20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

BİR GARİP SINIR DIŞI!

Bir garip sınır dışı!

16 Mayıs 2014 Cuma 16:21

APAR TOPAR SINIRDIŞI

Ülkeye 4 ay önce gelen yabancı uyruklu kadın, polis tarafından çalıştığı evden alınarak, apar topar sınırdışı edildi. Polis, iş yerinden alınarak karakola götürülen Türkmenistan uyruklu kadına, çalışma izninin bulunmadığını gerekçe gösterdi.

 

İHRAÇ VAR GEREKÇE MEÇHUL

İçişleri Bakanlığı ile Muhaceret, Çalışma Dairesi’ne işveren tarafından şikâyet gittiği ve Daire’nin ihraç talebi olduğunu söylerken, Çalışma Dairesi ise ihraç işleminin kendileriyle ilgili olmadığını, muhtemelen polislik bir olaya dayandığını söyledi. İhraç kararını uygulayan polis ise, polislik bir olayın bulunmadığı, Muhaceret’in yazılı emrini uyguladıklarını belirtti.

 

ÖNCE İHRAÇ KARARI SONRA ŞİKÂYET

Çalışma Dairesi’nin haberinin olmadığı ve Daire’nin Güzelyurt Şubesi’ne yapıldığı belirtilen işveren şikâyet tarihinin, sınırdışı kararından bir gün sonra olması ve yabancı uyruklu kadının sınırdışı edildiği güne denk gelmesi dikkat çekti. 

 

KAÇAK DURUMUNA DÜŞÜRÜLDÜ

Ülkeye ön izinle gelen ve ev hizmetlerinde çalışma izni bulunan yabancı uyruklu kadın meçhul bir gerekçeyle sınırdışı edilirken; yasaya ve insan haklarına aykırı davranılarak, kendisine bildirim yapılmadan işvereni tarafından gizlice çalışma izninin iptal edilmesi ve kaçak durumuna düşürülmesine ise yetkili mercilerin göz yumduğu anlaşıldı. 

 

Rana SARRO

Ülkeye 4 ay önce gelen yabancı uyruklu kadın, polis tarafından çalıştığı evden alınarak, apar topar sınırdışı edildi. 13 Mayıs Salı günü iş yerinden alınarak polis karakoluna götürülen Türkmenistan uyruklu 39 yaşındaki Oguljahan Kabayeva isimli kadın, aynı gün Güzelyurt Polis Müdürlüğü ekipleri tarafından uçak alanına götürüldü.

Yabancı uyruklu kadına, polis tarafından çalışma izninin bulunmadığı gerekçe gösterildi.

Yasal olarak kendisine bildirim yapılmadan ve tazminatı karşılanmadan, 8 Mayıs’ta işvereni tarafından iptal edilen çalışma izninin ardından; 12 Mayıs tarihli Muhaceret Dairesi’nin ihraç kararıyla apar topar sınırdışı edilen yabancı uyruklu kadının, ihraç edilmesini sorgulayan gazetemize açıklama yapan yetkili kurumlar ise, topu birbirlerinin üzerine attı.

 

İhraç var gerekçe meçhul!

İçişleri Bakanlığı; Çalışma Dairesi’nin ihraç talebi üzerine, Bakanlığa bağlı Muhaceret Dairesi tarafından ihraç kararı alındığını belirtti. Muhaceret Dairesi ise, izin koşullarına uymadığı ve bakıcılığını yaptığı kadını darp ettiği yönünde Çalışma Dairesi’ne yapılan şikâyet üzerine ihraç kararı aldıklarını belirtti. Bunun üzerine Çalışma Dairesi, ihraç işleminin daire ile bağlantılı olmadığı, dolayısıyla ihraç gerekçesinin bilinmediği ve kendilerine herhangi bir şikâyet ulaşmadığını kaydederek, muhtemelen polislik bir olay üzerine ihraç işleminin gerçekleştirildiğini bildirdi. Güzelyurt Polis Müdürlüğü ise, ihraç edilmesi emrinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’nden geldiğini, polislik herhangi bir olayın bulunmadığını açıkladı.

Önce sınırdışı sonra şikâyet!

Çalışma Dairesi’nin haberinin olmadığı ve Daire’nin Güzelyurt Şubesi’ne yapıldığı belirtilen işveren şikâyetinin tarihinin, sınır dışı kararından bir gün sonra olması da dikkat çekti. Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi’ne yapılan şikâyetin 13 Mayıs tarihinde olduğu görülürken, Muhaceret Dairesi tarafından çıkarılan adadan ihraç emirnamesinin tarihinin 12 Mayıs olduğu belirtildi. Yabancı uyruklu kadın, 13 Mayıs Salı günü de sınırdışı edildi.

 

Yasaya aykırı!

Ülkeye ön izinle gelen ve ev hizmetlerinde çalışma izni bulunan yabancı uyruklu kadın meçhul bir gerekçeyle sınırdışı edilirken; yasaya ve insan haklarına aykırı davranılarak, kendisine bildirim yapılmadan işvereni tarafından gizlice çalışma izninin iptal edilmesi ve kaçak durumuna düşürülmesine ise yetkili mercilerin göz yumduğu anlaşıldı.

Apar topar sınırdışı

Olay, Kalkanlı Köyü’nde bir işverenin talebi ile yaklaşık 4 ay önce ülkeye gelen Türkmenistan uyruklu kadının, 8 Mayıs tarihinde işvereni tarafından çalışma izninin durdurulması üzerine cereyan etti. Yabancı uyruklu kadına, çalışma izninin iptal edildiğine dair bildirim yapılmadı. Kadın, önceki gün polis tarafından bakıcılık yaptığı evden alınarak, önce karakola ardından da Ercan Havaalanı’na götürülerek, aynı gün sınırdışı edildi.

Karakoldan havaalanına

Yabancı uyruklu kadının kız kardeşinden alınan bilgiye göre, yatılı olarak bakıcılık yaptığı Kalkanlı Köyü’ndeki evden alınan Türkmenistan uyruklu kadın, Güzelyurt Polis Müdürlüğü’ne götürülerek orada akşam saatlerine kadar bekletildi. Sınırdışı edileceğinden bihaber olan ve halen çalıştığı iş yerinden alınarak karakola götürülen Türkmenistan uyruklu kadına, çalışma izni gerekçe gösterildi. Eşyaları ve bavullarını dahi almasına fırsat verilmeden, aynı gün Ercan Havaalanı’na götürülerek sınırdışı edildi. Yabancı uyruklu kadının ihraç edilmesi konusunda görüşlerine başvurduğumuz yetkili makamlar ihraçla ilgili sorumluluğu birbirlerinin üzerine attı.

Bakanlık Müdürü: Çalışma Dairesi ihracını talep etti

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurulan İçişleri Bakanlığı Bakanlık Müdürü Özlem Bayramoğlu Onuray gazetemize şöyle konuştu:

“Çalışma Dairesi’nin ihraç edilmesi talebi olduğu için ihracını yaptık. Yani Muhaceret Dairesi sınırdışı edilme noktasında olaya müdahil oldu. İhraç edilmesi talebi Çalışma Dairesi’nden geldi. Her zaman uygulanan prosedür budur. Muhaceret o anda devreye girer.”

Çalışma Dairesi: İhracı Dairemizle ilgili değildir

Bunun üzerine açıklamaları alınan Çalışma Dairesi Müdürü İsmail Bayhanlı ise şunları söyledi: “İhraç kararını biz çıkartmayız, ihraç kararını çıkaran İçişleri Bakanlığı’dır. Yani ihraç kararını biz üretemeyiz. Söz konusu yabancı uyruklu çalışanın, 11 Ocak 2014-11 Ocak 2015 tarihleri arasında, Güzelyurt’ta Ferdiye Şanyol isimli işverende ev hizmetleri kolunda çalışma izni vardı. İşvereni 8 Mayıs 2014’te çalışma iznini iptal etti. İçişleri Bakanlığı da, hakkında ihraç kararı aldı. ‘Şahıs hakkında şikâyet var. İhraç edilsin, girişi yasaklansın’ diye kayıt düşüldü. Bizim dairemize gelen herhangi bir şikâyet yok. Herhalde polislik bir konusu var. Fuhuş ya da başka bir suçu olabilir, onu bilmiyorum. Niye ihraç edildiğini biz göremeyiz, ihraç kararları İçişleri Bakanlığı’nın yetkisindedir.”

 

Muhaceret: Çalışma Dairesi ve polise darp şikâyeti

İçişleri Bakanlığına bağlı Muhaceret Dairesi Müdürü Hasan Hacılar da şöyle konuştu:

“Ülkeye çalışmak amacıyla gelen yabancı uyruklu bu kişi, izin koşullarına uymadı. Bakıcılığını yaptığı kadını darp ettiği yönünde işveren tarafından Çalışma Dairesi’ne şikâyet gerçekleşti. Çalışma Dairesi’nin müfettiş raporları vardır. İşveren tarafından Çalışma Dairesi’ne yapılan şikâyet üzerine Çalışma Dairesi tarafından tutulan raporlar ışığında, söz konusu şahısın iyi niyetli olmadığı anlaşıldı ve yasanın da bize verdiği yetkiye göre ihraç kararı alındı.”

Hakkında ihraç kararı aldıkları kadının, bakıcılığını yaptığı yaşlı kadını darp ettiği yönünde işveren tarafından Çalışma Dairesi’ne şikâyet gerçekleştiğini belirten Muhaceret Dairesi Müdürü Hasan Hacılar, darp olayının polise yansıdığını ve Güzelyurt Polis Müdürlüğü’ne bağlı Muhaceret Şubesi’nin de bunun bilgisinde olduğunu iddia etti.

 

Polis: Polislik bir olay yoktur!

Ülkeye yaklaşık 4 ay önce çalıştırılmak üzere ön izinle getirtilen yabancı uyruklu kadının Güzelyurt Polis Müdürlüğü ekiplerince, önceki gün apar topar ihraç edilmesi konusunda açıklamalarına başvurulan Güzelyurt Polis Müdürü İsmail Manicioğlu ise gazetemize şu bilgileri verdi:

“Çalışma Dairesi olayı rapor etti. Muhaceret Dairesi de ihraç kararı çıkardı. Polis Müdürlüğümüze; ‘hakkında ihraç kararı var, tutun ve ihracını sağlayın’ diye yazılı emir geldi. Biz de hakkında ihraç kararı olan şâhısı alırız, kişiye izah ederiz ve Ercan’a götürüp göndeririz. Polislik bir olay yoktur. Bunlar rutin yapılan işlerdir. Polis Müdürlüğümüze yapılan bildirimde; Kalkanlı’da Ferdiye Şanyol isimli yaşlı kadına bakmak üzere Ocak ayında ön izinle getirtilen Türkmen kadının, bakıcısına iyi bakmadığı ve hırpaladığı yönünde, işveren tarafından Çalışma Dairesi’ne şikâyet yapıldı. 8 Mayıs’ta çalışma izni durduruldu. Dolayısıyla İzinsiz kaçak durumuna düştü. İşverenin şikâyeti üzerine, Çalışma Dairesi tarafından Muhaceret’e bildirildi. Muhaceret de bu vesileyle, ‘istenmeyen muhacir’ veya ‘izinsiz ikamet ettiği’ gerekçesiyle, yasaya göre yabancıları ihraç etme yetkisine dayanarak, ihracı çıkarıldı.”

“KKTC’ye girişine izin verilmemesi emri!”

“Muhaceret Dairesi tarafından 12 Mayıs 2014 tarihli; ‘Fasıl 155 Yabancılar Muhaceret Yasası’nın bana verdiği yetkiye dayanarak, tutuklanıp derhal adadan ihraç edilmesini ve isminin belgelenmiş şahıslar listesinde muhafaza edilerek, tekrar KKTC’ye girişine izin verilmemesi, iş bu emirnameyle emir olunur’ şeklinde emirname çıkarıldı. Bu emir üzerine Güzelyurt Polis Müdürlüğü ekipleri de şâhısa ulaşarak, izah edildi ve bu emre göre Ercan’dan ihracı sağlandı.”

Önce sınır dışı sonra işveren şikâyeti!

Gazetemiz muhabiri İçişleri Bakanlığına bağlı Muhaceret Dairesi’ne giderek, bahse konu müfettiş raporlarını görmek istedi. Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi’ne yapılan şikâyetin 13 Mayıs tarihinde olduğu görülürken, Muhaceret Dairesi tarafından çıkarılan sınır dışı emirnamesinin tarihinin 12 Mayıs 2014 olduğu belirtildi. Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi’ne yapılan şikâyetin, sınır dışı kararından bir gün sonra olduğu dikkat çekti.

Muhaceret Müdürü Hasan Hacılar, bahse konu tutanakları görmek isteyen muhabire, tutanakları göstermekte tereddüt etti. Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi’nin 13 Mayıs 2014 tarihli saat 15.00’te alınan ifade kâğıtlarının gösterildiği muhabirin, ifadelerin içeriğine bakmasına müdade edilmedi.

Kardeşi: İzin iptalinden de ihraç kararından da habersiz!

“Sınır dışı edilen kadının kız kardeşi yaşadıkları olayı şöyle anlattı: Çalışıp kazandığı ve bankaya yatırdığı parasını, bavullarını ve Türkmenistan kimliğini alamadan gönderildi. Sabah saat 10’da evden alınan ablam, akşam saatlerine kadar poliste bekletildi. Polisten direk uçak alanına götürülen ablama uçak alanında ‘seni sınır dışı ediyoruz’ dendi. Sınır dışı edileceğinden habersiz gün boyu kendisine hiçbir izahat yapılmadan polis karakolunda aç karnı bekletildi. Çalışma izninin 8 Mayıs’ta durdurulduğundan da haberi yoktu. Son güne kadar bakıcılığını yaptığı kadının evinde çalıştırıldı ve eve gelen polis ‘bizimle karakola geliyorsunuz’ diyerek götürmesiyle, karakolda çalışma izninin iptal edildiğini öğrendi. Çalışma izninin iptal edildiğini karakolda öğrendi. Polis, ‘çalışma iznin olmadığı için seni tutukladık’ demiş.”

Çalışma Dairesi: Tazminat hakkı var!

Öte yandan, Çalışma Dairesi Lefkoşa Bölge Amiri Bülent Mullahasan ise, çalışanın çalışma izninin 6 ay dolmadan iptalinin, yasal olarak ancak, işveren tarafından tazminatının ve izin ücretinin karşılanması halinde yapılabileceğini belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA