28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

BİRİNCİ: “GERGİNLİK YERİNE, İŞBİRLİĞİNE VE ÇÖZÜME KATKI KOYACAK ADIMLARA İHTİYAÇ VAR”

Birinci: “Gerginlik yerine, işbirliğine ve çözüme katkı koyacak adımlara ihtiyaç var”

06 Mart 2015 Cuma 12:01

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Dışilişkiler Sekreteri Deniz Birinci, hem Kıbrıs özelinde, hem de Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde, gerginliğe hizmet edecek adımlar yerine, işbirliğine, dostluğa, çözüme ve barışa hizmet edecek adımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Deniz Birinci, Türkiye'nin Ege’deki İskiri (Skyros) ve Limni (Lemnos) Adaları arasında 2 Mart-31 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçek mermilerle tatbikat yapacağına ilişkin A0889/15 sayılı NOTAM'ı yayınlaması ne kadar yanlışsa, hemen ardından NOTAM’ı iptal etmesinin bölgedeki gerilimi daha fazla tırmandırmamak açısından olumlu olduğunu vurguladı. Birinci, Kıbrıs’la ilgili yayınlanan NAVTEX’ler, geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan ve Türk –Yunan ilişkilerinin gerilmesine neden olan NOTAM ve Rum Yönetiminin Rusya ile yaptığı askeri işbirliği anlaşması yerine, diyaloga katkı yapmaya yönelik adımlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Türk-Yunan diplomatik ilişkilerinin daha da güçlenmesinin en büyük arzularından olduğunu belirten Birinci, bu çerçevede yaşanan kısa süreli krizin ardından iki ülke Dışişleri Bakanlıkları’nın Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) görüşmelerinin çerçevesini güçlendirmeyi hedefleyen yeni bir istişare dönemine başlanmasında mutabık kalmalarını selamladıklarını ifade etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yeni Genel Sekreteri Dimitris Paraskevopulos arasında yürütülecek bu yeni sürecin olumlu etkilerinin en erken zamanda Kıbrıs’a da yansımasına ihtiyaç olduğunu belirten Deniz Birinci, “Sekteye uğrayan Kıbrıs Sorunu’na kapsamlı çözüm bulabilmek adına, müzakere masasının yeniden kurulması, Kıbrıslıların daha fazla zarar görmemesi, tüm tarafların en temel amacı olmalıdır” dedi.

Kıbrıslıların tarih boyunca büyük devletlerin ada üzerindeki güç paylaşımı kavgasından yeterince mağdur olduklarını anımsatan Birinci, “Bundan sonra ihtiyaç olan sadece karşılıklı uzlaşı ve barış ortamıdır. Bu bağlamda, özellikle Türkiye ve Yunanistan olmak üzere, ada üzerinde etkin rol oynamaya çalışan tüm yabancı ülkelerin Kıbrıslıların bölgede barış, istikrar ve huzur talebine kulak vermesinin zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“Kotak’ın açıklamaları…”

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DPUG) Dışilişkiler Sekreteri Serhat Kotak’ın, geçtiğimiz hafta TDP'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ledra Palace toplantısı sonrasında yapılan ortak açıklamaya yönelik açıklamaları da değerlendiren Birinci, “Sn. Kotak şunu iyi bilmelidir ki, herhangi bir partinin temsilcisi toplantıya katılıp tam ortak açıklama yapılmadan önce toplantıdan ayrılırsa ve kendi gıyabında yapılacak ortak açıklamada yer almak istemediğini ev sahibi partiye veya Sn. Büyükelçi’ye bildirmezse, bunun tüm sorumluluğu sadece ve sadece kendisine aittir” ifadelerini kullandı.

Herhangi bir parti temsilcisinin kendi ihmal veya hatasını geriye kalan tüm partilere mal etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Birinci, “Toplantıda sonuna kadar kalan tüm partilerin sırf birileri toplantıdan erken ayrıldı diye ortak açıklama yapmaması söz konusu olamaz” dedi.

Bu toplantıların prosedürünün belli olduğunu ve 25 yıldır da aynı şekilde uygulandığını anımsatan Birinci, Kotak'ın itirazının usule aykırı olmasının yanı sıra, içerik yönünden de son derece yersiz olduğunu vurguladı.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA