özellikle Amerika’da bazı mağazalar, ürünlerini maliyetine satarak yoğun talep görürler.

Son yıllarda ülkemizde de bazı mağazalar Kara Cuma ismi altında çeşitli etkinlikler yapmakta. Elbette bu etkinliklerin, Amerika’daki gibi büyük oranda olduğunu söyleyemeyiz. Fakat yine de normal zamana göre daha fazla indirimin olduğu söylenebilir.

Ülkemizdeki etkinlikler de artıyor

Özellikle son yıllarda, ülkemizdeki Black Friday etkinliklerinin sayısı da artmış durumda. Black Friday nedir, ne değildir bilen pek fazla yok ama bu günde etiketlerin hayli aşağı düştüğü bir gerçek. Zaten bizi ilgilendiren kısmı da bugünde önemli indirimlerin olması. Yoksa Şükran günüymüş, sonrasıymış, bizleri pek ilgilendirmiyor.

Bu yıl 23 Kasım 2018 gününe denk gelen Black Friday kapsamında başta başkent Lefkoşa olmak üzere birçok yerde indirimler yapılıyor. Özellikte elektronik cihazlarda olması gereken indirimler mağazalarda kendisini gösteriyor. 

Güney Kıbrıs'a akın 

2003 yılında sınırların karşılıklı geçişlere açılması ile Kıbrıs'ın güneyinde daha yoğun şekilde göze çarpan indirimlerde Kıbrıslı Türkler yine Güneye akın gerçekleştirecek. Güney Kıbrıs'ta rekor düzeyde indirimlerin olduğunu söylemek mümkün. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA