BİR KAYIP HİKAYESİ: “RESPECT RE, RESPECT”
Oshan Sabırlı yazdı...

29 Nisan 2016 Cuma 13:39
Soğuk bir kış günüydü. Mehmet Ali Talat ile Dimitris Hristofyas, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında biraraya geliyor ve uzun soluklu görüşmeler gerçekleştiriyorlardı.
Kıbrıs’ın kuzeyinden ve güneyinden gazeteciler olarak biz ise, görüşmelerden çıkacak sonuç ve açıklamaları bekliyorduk. Hiç unutmamam, soğuktan tiritir titrediğimiz günlerdi. Lefkoşa eski havaalanının bulunduğu bölgede gerçekleşen görüşmelerde, basına kurulmuş çadırın içinde ısınmaya çalışıyorduk.
O haber takiplerinden birisinde, uzun bekleme saatlerinde, Andreas Manolis ile uzun uzun sohbetler gerçekleştiriyorduk. Kıbrıslı Rum foto muhabir Manolis ile farklı konulardan bahsederken konu dönüp dolaşıp Kayıp Şahıslar’a geldi. Manolis, hem sınırın kuzeyinde, hem de güneyinde defnedilen kayıpların tümünün defin törenlerine katıldığını belirtmişti.
Şaşkın bir vaziyette “tümüne de gidiyor musun yani? Peki neden?” diye sorduğumda, Rum aksanı ile İngilizce olarak “Respect re, respect” (saygı) diye karşılık verdiğini anımsıyorum.
Aslında Manolis’in kardeşinin de kayıp olduğunu o gün öğrenmiştim.
Manolis o gün, o sohbetimizde katıldığı cenaze törenlerinden de farklı anılarını anlattı. Kutlay Erk ile Meral Eroğlu’nun bir araya geldiği ve ortak acıları paylaştığı, ortak gözyaşı döktüğü ve kucaklaştığı zamanlardan detaylar verdi.
***
Ülkenin en sağından en soluna kadar her ailede bir savaş, bir ölüm veya kayıp anısı var. Anlatılamaz bir acı şeklini alan kayıpların hikayeleri ise, huzura kavuşacakları günleri bekliyor.
Birçok kişi CTP’nin ileri gelenlerinden, eski bakan, eski belediye başkanı Kutlay Erk’in babasının kayıp şahıslar listesinde uzunca bir süre kaldığını bilmez. 1963 toplumlararası çatışmalar sırasında hastalanarak Lefkoşa’daki devlet hastanesine yatan ve 23 Aralık’ta arkadaşları tarafından hastaneden alınan ve 44 yıl 5 ay kendisinden hiçbir haber alınamayan bir kayıp olduğu bilinmez Mustafa Arif. Erk’in babası 2008 yılında huzura kavuştu. Minik bir tabutta defnedildi.
Öte yandan 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu’nun kardeşinin kayıplar listesinde olduğunu da bilmez birçok kişi. Meral Eroğlu’nun ağabeyi Hasan Yılmaz Ahmet’in üç arkadaşıyla birlikte 31 Aralık 1963’te Lefkoşa’dan Akıncılar köyündeki evlerine giderken ortadan kayboldu ve 46 yıl boyunca kendilerinden hiçbir haber alınamadı. 2009 yılında kayıp dört Türk’ün kemiklerinin Güney Lefkoşa’da bir çukurunun içinde bulunduğu bildirilene, DNA testi yapılıp defnedilene kadar kayıp olarak kalıverdi Hasan Yılmaz Ahmet.
Bu iki önemli siyasi figürün hikayesi kısmen acı da olsa sonlandı.
İşte böylesi acılardan ve huzura kavuşma hikayelerinden konuşurken, yine Manolis’e döndüm ve sordum “Kardeşinin cesedi bulunsa sevinecek misin Manolis?”. Dudak büktü ve biraz utanarak “oxi re” dedi. Hayatta olmadığını tahmin ettiğini ancak “ya hala yaşıyorsa” diye umudunu ise henüz tüketmediğini aktardı.
***
Savaşın kirli yüzündeki acılar en az 50 yıldır devam ediyor. Hala kayıp yakınlarının umutlarından, kan ve baruttan, şehit edebiyatlarından beslenen siyasi zihniyetler var bu adada. Bunlar yaşanırken, en insani duygular sömürülüyor.
Hatta insanlara acı üstüne acılar veriyor.
O Rum dostum ile konuşmamızdan sonra kayıplar konusuna bakışım çok değişti.
Şimdi bazı acıların sonlanması gerek.
Kayıplar listesine girenler 2001 kişiden şu an hala bulunamayan 888 kişinin ailelerinin acılarına son verilmesi için bilgisi olanların yetkililere ulaşması ve bu ailelerin ve yaşamını kaybettiği tahmin edilen kişilerin ruhlarının huzura kavuşması için çalışma yapılması lazım.
Aslında dinin, dilin, ırkın önemi yok. Kendimize ve insana saygı bu noktada önem kazanıyor.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.